روانشناسی عمومی

آموزش قدم به قدم شخصیت شناسی 【سال1403】❤️

ما در این مطلب قصد داریم چند تا از راه های شخصیت شناسی را به شما آموزش دهیم، در واقع شناختن شخصیت افراد عموما امری مبهم تلقی می‌شود به همین دلیل شناختن شخصیت افراد موضوع کاملاً جذابی به نظر می رسد. زیرا افراد اعتقاد دارند که از این طریق می‌توانند ارتباطات خود را در آینده با فرد مورد نظر پیش‌ بینی کنند. شما نیز می توانید به همین وسیله درباره همسر آینده خود و دوستانتان و در واقع همه افرادی که در زندگی شما نقش مهم و موثری دارند اطلاعات ارزشمندی به دست بیاورید. شناختن شخصیت افراد می تواند مانند یک نقشه راه باشد که به شما نشان می دهد در آینده در چه مسائلی ممکن است با افراد نزدیک خود به مشکل بخورید و یا در چه مسیرهایی با آن ها همراه و همسو می شوید، برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

شخصیت چیست؟

پرسش اولی که ممکن است در ابتدای مسئله شخصیت شناسی برای شما در ذهنتان مطرح شود این است که اصلاً منظور از شخصیت چه چیزی است؟ وقتی درباره شخصیت افراد صحبت میکنیم دقیقاً به کدام بخش از وجود آن ها اشاره میکنیم؟ باید گفت که به زبان ساده شخصیت عموما مجموعه‌ ای از خصوصیات عواطف آمادگی‌ ها صفات و هر چیزی که سبب متفاوت و متمایز شدن افراد از یکدیگر می‌شود را می توانیم شخصیت بنامیم. شخصیت تنها به یک عامل بستگی ندارد همانطور که گفتیم مجموعه‌ای از رفتارها، باورها و اعتقادات است که می‌تواند نشان دهنده روش رفتار و زندگی افراد باشد.

شخصیت در واقع عاملی نیست که بتواند یک روزه یا یک ساله رشد کند و یا به وجود بیاید بلکه افراد اعتقاد دارند که شخصیت انسان ها از سنین کودکی و با گذشت چندین سال از عمر آن ها شکل می گیرد و تاثیراتی که از محیط گرفته است را در خود بروز می دهند. در واقع عوامل زیادی بر شخصیت افراد تاثیر گذار هستند این عوامل مانند عوامل فرهنگی، وراثتی و اجتماعی هستند که شخصیت افراد را شکل می‌دهند. شخصیت شناسی آن طور هم که گفته می‌شود آسان نیست و نیاز به علم و دانش و تجربه زیادی دارد در واقع فردی که می تواند شخصیت شناسی کند، باید با زبان بدن افراد و نحوه رفتار ها و علائم و نشانه های آن ها به خوبی آشنا باشد و در مرحله اول باید یک شناخت نسبی نسبت به شخصیت افراد داشته باشد.

شناختن تیپ شخصیتی افراد سبب می شود که شما بتوانید شخصیت هایی که شبیه آن ها هستند را در زندگی آینده و گذشته خود پیدا کنید و از این طریق بتوانید بفهمید که چطور باید با شخص روبروی خود رفتار کنید و یا در چه مسائلی می توانید به او اعتماد کنید. به عنوان نمونه یعنی اگر شما در حال حاضر دوست خود را بشناسید و از شخصیت او آگاهی داشته باشید به مرور زمان و در سال‌ های بعد اگر با فردی مواجه شوید که خصوصیات و رفتار شخصیتی شبیه دوست شما داشته باشد، کار شما برای ارتباط برقرار کردن با او بسیار ساده تر می شود. در واقع شما می توانید متوجه شوید که او به چه چیزهایی علاقه مند است و چطور رفتارهایی را در زندگی خود می پذیرد. چه معیار ها ارزش ها و اعتقاداتی دارد و چه نقاط ضعف و نقاط قوتی دارد.

