انواع فوبیا【سال1403】❤️
ما در این مقاله قصد داریم تا انواع فوبیا را به شما عزیزان معرفی کنیم تا ابهامات ذهنی خود را برطرف کنید و همچنین در صورت نیاز از این مطالب استفاده کنید. فوبیا یک واکنش غیرمنطقی و شدید به ترس در زندگی افراد می باشد. ترس می تواند از یک مکان خاص، یک موقعیت خاص یا حتی یک چیز به خصوصی باشد و ریشه در کودکی افراد داشته باشد. بر خلاف اختلالات اضطرابی عمومی، فوبیاها معمولاً در مورد شیء خاص هستند و تأثیر فوبیا می تواند از خجالت تا ناتوانی شدید در افراد متغیر باشد که در این صورت بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کرده و درمان خود را آغاز کنید. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله همراهی کنید.
فوبیا چیست؟
فوبیا یک واکنش یا ترس بیش از حد و غیر منطقی در زندگی است و اگر فوبیا دارید، احساس ترس شدیدی را در منبع ترس خود تجربه می کنید. این ترس می تواند مربوط به مکان ها، موقعیت ها یا اشیاء مرتبط باشد و برخلاف استرس و اختلالات اضطرابی، فوبیا قطعاً به منبع خاصی مرتبط هستند. تاثیر فوبیا می تواند از خجالت تا ناتوانی فرد در زندگی در حال تغیر باشد و همه افرادی که مبتلا به انواع فوبیا هستند، می دانند که ترس آن ها غیرمنطقی است، اما نمی توانند کاری برای آن انجام دهند. چنین ترس هایی می تواند در فعالیت های روزانه فرد مانند محل کار، مدرسه، خانواده و روابط شخصی اختلال ایجاد کند و فوبیاها حتی می توانند باعث شوند که فرد محل زندگی خود را تغییر دهد و از بسیاری از فعالیت های اجتماعی اجتناب کند و احتمالاً سایر اختلالات خلقی را نیز تجربه کند.
عوامل زیادی در بروز فوبیا نقش دارند و عوامل ژنتیکی اغلب یکی از شایع ترین علل بروز آن هستند، یعنی ممکن است این علائم و اختلالات فوبیا در سابقه خانوادگی فرد وجود داشته باشد. فوبیا نیز می تواند از دوران کودکی فرد گرفته شود، یعنی فرد به دلیل اتفاقاتی در دوران کودکی خود ترس بسیار شدیدی را تجربه کرده باشد و این مشکل در آینده باعث ایجاد فوبیا می شود، زیرا این ترس در ذهن او باقی می ماند و فرد از هر اتفاق مشابه ترس شدیدی دارد که همه این عوامل باید توسط پزشک متخصص برای درمان موثر بررسی شود تا فرد به زندگی عادی خود بازگردد.
لازم است بدانید در برخی موارد فرد هرگز با چیزی که از آن می ترسد تماس نداشته است و فوبیا ممکن است در دوران کودکی، بلوغ یا اوایل بزرگسالی ظاهر شود و طبق تحقیقات انجام شده، خانم ها دو برابر آقایان از فوبیا رنج می برند و فوبیا نسبت به حیوانات و قد از شایع ترین آن ها محسوب می شود و در نهایت افراد را از زندگی عادی خود بسیار دور می کند.
انواع فوبیا
فوبیا انواع مختلفی دارد که در ادامه مقاله و برای آگاهی بیشتر شما عزیزان به بررسی بیشتر آن ها خواهیم پرداخت:
میسوفوبیا: میسو فوبیا یا ترس بیش از حد از میکروبها و کثیفیها میتواند افراد را به تمیزی شدید، شستن اجباری دستها و حتی اجتناب از چیزها یا موقعیتهایی که کثیف تلقی میشوند سوق دهد. در برخی موارد، این فوبیا را می توان با یک اختلال وسواس فکری و جبری مرتبط دانست و این فوبیای رایج بوده و همچنین میتواند باعث شود افراد به دلیل ترس از آلودگی، استفاده بیش از حد از مواد ضدعفونیکننده و توجه بیش از حد به گزارشهای رسانهای در مورد شیوع بیماری، از تماس فیزیکی با افراد دیگر اجتناب کنند . در این صورت بهتر است تا به بهترین روانپزشک در تهران مراجعه کرده و با ایشان مشورت کنند.
اوفیدیوفوبیا: اوفیدیو فوبیا ترس از مارها است که این فوبیا نیز بسیار رایج است و به علل تکاملی، تجربیات شخصی یا تأثیرات فرهنگی نسبت داده می شود. از آن جایی که مارها گاهی سمی هستند، اجداد ما از چنین خطراتی دوری میکردند، بیشتر زنده مانده اند و ژنهای خود را به ما منتقل کرده اند.
