اختلال دو قطبی چیست؟ 【سال1403】❤️
ما در این مطلب قصد داریم به بررسی اختلال روانی دو قطبی بپردازیم، زیرا این بیماری در دهه های اخیر در سراسر جهان آماری رو به افزایش داشته است و این آمار ممکن است کمی برای افراد نگران کننده باشد. به خصوص برای والدین، زیرا والدینی که صاحب فرزندانی نوجوان می باشند، مدام با تغییرات ناگهانی اخلاق و رفتار نوجوانانشان روبرو هستند. به همین دلیل ممکن است به وجود این اختلال در فرزندان خود مشکوک شوند، این اختلال تا حدودی بر افرادی اشاره دارد که گرایش های متفاوتی را در دو وضعیت روانی متضاد تجربه می کنند. این بیماری اختلال دو قطبی نامیده میشود و راه های درمان زیادی دارد اختلال دو قطبی اثراتی روی رفتارهای فرد و مغز او می گذارد و در صورتی که درمان نشود با گذشت زمان درمان آن بسیار دشوار تر و آسیب های آن عمقی تر خواهد شد، برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
اختلال دو قطبی چیست؟
آیا تا به حال در طول زندگی برای شما اتفاق افتاده است که در شرایطی بدون داشتن هیچ دلیل خاص و مشخصی بی دلیل خوشحال یا ناراحت بوده باشید؟ به طور کلی به این معناست که شما مدتی را بدون دلیل غمگین بوده و احساس ناخوشایندی نسبت به خود یا زندگی خود داشته اید و مدتی دیگر احساس شادابی بی دلیل می کردید و سرشار از انرژی بودید. این اتفاق در طول زندگی برای همه افراد ممکن است اتفاق بیفتد و دیدن آن دلیل حتمی بر وجود اختلال دو قطبی نیست، زیرا تمام زندگی ما انسان ها سرشار از فراز و نشیب های طولانی و غیر منتظره است که ممکن است حالات و احساسات روحی ما را دچار اختلال و تغییر کند. اما این فراز و نشیب ها باید در حد کنترل شده ای بر روح و روان ما تاثیر بگذارند و گاهی نشان دادن تاثیرات بیش از حد آن ها روی زندگی که بسیار خطرناک تر است ممکن است نشان از افتادن در دام یک بیماری باشد. این بیماری اصطلاحاً اختلال دو قطبی نامیده میشود که یکی از شایعترین بیماری های روانی در جهان در سال های اخیر شناخته شده است.
همانطور که گفته شد به دلیل رشد بالای اختلال دو قطبی در چند سال گذشته افراد زیادی در جهان با آن دست و پنجه نرم میکنند این بیماری البته با نامهای دیگری نیز شناخته می شود، مانند افسردگی و شیدایی البته این نام ها قدیمی تر است و بهترین اصطلاحی که مشاوران امروز از آن برای توصیف این بیماری استفاده می کند اختلال روانی دو قطبی نامیده می شود. برخی متخصصین اعتقاد دارند که این بیماری در شرایط روحی و روانی خاص و در شرایط سنی خاصی اتفاق می افتد اما برخی دیگر نیز عقیده دارند که هر شخصی در هر سن و سالی ممکن است با این بیماری درگیر شود. به همین دلیل لازم است جانب احتیاط را رعایت کنید و در صورت مشاهده علائم غیر عادی در خود و یا افراد خانواده خود آن را سریعاً با یک مشاوره خبره در میان بگذارید.
حالات روحی در بیماری دو قطبی
همانطور که گفته شد شما می دانید که بیماری دو قطبی بیماری است که در آن فرد در دو حالت غم و شادی بی دلیل زندگی می کند، این دو ساید مخالف یکدیگر هستند و در صورت سلامت کامل روحی در کنار یکدیگر دیده نمی شوند. حالات این بیماری به دو دسته شیدایی و افسردگی تقسیم میشود به حالت شیدایی مانیا نیز گفته می شود، افسردگی و شیدایی و یا همان غم و خوشحالی بدون دلیل به صورت تناوبی و در دوره های طولانی و شدید در افراد در جریان هستند و در واقع ما از دیدگاه اجتماعی این بیماران را فاقد ثبات اخلاقی تلقی می کنیم.
