فوبیا چیست؟ 【سال1403】❤️
ما در این مقاله قصد داریم مطالبی در مورد این که فوبیا چیست؟ را به شما عزیزان ارائه دهیم تا در صورت نیاز از آن ها استفاده کرده و ابهامات ذهنی خود را برطرف نمایید. بسیاری از افراد ممکن است دچار فوبیا و ترس از موقعیت ها و شرایط مختلف در زندگی شخصی و اجتماعی خود شوند و این ترس به صورت پایدار در آن ها باقی بماند و نوعی ترس بیش از حد است که باعث حملات عصبی برای فرد و ایجاد مشکلاتی برای فرد می شود که در برخی موارد، فرد ممکن است فوبیا داشته باشد و ترس عمیقی را تجربه کند که باعث استرس و اضطراب می شود و در این صورت افراد بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کرده و خود را درمان کنند. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله حمایت کنید.
فوبیا چیست؟
فوبیا در لغت به معنای ترس شدید یا غیرمنطقی یا نفرت شدید از چیزی است و نوعی اختلال اضطرابی که با ترس مفرط از چیزی یا موقعیتی و ترس شدید یا بیمارگونه که در روانشناسی به نام هراس، ترس یا فوبیا از یک نوع ترس پاتولوژیک شناخته شده و پایدار در فردی که زندگی را مختل می کند. زندگی روزمره اش بر خلاف ترس عادی که واکنشی زودگذر و طبیعی به یک عامل خطرناک خارجی است، هراس بیشتر ترس از قرار گرفتن در موقعیت خطرناکی مانند ترس از پرواز یا رانندگی با ماشین است.
جالب است بدانید که در برخی موارد، فرد هرگز با چیزی که از آن می ترسد در تماس نبوده است و فوبیا می تواند در دوران کودکی، بلوغ یا اوایل بزرگسالی ظاهر شود که لازم است بدانید ایجاد فوبیا بعد از 30 سالگی رایج نیست و طبق تحقیقات، زنان دو برابر مردان دچار فوبیا می شوند و فوبیا نسبت به حیوانات و قد شایع ترین آنه است که خوشبختانه فوبیا قابل درمان است و افرادی که از آن رنج می برند از اختلال خود آگاه هستند، در این صورت صحبت با روانشناس یا روانپزشک اولین قدم مفید در درمان فوبیا است و اگر فوبیا مشکلات جدی ایجاد نکند و افراد مبتلا بدانند که می توانند با دوری از منبع ترس از شر این مشکل خلاص شوند، به دنبال درمان نخواهند بود، اما اجتناب از برخی موقعیتهای محرک همیشه امکانپذیر نیست و مشورت با یک متخصص سلامت روان میتواند اولین قدم برای بهبود باشد.
هیچ درمان واحدی برای فوبیا وجود ندارد، اما برای هر فرد یک روش درمانی ممکن است مفید باشد که در این صورت یک روانپزشک یا روانشناس ممکن است درمان شناختی رفتاری، دارو یا ترکیبی از این دو را توصیه کند که هدف از درمان کاهش علائم بوده و در نهایت نیز می توانند زندگی شادتری را تجربه کنند.
علائم فوبیا
فرد مبتلا به فوبیا علائم گوناگونی را تجربه می کند که عبارتنداز:
- افراد هنگامی که در معرض منبع ترس قرار می گیرند، اضطراب غیرقابل کنترلی را تجربه می کنند که باعث می شود آن ها مضطرب شده و کنترل خود را از دست بدهند.
- احساسی که باید به هر قیمتی از سرچشمه این ترس اجتناب کرد.
- افراد وقتی در معرض عامل ترس قرار می گیرند، نمی توانند به درستی عمل کنند و تصمیم بگیرند.
- افراد می توانند ترس غیر منطقیو اغراق آمیز را با ناتوانی در کنترل احساسات خود تجربه کنند که برای آن ها بسیار آزاردهند خواهد بود.
- احساس سرگیجه، عدم تعادل یا ضعف نیز یکی دیگر از علائم فوبیا می باشد که افراد در این صورت می توانند به بهترین روانپزشک بزرگسالان در تهران مراجعه کرده و درمان خود را آغاز نمایند.
- خفگی، تپش قلب یا ضربان قلب سریع نیز ممکن است رخ دهد.
- درد یا سفتی قفسه سینه، تعریق یا لرزش نیز از دیگر علائم فوبیا محسوب می شود.
- احساس جدا شدن از بدن یا قطع ارتباط با دنیای واقعی ممکن است رخ دهد که بسیار آزاردهند می باشد و زندگی افراد را مختل می کند.
- ممکن است ترس از غش کردن، ترس از دست دادن کنترل و ترس از مرگ برای افراد رخ دهد که قابل درمان می باشد.
- تنگی نفس یا احساس خفگی و همچنین حالت تهوع، استفراغ یا اسهال نیز می تواند برای افراد در شرایط خاص رخ دهد.