ترس از ارتفاع: آکرو فوبیا یا ترس از ارتفاع می تواند منجر به حملات اضطراب و اجتناب از مکان های بلند شود و افرادی که از این فوبیا رنج می برند ممکن است سعی کنند از مکان های مرتفع مانند پل ها، برج ها یا ساختمان های بلند دوری کنند. در برخی موارد این ترس از ارتفاع ممکن است نتیجه یک تجربه آسیب زا باشد و در نهایت می تواند منجر به حملات پانیک و رفتارهای اجتنابی شود.
ایرو فوبیا: ایرو فوبیا یا ترس از پرواز، بین 10 تا 40 درصد از بزرگسالان آمریکایی را تحت تاثیر قرار می دهد. علیرغم این واقعیت که سقوط هواپیما در واقع بسیار نادر است، از هر 3 نفر 1 نفر تا حدودی از پرواز ترس دارند و برخی از علائم رایج مرتبط با این فوبیا شامل لرزش، ضربان قلب سریع و سرگیجه است و گاهی باعث می شود افراد به طور کلی از پرواز اجتناب کنند.
کینو فوبیا: کینو فوبیا یا ترس از سگ، اغلب با تجربیات شخصی خاص، مانند گاز گرفتن توسط سگ در دوران کودکی آغاز می شود. این فوبیا فقط یک ترس عادی از نیش ناشناخته نیست بلکه این یک ترس غیرمنطقی و بیش از حد است و می تواند تأثیر جدی و منفی بر زندگی و عملکرد فرد داشته باشد به عنوان مثال، شخصی که دچار کینو فوبیا است ممکن است احساس کند نمی تواند در یک خیابان خاص راه برود زیرا می داند سگی در آن محله زندگی می کند.
استرا فوبیا: استرو فوبیا به ترس از رعد و برق گفته می شود. افراد مبتلا به این فوبیا وقتی با چنین پدیده های مرتبط با آب و هوا مواجه می شوند، ترس شدیدی را تجربه می کنند. علائم آن اغلب شبیه به علائم دیگر فوبیا است و شامل لرزش، ضربان قلب سریع و افزایش تنفس است. در طول رعد و برق افراد مبتلا به این اختلال ممکن است تمام تلاش خود را برای پناه گرفتن یا مخفی شدن از رویداد آب و هوایی انجام دهند، مانند پنهان شدن در رختخواب یا حتی پنهان شدن در کمد یا سالن حمام را نیز انجام دهند تا بر استرس خود غلبه کنند.
تریپانو فوبیا: تریپانو فوبیا به ترس از تزریق گفته می شود که گاهی باعث می شود افراد از درمان پزشکی اجتناب کنند و مانند بسیاری از فوبیا ها، این ترس اغلب درمان نمی شود زیرا افراد از شیء و موقعیت محرک اجتناب می کنند. بر اساس تحقیقات انجام شده 20 تا 30 درصد بزرگسالان تحت تأثیر این نوع فوبیا هستند و هنگامی که افراد مبتلا به این فوبیا مجبور به تزریق هستند، ممکن است قبل از عمل، ترس شدید و ضربان قلب تند را تجربه کنند و همچنین برخی از افراد حتی در حین تزریق غش می کنند و افراد مبتلا به این فوبیا گاهی از پزشکان، دندانپزشکان و سایر متخصصان پزشکی اجتناب می کنند.
راه های درمان فوبیا
بسیاری از فوبیاها را می توان توسط پزشک متخصص درمان کرد، اما هیچ درمان واحدی وجود ندارد که برای همه افراد مبتلا به فوبیا موثر باشد و هر درمان متناسب با فرد خاصی است، از جمله:
مسدود کننده های بتا : این مواد به کاهش علائم فیزیکی اضطراب که در فوبیا نیز دیده می شود کمک می کنند. عوارض جانبی این داروها شامل ناراحتی معده، خستگی و سردی انگشتان است که توسط بهترین روانپزشک بزرگسالان در تهران تجویز می شود.
داروهای ضد افسردگی: مهارکننده های بازجذب سروتونین معمولاً برای افراد مبتلا به فوبیا تجویز می شود. این داروها بر سطح سروتونین در مغز تأثیر می گذارند و در نهایت منجر به خلق و خو و رفتار بهتر می شوند. این داروها در ابتدا باعث تهوع، اختلال خواب و سردرد می شوند اما در پایان دوره درمانی به فرد بیمار بسیار کمک خواهد کرد و همچنین افراد بیمار با مصرف دارو و کمک روانپزشک زندگی بهتری خواهند داشت.