- حالت شیدایی در واقع حالتی است که در آن فرد میزان انرژی بسیار بالایی دارد و احساس شادابی و نشاط می کند او در این دوره با دیگران رفتار بسیار خوبی از خود نشان می دهد و مانند یک انسان با انرژی مثبت بسیار زیاد در جامعه خود حضور پیدا می کند
- در حالت افسردگی حلقوی فرد پایین می آید و فرد دچار منفی گرایی و بدبینی شدیدی میشود و افراد جامعه رابطه درستی نخواهد داشت و حتی ممکن است در این دوره روابط خود را با عزیزانش نیست کمی محدود کند
در واقع افرادی که به این بیماری درگیر هستند معمولاً از سوی اجتماع و اطرافیان خود تر میشوند، این افراد تقریباً دو شخصیت دارند شخصیتی که خشکی و پر انرژی و شخصیتی که بدبین و بی انرژی است. این خصوصیات برای افرادی که در نزدیکی او زندگی میکنند و یا با او تعاملات نزدیک دارند غیرقابل تحمل است به گونه ای که آن ها هیچگاه متوجه نمی شوند که او هم اکنون در چه شرایطی است و چگونه باید با او رفتار شود. به همین دلیل افراد پس از مدتی که از ترد شدن آن ها می گذرد یا این شرایط را می پذیرند و یا برای درمان آن به مشاور مراجعه میکنند. البته خوشبختانه لازم است اشاره کنیم که طی سال های اخیر میزان مراجعه افراد به مشاوران و روانشناسان بسیار افزایش یافته است و این به دلیل توجه بیش از پیش افراد به سلامت روحی و روانی خود و خانواده هایشان است.
انواع اختلال دو قطبی
اختلال دو قطبی با اینکه در دیدگاه کلی یک تعریف بیشتر ندارد اما در پهنه جزئیات این بیماری به صورت طیفی از اختلال دو قطبی شناخته شده است که هر کدام علائم و آسیب های خاص خود را به دنبال دارند. برای تشخیص این بیماری یکی از مهمترین قدم ها دانستن انواع اختلال دو قطبی و نشانه های آن است، به همین دلیل در ادامه این مطلب به معرفی انواع این اختلال خواهیم پرداخت:
اختلال دو قطبی نوع اول
در اختلال دو قطبی نوع اول شخص به طور کلی یک دوره شیدایی یا مانیا را تجربه میکند، حال پس از این دوره ممکن است افسردگی را تجربه کند یا هیچ دوره افسردگی نداشته باشد. وجود افسردگی در این دوره به اثبات نرسیده اما گذراندن حالت شیدایی و مانیا در گذشته به نام جنون شناخته می شده است.
اختلال دو قطبی نوع دوم
اختلال دو قطبی نوع دوم بیشتر خانم ها را درگیر خود می کند، فرد در این بیماری دوره های افسردگی شدید را تجربه می کند و بر خلاف اختلال نوع اول ممکن است با مانیا هم همراه باشد اما این حالت شدت و احتمال کمتری دارد و آن اختلال شیدایی خفیف نیز گفته می شود.
اختلال دو قطبی ادواری
به اختلال دو قطبی ادواری سیکلوتایمی نیز گفته می شود که نشانه هایی شبیه به اختلال دو قطبی نوع دوم دارد، در واقع در آن هر دو حالت مانیا و افسردگی وجود دارد اما شدت هر دو بسیار خفیف است با این وجود مدت طولانی دارد و باعث می شود که علائم افراد در مدت های طولانی ادامه دار باشد. در صورت ادامه یافتن دوره اختلال دو قطبی ادواری احتمال ابتلا به اختلال دو قطبی نوع اول و دوم نیز در فرد افزایش می یابد، به همین دلیل لازم است آن را جدی بگیرید.
اختلال دو قطبی پیشرونده
این اختلال به اختلال دو قطبی تناوب سریع نیز شناخته می شود، این افراد بیشتر از ۴ بار در سال دچار نوسانات روحی و روانی می شوند که هر کدام از این نوسان ها می توانند با انواع اختلال دو قطبی نوع یک، دو و سه همراه باشند.