انواع فوبیا
فوبیا انواع مختلفی دارد که در ادامه این مقاله و برای آگاهی بیشتر شما عزیزان به بررسی آن ها می پردازیم:
فوبیای اجتماعی: فوبیای اجتماعی که به آن اختلال اضطراب اجتماعی نیز گفته می شود، اضطراب شدید مربوط به موقعیت های اجتماعی است و می تواند منجر به خود انزوا شود و همچنین اضطراب اجتماعی می تواند بسیار شدید باشد که ساده ترین تعاملات، مانند سفارش در رستوران یا پاسخ دادن به تلفن، باعث وحشت افراد شود که در این صورت افراد بهتر است با بهترین روانپزشک در تهران مشورت کنند.
آگروفوبیا: آگروفوبیا یا ترس از حضور در مکان های شلوغ است. واژه آگروفوبیا به ترس از فضاهای باز و وسیع اشاره دارد و افراد مبتلا به آگروفوبیا از جمعیت زیاد در فضای باز می ترسند و آن ها اغلب از موقعیت های اجتماعی اجتناب می کنند و در خانه می مانند که در این صورت بسیاری از افراد مبتلا به آگورافوبیا از حمله پانیک در مکانی که نمی توانند فرار کنند می ترسند.
ترس از سخنرانی در جمع: این نوع فوبیا در بین افراد جامعه رایج بوده و به عنوان اضطراب عملکرد یا ترس از سخنرانی در مقابل مخاطب شناخته می شود که افراد مبتلا به این نوع فوبیا علائم جسمی شدیدی دارند، حتی زمانی که فکر می کنند در مقابل گروهی از مردم هستند که باید درمان خود را به سرعت آغاز نمایند.
ترس از شب و تاریکی: ترس از تاریکی همیشه به عنوان یک ترس رایج در دوران کودکی شروع می شود و زمانی که درمان نشود و این ترس از سنین نوجوانی فراتر می رود، به عنوان یک فوبیا در نظر گرفته می شود.
ترس های اجتماعی: افرادی که از نظر ژنتیکی مستعد اضطراب هستند، ممکن است در معرض خطر ابتلا به فوبیا باشند که سن، وضعیت اجتماعی-اقتصادی و جنسیت تنها عوامل خطر برای انواع خاصی از فوبیا می باشد و به عنوان مثال، زنان بیشتر به فوبیای حیوانات مبتلا می شوند، کودکان یا افرادی که از وضعیت اجتماعی-اقتصادی پایینی برخوردارند، بیشتر از فوبیای اجتماعی رنج می برند.
ترس از ارتفاع: این نوع فوبیا ترس از ارتفاع است که افراد مبتلا به این نوع فوبیا از کوه، پل یا طبقات بلند ساختمان ها اجتناب می کنند و علائم این فوبیا شامل سرگیجه، سبکی سر، تعریق و احساس ضعف یا بیهوشی است.
ترس از فضاهای بسته: این نوع فوبیا ترس از فضاهای بسته یا تنگ است که اگر بیمار از رانندگی با ماشین یا آسانسور اجتناب کند، می تواند بسیار ناتوان کننده باشد.
راه های مقابله با فوبیا
راه های زیادی برای غلبه بر فوبیا و کاهش اثرات آن بر زندگی وجود دارد که این روش ها به طور کلی برای بیماران مفید و موثر هستند، از جمله:
- صحبت کردن درباره فوبیا خود با فردی که به او اعتماد دارید، می تواند به بهبود وضعیت شما کمک کند و تنها چیزی که لازم است این است که فردی که به او اعتماد دارید با دقت به صحبت های شما گوش دهد تا احساس بهتری داشته باشید.
- پیوستن به گروههای پشتیبانی فرصتی طلایی برای به اشتراک گذاشتن تجربیات مشترک و روشهای مقابله با افرادی که با چالشهای مشابه رو به رو هستند، به شما میدهد و همچنین دانستن این که شما تنها نیستید می تواند احساس راحتی به ارمغان بیاورد و دیگران می توانند راه های مختلفی را برای مقابله با فوبیا به شما پیشنهاد دهند.
- پیوستن به گروه های پشتیبانی مجازی نیز می تواند کمک کننده باشد و گروه های آنلاین برای افرادی که نمی توانند خانه خود را ترک کنند یا صحبت حضوری یا تلفنی برای آن ها مشکل است، گزینه بسیار خوبی است.
- یادگیری مقابله با اضطراب و ترسی که به دلیل فوبیا احساس میکنید نیز میتواند بسیار دشوار باشد، اما باعث میشود بیشتر کنترل کنید و نسبت به موقعیت یا موضوعی که از آن میترسید کمتر مضطرب شوید.