لازم است بدانید که اگر این داروها مؤثر نباشند، پزشک یک مهارکننده مونوآمین اکسیداز (MAOI) را برای درمان اضطراب اجتماعی تجویز می کند. افرادی که از این نوع دارو استفاده می کنند باید از خوردن گروهی از غذاها خودداری کنند و همچنین عوارض جانبی شامل سرگیجه، ناراحتی معده، بی قراری، سردرد و بی خوابی است و مصرف داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای (TCAs) به بهبود علائم فوبیا کمک می کند. عوارض جانبی اولیه این داروها شامل بی خوابی، تاری دید، یبوست، مشکل در ادرار کردن، ضربان قلب نامنظم، خشکی دهان و لرزش دست است و افراد در این صورت باید تحمل کنند تا دوره درمان کامل شود.
حساسیت زدایی یا مواجهه درمانی: این درمان به افراد مبتلا به فوبیا کمک می کند تا واکنش خود را نسبت به منبع فوبیا تغییر دهند که این افراد به تدریج در معرض منبع ترس خود قرار می گیرند.
درمان شناختی رفتاری: یک پزشک، روان درمانگر یا روانشناس به فرد کمک می کند تا منبع فوبیا خود را شناسایی کند و به او پاسخ مناسب بدهد و این به فرد امکان می دهد وضعیت را بهتر مدیریت کند و به عبارت دیگر، این درمان به فرد می آموزد که با یک فوبیا مقابله کند تا بتواند احساسات و افکار خود را کنترل کند و در نهایت به زندگی نرمال خود بازگردد و به عنوان فردی مفید و موثر در جامعه حضور داشته باشد.
آرام بخش ها: این دارو ممکن است به کاهش علائم افسردگی کمک کند و افرادی که سابقه اعتیاد به الکل دارند نباید از این داروها استفاده کنند زیرا ترکیب این دارو با الکل، مواد مخدر و سایر ترکیبات مشابه منجر به مرگ می شود. رعایت دقیق دستورات پزشک در هنگام مصرف این دارو برای درمان انواع فوبیا بسیار مهم است.
تشخیص انواع فوبیا
انواع مختلفی از فوبیا وجود دارد که هر نوع معیارهای تشخیصی خاص خود را دارند، اما در انواع فوبیا موارد زیر وجود دارد:
محدود کردن زندگی یک فرد: تا زمانی که این اختلال در زندگی شما مشکلاتی ایجاد نکند، تشخیص آن برای شما و پزشک ممکن نخواهد بود و فرد بیمار زمانی که در انجام کارهای روزمره خود دچار مشکل و شکست می شود به روانپزشک یا روانشناس مراجعه می کند.
پیش بینی اضطراب: فرد مبتلا به اختلال فوبیا تمایل دارد به رویدادهای آینده، ترس ها و مشکلات بیماری خود فکر کند و در مورد آن ها با خود یا با افراد دیگر صحبت کند و در این صورت دچار اضطراب و استرس می شود.
اجتناب از وضعیت زندگی: اختلال فوبیا ممکن است توسط پزشک یا حتی خود فرد تشخیص داده شده باشد و افراد شرایط و وضعیت بیماری خود را با وجود مشکلات آن تحمل کرده باشند، اما باید بدانید تلاش افراد برای جلوگیری از افزایش سطح بیماری و وخامت حال بیمار یک معیار مهم در تشخیص اختلال فوبیا است و باید جدی گرفته شود.
علائم رایج فوبیا
رایج ترین علامت انواع فوبیا حملات پانیک است، اما علائم دیگری نیز دارد که عبارتند از:
- فشار خون بالا
- لرزش بدن
- درد یا سفتی قفسه سینه
- خفگی
- سرگیجه یا سردرد
- عرق کردن زیاد
- احساس مرگ قریب الوقوع
- حملات پانیک
- احساس خفگی
- تعریق بسیار شدید و سرد
- تپش قلب
- تنگی نفس
- تکلم سریع یا ناتوانی در صحبت کردن
- خشکی دهان
- معده درد
- حالت تهوع
کلام آخر
ترس غیرعادی و وحشتناک از چیزهای طبیعی و غیر طبیعی، فوبیا نامیده می شود. این بیماری یکی از شایع ترین بیماری های روانی در جهان محسوب می شود و بسیاری از افراد ممکن است در زندگی شخصی و اجتماعی خود فوبیا و ترس از موقعیت ها و شرایط مختلف داشته باشند و این ترس برای همیشه با آن ها باقی می ماند و نوعی ترس بیش از حد است که باعث می شود فرد دچار حملات عصبی شده و مشکلاتی را برای فرد ایجاد کند. در برخی موارد، فرد ممکن است فوبیا داشته باشد و احساس ترس عمیق کند که در این صورت بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کرده و پس از تشخیص، درمان خود را آغاز کند زیرا در غیر این صورت زندگی عادی خود را از دست داده و شادی را از خود دور می کند.
از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، این سایت سعی بر این داشته تا شما را با مطالبی درمورد انواع فوبیا آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.