توصیه می شود که اگر شک دارید یکی از نزدیکانتان یا خودتان به اختلال دو قطبی مبتلا هستید، در مجله های اینترنتی به دنبال علائم آن و تشخیص و درمان آن نگردید. البته دانستن درباره این اختلال در روند بهبودی فواید موثری را ایجاد میکند، اما شما باید بدانید در اولین و موثرترین گامی که می توانید بردارید می توانید به یک مشاور حرفه ای برای درمان اختلال دو قطبی مراجعه کنید. زیرا از این طریق مشاور با دانسته های پیشین خود و تجربه بسیاری که در این زمینه دارد میتواند این اختلال را ریشه یابی کرده و آن را هرچه ساده تر درمان کند.
چرا افراد به بیماری دو قطبی مبتلا می شوند؟
در واقع عامل مشخصی برای ابتلا به این بیماری وجود ندارد و دلایل زیاد و مختلفی هستند که ممکن است این بیماری را ایجاد و یا زمینه آن را تشدید کنند، چند مورد از علل احتمالی بیماری اختلال دو قطبی عبارتند از:
ژنتیک: عوامل ژنتیکی یکی از مهمترین دلایل ابتلا به اختلال دو قطبی هستند، این موضوع به طور کامل طی تحقیقات دانشمندان به اثبات رسیده و یکی از مهمترین دلایل بیماری دو قطبی محسوب می شود. به این منظور توصیه می شود افرادی که در خانواده خود و یا در وجود خود اختلال دو قطبی را تجربه کرده اند، توجه بیشتر و ویژه ای به فرزندان خود داشته باشند تا این چرخه طی مدت زمان و در روند نسل های بعدی درمان شود.
عوامل محیطی: همانطور که می دانید عوامل محیطی به شدت در روند ایجاد و یا تشدید بیماری ها و اختلالات روانی تاثیر گذار هستند به طوری که بیشتر اختلالات روانی امروزه به دلیل ناهنجاری های اجتماعی و عوامل محیطی و شرایط رشد نامناسب افراد اتفاق می افتد.
وضعیت هورمون ها در بدن: در حقیقت یکی از خوش بینانه ترین حالت های این بیماری تغییر شرایط هورمون ها در بدن است که به سادگی با ترفندهای هورمون تراپی قابل درمان و پیشگیری است.
استرس: استرس یکی از مخرب ترین عواملی است که می تواند برای شما بیماری های روحی و جسمی بسیاری را به ارمغان بیاورد، البته وجود استرس در افراد در اندازه های کنترل شده طبیعی است، اما با شدت یافتن می تواند پدیده های روحی و روانی جسمی خطرناکی را برای شما ایجاد کند.
مواد مخدر: مصرف بیش از اندازه مواد مخدر، نوشیدنی های الکلی و به طور کلی مواد اعتیاد آور نیز یکی دیگر از دلایلی است که ممکن است افراد را به اختلال دو قطبی مبتلا کند.
بیماری های مغزی: برخی از بیماری های مغزی وجود دارند که ممکن است این اختلال را در فرد ایجاد کنند، این اختلال همان طور که گفته شد ریشه در بیماری های مغزی دارد و با درمان این بیماری های مغزی به به احتمال زیاد اختلال دو قطبی نیز برطرف خواهد شد.
کلام آخر
همانطور که در این مطلب بررسی کردیم اختلال دو قطبی یکی از شایع ترین اختلالات روانی در ۱۰ سال گذشته شناخته شده است، به همین دلیل می توانید در صورت مشاهده هر گونه علائمی در خود و یا نزدیکانتان برای درمان آن قدم بردارید. البته این اختلال جز اختلالات بسیار خطرناک شناخته نمی شود و عموماً افرادی که مبتلا به آن هستند با صفت عدم ثبات شخصیتی شناخته می شوند. اما به هر حال در صورت مشاهده علائم این بیماری لازم است هرچه سریع تر به یک روانشناس متخصص در این زمینه مراجعه نمایید.
ما در این سایت همواره در تلاش هستیم تا با انتشار دانستههای اندک خود قدمی هرچند کوچک در افزایش میزان سلامت روحی و روانی جامعه خود برداریم، به این ترتیب در این مقاله به معرفی علائم و انواع اختلال دو قطبی پرداختیم. امیدوارم این اطلاعات برای شما موثر واقع شده باشد ممنونم که ما را تا انتهای این مطلب همراهی کردید، مشتاقانه منتظر مشاهده انتقادات و پیشنهادات مفید شما در انتهای این صفحه هستیم.