پاراسومنیا یا اختلال خواب چیست؟【سال1403】❤️
ما قصد داریم در این مقاله مطالبی در مورد پاراسومنیا یا اختلال خواب چیست؟ را به شما ارائه دهیم تا در صورت نیاز آن ها را مطالعه کرده و اطلاعات خود را کامل کنید. اختلالات خواب از مشکلات رایجی است که درصد زیادی از افراد در سنین مختلف را درگیر می کند و توجه به آن ها بسیار مهم است. از آن جایی که کیفیت زندگی روزانه ما ارتباط نزدیکی با کیفیت خواب شبانه ما دارد، پاراسومنیا اصطلاحی است که برای توصیف رفتارهای غیرعادی استفاده می شود و افراد قبل از به خواب رفتن، هنگام خواب یا بیداری، بین خواب و بیداری کامل تجربه می کنند. افراد مبتلا به بی خوابی یا پاراسومنیا ممکن است راه بروند، صحبت کنند یا رفتارهای غیرعادی دیگری در هنگام خواب انجام دهند. اطرافیان فکر کنند که فرد بیدار و هوشیار است، در صورتی که فرد مذکور در عالم بیهوشی این اعمال را انجام داده و اغلب حتی پس از آگاهی هم به یاد نمی آورد. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله یاری کنید.
پاراسومنیا یا اختلال خواب چیست؟
اختلال پاراسومنیا در واقع نوعی اختلال خواب است که در آن فرد کارهای غیرارادی و غیرطبیعی انجام می دهد. در اختلال خواب پاراسومنیا، فرد هنگام خواب کارهای عجیبی مانند راه رفتن، صحبت کردن یا انجام رفتارهای نامتعارف انجام می دهد و همه آن ها را هنگام خواب انجام می دهد و فرد پس از خواب چیزی از این اتفاق به خاطر نمی آورد. به طور کلی می توان گفت که اختلال پاراسومنیا شامل تمام رویدادهای غیرطبیعی در طول خواب می شود. این اختلال می تواند در هر بخشی از چرخه خواب رخ دهد، مانند انتقال به بیداری و بیداری به خواب و این اختلال نوعی اختلال مغزی است و می تواند برای خود فرد و اطرافیانش بسیار آزاردهنده باشد.
لازم به ذکر است که پاراسومنیا یا اختلال خواب در برخی موارد می تواند بسیار خطرناک باشد و مشکلات جدی برای فرد ایجاد کند زیرا فرد در خواب کارهای خاصی را انجام می دهد که از انجام آن در اطراف خود بی اطلاع است. اصطلاح پاراسومنیا ممکن است برای افراد جامعه بسیار ناآشنا باشد، اما حتما برای شما اتفاق افتاده است که نمی توانید بخوابید یا وقتی از خواب بیدار می شوید احساس می کنید که اصلاً خواب خوبی نداشته اید. اختلالات خواب از مشکلات رایجی است که درصد زیادی از افراد در سنین مختلف را درگیر می کند و توجه به آن ها بسیار مهم است، زیرا کیفیت زندگی روزانه ما ارتباط تنگاتنگی با کیفیت خواب ما دارد.
پاراسومنیا یک اصطلاح کلی برای رفتارهای غیرعادی یا حوادث نامطلوب است که افراد قبل از به خواب رفتن، در طول خواب یا در طول دوره بیداری بین خواب و بیداری تجربه می کنند. این رفتارها از نظر خصوصیات، شدت و فراوانی تفاوت معناداری دارند. بی خوابی در کودکان بیشتر از بزرگسالان است، اما این رفتارها در گروه های سنی مختلف ثبت شده است.
انواع اختلالات پاراسومنیا
انواع مختلفی از اختلالات پاراسومنیا وجود دارد که هر کدام در مرحله ای از خواب رخ می دهند که در ادامه مقاله به آن ها خواهیم پرداخت:
خواب آلودگی: راه رفتن در خواب یا خواب آلودگی یکی از شایع ترین موارد پاراسومنیا است. در نتیجه این اختلال، فرد در خواب راه می رود و حتی می تواند در حین انجام برخی از فعالیت های روزانه خود صحبت کند. این اختلال اغلب در پایان خواب شبانه یا در طول چرت روزانه رخ می دهد که فرد باید به بهترین روانپزشک بزرگسالان در تهران مراجعه کرده و درمان خود را آغاز نماید.
کابوس ها: می توان گفت در واقع درد کابوس می تواند بسیار آزاردهنده باشد و باعث عصبانیت و اضطراب شما شود. در واقع، اگر کابوس ها به صورت مکرر رخ دهد، تبدیل به یک اختلال می شوند و می توانند شرایط سختی را برای شما ایجاد کنند. در برخی موارد حتی ممکن است فرد هنگام خواب چندین کابوس ببیند.