شخصیت چیست؟

البته همه این ها نیز تنها با شناخت شخصیت افراد قابل تشخیص نیست و شما باید از سبک زندگی این فرد کمی خبر داشته باشید به این منظور لازم است یک زمان حداقل دو یا سه ماهه را با فرد مورد نظر در ارتباط باشید تا بتوانید متوجه شوید شخصیتی که از خود نشان می دهد شخصیت حقیقی اوست و یا نقشی شبیه به شخصیتی که شما متوجه آن می‌شوید را بازی می کند. اگر علاقه به علم شخصیت شناسی دارید راه های زیادی برای آموختن آن وجود دارد اما اگر این مورد در زندگی شخصی شما بسیار حائز اهمیت است، پیشنهاد می شود که درباره اینکه خودتان به تنهایی به آن رسیدگی کنید صرف نظر کنید.

در دسترس داشتن یک مشاور و متخصص با تجربه در این زمینه می‌تواند شما را بسیار کمک کند به عنوان نمونه در امر مقدس ازدواج شما نیاز به بخشی از این علم شخصیت شناسی دارید تا بتوانید فرد مورد نظر را از لحاظ روحی روانی و اعتقادی آنالیز کنید، تا متوجه شوید می‌توانید باقی زندگی خود را با ایشان بگذرانید یا خیر. در این مورد ازدواج می تواند سال های آینده زندگی شما را به شدت تحت تاثیر قرار دهد به همین دلیل پیشنهاد می‌شود در چنین اموری که حائز اهمیت بسیار بالایی در زندگی شما هستند ریسک نکنید و به یک روانشناس متخصص مراجعه کنید. روانشناسان به وسیله تست های روانشناسی می توانند بخشی از شخصیت شریک زندگی تان را برای شما نمایان کنند. اگر می خواهید در این باره اطلاعات بیشتری کسب کنید پیشنهاد می شود که مقاله تست پیش از ازدواج چیست؟ را نیز مطالعه کنید.

شخصیت شناسی چیست؟

فکر می‌کنم به دلیل توضیحاتی که در مطلب پیش تر به آن اشاره کردیم دانستن علم شخصیت شناسی برای شما راحت تر شده باشد، شخصیت شناسی یک شاخه از علم بیکران روانشناسی است که شما به وسیله آن می توانید بخشی از شخصیت افراد را برای خود واضح و روشن کنید. در واقع شخصیت افراد پیچیدگی‌ های زیادی دارد اما با علم شخصیت شناسی شما می‌توانید مقداری از این پیچیدگی‌ها بکاهید.

انواع شخصیت افراد

تعداد بسیار زیادی از انواع شخصیت وجود دارد که میتوان به وسیله آن ها انسان ها را به انواع شخصیت تقسیم بندی کرد، در واقع این تقسیم‌بندی باعث می‌شود که شما قدم اول را در شناخت شخصیت افراد درست بردارید. البته همیشه هم اینطور نیست که افراد تنها مربوط به یک دسته باشد بلکه ممکن است از انواع تیپ شخصیتی فرد دو یا سه مورد و یا حتی بیشتر از این تیپ های شخصیتی را در شخصیت اصلی خود داشته باشد.

شخصیت درونگرا

به احتمال زیاد شما این نام را بارها و بارها شنیده‌اید، معمولاً افرادی که دارای شخصیت درونگرا هستند از اطرافیان خود فاصله می‌گیرند در واقع این فاصله گرفتن به معنی انزوا نیست اما آن ها سعی می کنند تا زمانی که نیاز به بودن در کنار کسی نباشد، از بودن در کنار مردم خودداری کنند. آن ها از تنهایی خود بسیار لذت بیشتری می برند، دوست دارند در دنیای خودشان زندگی کنند و به سختی با افراد غریبه و آشنا ارتباط می‌ گیرند آن ها با واقعیت های پیرامون خود سازگار نیستند و دوست دارند دنیا طبق همان چیزی که در ذهن شان دارند پیش برود.

روانشناسان درباره شخصیت درونگرا اعتقاد دارند که یک فرد درونگرا ممکن است در چندین زمینه موفق شود، به ویژه زمینه هایی که نیاز به آرامش، انزوا و تمرکز دارند، زیرا آن ها عموما تنهایی را برای حفظ آرامش و تمرکز خود می خواهند. به همین دلیل می توان اعتماد کرد که آن ها کارها را می توانند با دقت و کیفیت بیشتری انجام دهند.