- تکنیک های تمدد اعصاب را امتحان کنید، زیرا این تکنیک ها برای مدیریت اضطراب ناشی از فوبیاهای بسیاری از جمله مدیتیشن، کنترل نفس و کشش مفید هستند.
- یادگیری نحوه مدیریت حملات پانیک نیز می تواند در مقابله با فوبیا مفید و موثر باشد و هنگامی که حملات پانیک را تجربه می کنید، بهتر است یاد بگیرید که چگونه این حملات را مدیریت کنید تا از اضطرابی که در مورد موقعیت یا فوبیا احساس می کنید، بکاهید.
راه های درمان فوبیا در روانشناسی
روانشناسان در سراسر جهان راه های بسیاری برای درمان فوبیا پیشنهاد کرده اند که در ادامه به بررسی برخی از آن ها می پردازیم:
تکنیک های تمدد اعصاب را یاد بگیرید: یکی از بدترین جنبه های فوبیا واکنش های فیزیکی است که در واقع می تواند اضطراب را شدیدتر کند بنابراین، تکنیک های آرام سازی ممکن است برای کمک به کاهش فوبیا افراد مفید باشد که افراد با تنفس عمیق روی شکم، می توانند این احساسات فیزیکی را معکوس کنند.
برای غلبه بر فوبیا از «نردبان ترس» بالا بروید: اگر روشهای دیگر خیلی دشوار به نظر میرسند، تکنیک نردبان ترس بسیار موثر بوده و ممکن است با چیزی شروع کرده باشید که خیلی ترسناک یا طاقت فرسا بوده است.
به هر حال انجامش بده: اگر تا به حال به دلیل ترس از کاری دست کشیده اید، پس ارزش به هر حال انجام دادن آن را می دانید. هواپیماها ترسناک هستند، ارتفاعات ترسناک هستند و عنکبوت ها ترسناک هستند، اما این بدان معنا نیست که هرگز نباید دوباره پرواز کنید، پیاده روی کنید یا به جنگل بروید که در این صورت روانپزشکان در بهترین کلینیک روانشناسی بالینی در تهران توصیه می کنند تا بگذارید اضطراب ایجاد شود و تمام تلاش خود را برای ادامه کار انجام دهید.
در مورد آن بخوانید: فرض کنید از پرواز می ترسید، مطالعه همه چیز در مورد عملکرد هواپیما، آمار پرواز و اقدامات ایمنی به شما کمک می کند تا اوضاع را بهتر کنترل کنید و در اکثر مواقع، کمی دانش می تواند کمک زیادی به رفع ترس شما کند.
به یک گروه پشتیبانی بپیوندید: گروههای حمایتی که توسط یک روانشناس مجرب به شما ارجاع میشوند، به شما کمک میکنند تا متوجه شوید که تنها، عجیب و غریب یا دیوانه نیستید، بنابراین یک جلسه یا گروه بحث آنلاین پیدا کنید و با هم شروع به حل مشکلات خود کنید.
سعی کنید دارو را مصرف کنید: خیلی خوب است اگر بتوانید به تنهایی احساس بهتری داشته باشید، اما در صورت توصیه پزشک، مصرف قرص های درمان فوبیا برای کمک به بهبودی نیز کاملاً ثابت شده است.
سه نوع دارو برای درمان فوبیا مناسب هستند: اولی مسدودکننده های بتا هستند که اثرات تحریک کننده آدرنالین را در بدن مسدود می کنند، سپس داروهای ضد افسردگی برای کمک به تغییر خلق و خوی شما وجود دارد و در نهایت، آرام بخش هایی که می تواند به کاهش احساس اضطراب کمک کند.
از روش دورهمی کمک بگیرید: اگر می خواهید وارد موقعیتی شوید که شما را می ترساند، یک دوست را با خود بیاورید و اگر می ترسید به تنهایی در میان جمعیت راه بروید، از دوستتان بخواهید که مسافت مشخصی را جلوی شما طی کند و سپس صبر کنید تا آنجا را ترک کنید.
کلام آخر
عوامل ژنتیکی و محیطی می توانند باعث ترس و اضطراب یا به عبارت دیگر ایجاد فوبیا در افراد شوند. کودکانی که یک خویشاوند نزدیک مبتلا به اختلال اضطرابی دارند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به فوبیا هستند و همچنین تجربه وقایع ناگوار، مانند غرق شدن، می تواند باعث ایجاد فوبیا شود. قرار گرفتن در فضاهای بسته، در ارتفاعات بسیار بالا و گزیده شدن توسط حشرات یا حیوانات می تواند منبع فوبیا باشد و افرادی که دارای شرایط جسمی خاص یا مشکلات سلامتی هستند اغلب فوبیا دارند یا افرادی که دچار تروما یا آسیب مغزی شده اند، بیشتر در معرض ابتلا به فوبیا هستند.
از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، این سایت سعی بر این داشته تا شما را با مطالبی درمورد این که فوبیا چیست؟ آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.