دندان قروچه: دندان قروچه در برابر یکدیگر یا دندان قروچه یکی از اختلالاتی است که به دلیل پاراسومنیا در هنگام خواب رخ می دهد و می تواند عوارضی مانند دندان درد، حساسیت دندان، درد لثه و درد در ناحیه صورت و گردن را به همراه داشته باشد.
صحبت در هنگام خواب: صحبت کردن در هنگام خواب نیز یکی از شایع ترین موارد اختلال پاراسومنیا است که در اصطلاح پزشکی به نام خواب شناسی شناخته می شود و در آن فرد هنگام خواب صحبت می کند. صحبت کردن در خواب شامل صحبت کامل تا غرغر کردن در خواب است و این اختلال می تواند در طول خواب فرد ایجاد شود و برای اطرافیان او بسیار آزاردهنده است.
ناله در خواب: ناله در خواب نوعی اختلال است که در آن فرد هنگام خواب با صدای بلند ناله می کند یا چیزی را زمزمه می کند. این اغلب هنگام تنفس در خواب اتفاق می افتد و در برخی موارد، ناله هنگام خواب را می توان با اختلال خروپف اشتباه گرفت. اما باید بدانید که علت خروپف در خواب مشکلات تنفسی است اما علت ناله در خواب به عوامل دیگری بستگی دارد.
عوامل خطر پاراسومنیا
گاهی اوقات احتمال پاراسومنیا یا خواب آلودگی در برخی افراد به دلایل داخلی و خارجی بیشتر است، این عوامل تشدید کننده عبارتند از:
سن: پاراسومنیا، راه رفتن در خواب یا شب ادراری اغلب در دوران کودکی رخ می دهد. بی خوابی اغلب پس از ترک دوران کودکی از بین می رود، البته اگر این اختلال پس از دوران کودکی برطرف نشد و یا حتی علائم آن تشدید شد، حتما با بهترین روانپزشک در تهران مشورت کنید.
اختلال استرس پس از سانحه: افراد اغلب پس از تصادف دچار اختلال استرس پس از سانحه می شوند. تقریبا 80 درصد افراد در چنین شرایطی به مدت 3 ماه کابوس می بینند و در نهایت دچار پاراسومنیا می شوند.
داروها: کابوس دیدن از عوارض جانبی برخی داروها است. البته برخی داروها باعث پاراسومنیا های دیگر نیز می شوند.
سوء مصرف مواد مخدر یا الکل: احتمال راه رفتن در خواب، ترس های شبانه و سایر پاراسومنیا ها در افرادی که بیش از حد از الکل یا مواد مخدر استفاده می کنند، بیشتر است و همچنین در برخی موارد مصرف مواد مخدر یا الکل می تواند علائم پاراسومنیا را تشدید کند.
ژنتیک: در برخی موارد، پاراسومنیا یک بیماری ارثی است. اگر در خانواده خوابگردی، وحشت شبانه یا سایر اختلالات خواب وجود داشته باشد، ممکن است همه اعضای خانواده از آن رنج ببرند.
استرس: در برخی افراد در هنگام استرس، احتمال بروز اختلالاتی مانند راه رفتن در خواب و سایر اختلالات خواب وجود دارد. اغلب افرادی که در هنگام استرس از اختلالات پاراسومنیا رنج می برند، پس از مدتی این علائم خود به خود از بین می روند و جای نگرانی نیست.
توصیه های پزشکی برای درمان بی خوابی
بی خوابی مشکل بزرگی است که بسیاری از افراد از آن رنج می برند. به توصیه های زیر توجه کنید:
- غذاهای غنی از تیرامین مانند پنیر، شکلات، بادمجان، کلم، سوسیس، اسفناج، گوجه فرنگی را مصرف نکنید.
- از ادویه جات استفاده نکنید.
- یک ساعت قبل از خواب یک لیوان شیر گرم با عسل بخورید.
- دوش آب گرم بگیرید و یک یا دو ساعت قبل از خواب یک گریپ فروت بخورید.
- قبل از رفتن به رختخواب مثانه خود را خالی کنید.
- اگر در 20 دقیقه اول نخوابیدید، بلند شوید و به مدت 5 تا 30 دقیقه کاری آرام انجام دهید.
- حداقل نیم ساعت در روز فعالیت مناسب انجام دهید و در این میان از فعالیت های شدید خودداری کنید.
- به موقع به رختخواب بروید، یعنی برنامه خواب منظمی داشته باشید.
- 4 ساعت قبل از خواب از مصرف چای، قهوه و سیگار خودداری کنید.
- 4 تا 5 ساعت قبل از خواب غذاهای سنگین نخورید.
- اتاق خواب باید آرام، ساکت باشد و دمای آن به 24 درجه سانتیگراد برسد، یعنی خیلی کم یا زیاد نباشد.
- غذاهای غنی از تریپتوفان از جمله موز، بوقلمون، انجیر، خرما، ماهی، بره، ساردین، سالمون، کلم بروکلی، تخم مرغ، شیر کم چرب، قارچ، انواع توت ها و دانه های گیاهی به شما کمک می کنند تا به خواب آرامی بروید.