شخصیت برونگرا

شخصیت برونگرا دقیقا نقطه مقابل شخصیت درونگرا است، به این دلیل که افراد برونگرا افرادی هستند که دائماً می توانند تمامی احساسات خود را به اجتماع خود بروز دهند. آن ها بسیار خوش برخورد خوش قلب و اصطلاحاً خونگرم هستند به طوری که با افرادی که غریبه هستند نیز به راحتی می تواند صحبت کنند، ارتباط برقرار کنند و حتی یکی از آن ها را به عنوان دوست خود انتخاب کنند. افراد جامعه شخصیت برونگرا را عموماً بیشتر دوست دارند آن ها در گروه های اجتماعی حضور فعال تری دارند و معمولاً به این گروه‌ها دعوت می‌شوند. زیرا همیشه انرژی زیادی را از خود نشان می دهند و اعتماد به‌ نفس زیادی دارند، این دسته از افراد در مشاغلی که نیاز به ارتباطات و روابط عمومی داشته باشد بسیار موفق تر هستند و با اعتماد به نفس خود می توانند نظر هر کسی را جلب کنند.

شخصیت شناسی چیست؟

شخصیت افسرده

افرادی که شخصیت افسرده دارند ممکن است همیشه غمگین و بدبین به نظر برسند، این موضوع در عملکرد روزانه آن ها تاثیر زیادی نمی گذارد زیرا آن ها با این شخصیت پرورش یافتند. در واقع یک اختلال به نام اختلال افسردگی نیز وجود دارد که زندگی افراد را به هم می ریزد و خواب و خوراک آن ها را با مشکلات زیادی مواجه می‌کند، اما کسی که ذات شخصیت افسردگی داشته باشد این افسردگی در زندگی روزمره او تاثیر چندانی نمی گذارد و آنقدر در عملکرد روزانه آن نهفته است که شاید برای شما سوال باشد، که این افراد افراد ناراضی از شخصیتی نیستند؟

نه پاسخ به این سوال این است که آن ها با این شخصیت بزرگ شدند و در واقع این مضوع قابل احترام است. این تیپ یک تیپ شخصیتی مختص آن هاست آن ها از رفتاری که دارند هیچ گاه ناراضی نیستند و رنج نمی برند، اگر در رفتار فرد افسرده که از حال و اوضاعی که دارد رنج بردن را مشاهده کردید بدانید که شخصیتی افسرده ندارد و تنها از اختلال افسردگی رنج می برد.

شخصیت وابسته

شخصیت های وابسته جزو آن دسته از افرادی هستند که در جامعه بسیار دیده می‌شود و احتمال میرود شما نیز در طول زندگی خود با چند تا از این نوع افراد روبرو شده باشید، از کودکی می توان شخصیت این افراد را تا حدودی شناخت زیرا آن ها روز اولی که به مدرسه می‌روند به طور کامل بی تابی می کنند و دوست دارند به محیط قبلی باز گردند.

این افراد از تغییر کردن می ترسند و عموماً نمی‌توانند خودشان درباره مسائل زندگی شان تصمیم بگیرند، مسئولیت پذیری این افراد بسیار پایین است و اعتماد به‌ نفس زیادی ندارند، هیچ گاه خود را شایسته داشتن تجربه های کافی در زمینه های مختلف نمی‌بینند و از تجربه های جدید می ترسند. این افراد عموما در شغل هایی که شایسته وفاداری است موفق می‌شوند. اما این وفاداری با جرات و شجاعت همراه نیست بلکه تنها آن ها وابسته به چیزی که دارند هستند.

شخصیت های مشکوک

افرادی که دارای تیپ شخصیتی مشکوک هستند همواره با این خصوصیات شناخته می‌شود، از دیگران تاثیر می پذیرند، جنجال و رقابت بیش از حدی دارند، به کنترل کردن به رهبری کردن عشق دارند و دوست دارند همواره بر اشتباهات دیگران تمرکز داشته باشند. در قضاوت بد اغراق می کنند و همچنین افرادی دارای تیپ شخصیتی مشکوک هستند.