روش های درمان طب سنتی اختلال خواب
روش های درمان طب سنتی به شرح زیر می باشد:
از دمنوش های گیاهی استفاده کنید: درمان اختلالات خواب با داروهای گیاهی یکی از بهترین راه حل ها برای کسانی است که نمی خواهند از داروهای شیمیایی استفاده کنند. مصرف دمنوش های گیاهییکی از بهترین روش هایی است که آرامش را برای شما به ارمغان می آورد و در نتیجه به راحتی می توانید خواب شبانه با کیفیتی داشته باشید.
استرس و اضطراب را از بین ببرید: اضطراب و استرس یکی از دلایل بی خوابی شبانه است. در واقع، مغز انسان در شب به جای آماده شدن برای خواب، درگیر افکار بی پایان است. بنابراین، این مشکل می تواند عملکرد خواب شما را بسیار تحت تاثیر قرار دهد. علاوه بر این، برخی از عادات سبک زندگی نیز می تواند باعث ایجاد این مشکل در شما شود. به عنوان مثال، برخی افراد عادت دارند قبل از رفتن به رختخواب تلویزیون تماشا کنند که نور آبی صفحه تلویزیون خواب شما را مختل می کند و علاوه بر این، رایانه ها و تلفن های همراه نیز می تواند باعث بی خوابی شما شود، زیرا نور آبی این صفحات به مغز شما پیام می دهد که همیشه بیدار بمانید و در نتیجه، الگو خواب شبانه شما را مختل می کند.
دوش آب گرم بگیر: بسیاری از پزشکان بر این باورند که دوش گرفتن قبل از خواب می تواند به شما کمک کند تا خواب شبانه خوبی داشته باشید. برای این کار کافی است 90 دقیقه قبل از خواب حمام آب گرم بگیرید و این می تواند تاثیر بسیار مثبتی بر خواب شما داشته باشد.
سبک زندگی خود را تغییر دهید: برای درمان بی خوابی، گاهی لازم است سبک زندگی خود را اصلاح کرد زیرا عادت های بد شما را در شب بیدار نگه می دارد.
غذاهای غنی از پتاسیم مصرف کنید: برخی غذاها سرشار از پتاسیم هستند و در نتیجه دارای مقدار بسیار بالایی آمینو اسید هستند. وجود اسیدهای آمینه باعث می شود بدن شما سروتونین زیادی تولید کند و کمک زیادی به آرامش بدن و اعصاب شما می کند که بوقلمون، ماهی و مرغ از جمله غذاهای غنی از پتاسیم هستند.
کربوهیدرات مصرف کنید: یکی از مواد غذایی که باعث تولید سروتونین می شود کربوهیدرات ها هستند. به عنوان مثال می توانید برای شام از کدو تنبل یا سیب زمینی شیرین استفاده کنید.
شیر: مصرف برخی از محصولات لبنی ممکن است برای برخی افراد مشکل ایجاد کند، اما گاهی خوردن یک لیوان شیر قبل از خواب می تواند کمک زیادی به درمان بی خوابی کند.
غذاهای غنی از منیزیم: غذاهای غنی از منیزیم به عنوان تسکین دهنده شناخته شده اند. برخی از این غذاها شامل کنجد، تخمه آفتابگردان، جو دو سر و سبزیجات برگ دار است. مصرف این غذاها برای بی خوابی بسیار مفید است.
غذاهای غنی از ویتامین B: غذاهای غنی از ویتامین B به شما کمک می کند تا خواب بسیار آرام و با کیفیتی را داشته باشید. این غذاها به ویژه در درمان بی خوابی در کرونا موثر هستند. این غذاها عبارتند از جگر، سبزیجات برگدار، گوشت ارگانیک، مخمر آبجو.
کلام آخر
اختلالات مربوط به خواب می تواند هنگام به خواب رفتن یا در هر بخشی از چرخه خواب رخ دهد. اگر این اتفاق در هنگام خواب رخ دهد، ممکن است فرد دچار توهمات ناخوشایند یا فلج خواب شود، احساسی که بدن برای چند ثانیه یا چند دقیقه قادر به حرکت نیست و فلج خواب می تواند بسیار ترسناک باشد، به خصوص زمانی که با توهم همراه باشد. اختلالاتی که در طول چرخه خواب رخ می دهد، مانند اختلال خواب پاراسومنیا، اغلب شامل رفتارها و رویاهای افراطی است. پاراسومنیا یک اختلال مغزی است که معمولاً در مردان بالای 50 سال رخ می دهد، اما می تواند افرادی را که در معرض داروهای خاصی مانند داروهای ضد افسردگی و افراد مبتلا به بیماری های عصبی مانند بیماری پارکینسون، نارکولوپسی یا سکته هستند، تحت تاثیر قرار دهد.
از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت روانشناس تو سعی بر این دارد تا شما عزیزان را با مطالبی در مورد پاراسومنیا یا اختلال خواب چیست؟ آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.