شخصیت متعادل

شخصیت های متعادل دقیقا نتیجه آموزش و پرورش صحیح والدین می باشد، آن ها در هر حوزه‌ای به تعادل رفتار می‌کنند و همواره تلاش می‌کنند که با مهارت آموزی بتواند مسیر پیشرفت را برای خود هموار کند. جامعه واقعاً به چنین افرادی نیاز دارد و این افراد را به راحتی می پذیرد، زیرا آن ها شخصیت متعادل دارند و عموما برای ازدواج و دوستی افراد بسیار مناسبی هستند. زیرا به راحتی می توانند با دیگران کنار بیایند و خصوصیات خوب و بدشان نیز با یکدیگر در تعادل است.

یکی از نقاط ضعف شخصیت متعادل این است که آن ها به اندازه کافی حس جاه طلبی ندارد و همین امر سبب می‌شود که در زندگی پیشرفت های آنچنانی و چشمگیری نداشته باشند. اما اگر تنها به دنبال یک زندگی آرام و موفق هستید می توانید این افراد را به عنوان شریک زندگی و یا دوست خود انتخاب کنید.

شخصیت بی رحم

کسانی که دارای شخصیت بی رحم هستند همانطور که انتظار می‌رود، در دوران کودکی با بی‌ رحمی مواجه شده‌ اند و همین امر در وجود آن ها نهادینه شده است. آن ها عموما افراد بی ادب، پرخاشگر، مجازات کننده، اهل انتقام و بد رفتار می باشند. اینگونه افراد همیشه دیگران را مجبور می کنند تا به خواسته های آن ها توجه کنند و اگر چنین کاری را انجام ندهند ممکن است تصمیم های ناشایستی در این باره بگیرند.

شخصیت ساده لوح

شخصیت های ساده همانطور که از اسمشان معلوم است به سرعت به دیگران اعتماد می کنند، این اعتماد کورکورانه بوده و در بیشتر مواقع سبب می‌شود تا به خود و یا اطرافیان شان آسیب‌هایی را برسانند که واقعاً دور از انتظار است. تنها چیزی که آن ها باید بدانند این است که باید در اعتماد کردن به دیگران کمی محتاط تر باشند، زیرا عاقبت خوبی برای این افراد پیش بینی نمی شود.

شخصیت های منفعل

اینگونه افراد همیشه به دیگران احترام می گذارند و به این دلیل که رضایت دیگران را جلب کند، همیشه به خواسته های آن ها جواب مثبت می دهند. یکی از ویژگی‌های این افراد اعتماد به نفس ضعیف و شخصیت ضعیف در ابراز عقیده های شخصی شان است، آن ها عموما احساساتشان را سرکوب می کند و سعی می کنند زندگی خود را با همراه شدن با نظرات بقیه بگذرانند. این افراد عموما با شخصیت هایی که برون گرا هستند زندگی خوبی را می سازند اما باید بدانند که این رابطه نباید منجر به کاهش بیش از پیش اعتماد به نفس آن ها شود، بودن در کنار افراد درونگرا می تواند برای افزایش اعتماد به نفس حس استقلال طلبی آن ها مفید باشد.

کلام آخر

این سایت در این مطلب با معرفی اولیه تیپ های شخصیتی به شما کمک می کند تا در شناخت اولیه شخصیت افراد موفق تر عمل کنید، اما باید بدانید که شناخت شخصیت افراد بسیار پیچیده تر از این حرف هاست. شما الان تنها با چند تا از تیپ های شخصیتی مختلف و خصوصیات اخلاقی و رفتاری آن ها آشنا شدید، اما علم شخصیت شناسی کاملا پیچیده است و نیاز به تخصص و دانش بسیار بیشتری دارد. ممنونم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، امیدوارم این مطلب و نکات آن برای شما مفید واقع شده باشد، ممنونیم که با نوشتن انتقادات و پیشنهادات خود در انتهای این صفحه ما را در راستای بهبود یافتن کمک می کنید.

امتیاز دهید

فاطمه ایمانی

سلام، من فاطمه هستم.3 ساله که به کار محتوا نویسی در حوزه روانشناسی در سایت روانشناس تو مشغول هستم، امیدوارم بهره ی کافی را برده باشید، پذیرای پیشنهادات و انتقادات شما عزیزان در کامنت ها می باشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا