دلایل خودکشی و جلوگیری از آن【سال1403】❤️

ما قصد داریم در این مقاله دلایل خودکشی و جلوگیری از آن را مورد بررسی قرار دهیم تا شما عزیزان در صورت نیاز از آن ها استفاده کرده و ابهامات ذهنی خود را برطرف نمایید. خودکشی یک رفتار روانی غیرعادی است که با آسیب رساندن به خود به قصد مرگ رخ می دهد. به طور معمول، خودکشی ریشه در افسردگی و استرس در زندگی دارد، به ویژه زمانی که مشکلات مالی و اجتماعی جدی و شکست در روابط عاطفی وجود دارد. حدود دو سوم بیماران افسرده به خودکشی فکر می کنند و حدود 10 تا 15 درصد از آن ها دست به خودکشی می زنند. بیمارانی که به دلیل افکار خودکشی یا اقدام به خودکشی در بیمارستان بستری شده اند، در مقایسه با بیمارانی که هرگز در بیمارستان بستری نشده اند، در طول زندگی خطر بیشتری برای خودکشی دارند. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله حمایت کنید.
خودکشی چیست؟
خودکشی یک عمل عمدی است که باعث مرگ فرد می شود. خودکشی پدیده ای پیچیده است و می تواند علل مختلف و پیچیده ای داشته باشد. ناامیدی، اختلالات روانی مانند افسردگی، اختلال دوقطبی، اسکیزوفرنی، اختلالات طیف اوتیسم، اختلالات فیزیکی مانند سندرم خستگی مزمن، شکست رابطه، اعتیاد به الکل، اعتیاد به مواد مخدر یا سوء مصرف مواد را می توان با خودکشی مرتبط دانست و این عوامل ثابت شده است تا فرد مستعد خودکشی شود.
اغلب عوامل استرس زا مانند مسائل مالی، مسائل کاری، مسائل مدرسه یا مشکلات مربوط به روابط مانند طلاق یا جدایی، قلدری یا آزار نیز می توانند نقش داشته باشند. کسانی که قبلاً اقدام به خودکشی کرده اند در معرض خطر بیشتری برای خودکشی های بعدی هستند. تلاش های مؤثر پیشگیری از خودکشی شامل محدود کردن دسترسی به روش های خودکشی مانند سلاح گرم، مواد مخدر و سموم و گزارش دقیق از خودکشی در رسانهها است. افرادی که در حالت عادی و معمولی نیستند به عنوان مثال، افرادی که افسرده یا تحت تأثیر مواد مخدر هستند یا افرادی که نسبت به تحمل یا مشکلات زندگی خود احساس ناامیدی می کنند، ممکن است تمایل به خودکشی داشته باشند.
افرادی که افکار خودکشی دارند اغلب فکر می کنند که دیگران بدون آن ها بهتر هستند، اما حقیقت این است که خودکشی باعث احساس گناه در بازماندگان فردی می شود که خودکشی کرده است. اعضا خانواده، دوستان و متخصصان بهداشت روان تعجب می کنند که چه کارهای دیگری می توانستند برای کمک به فردی که خودکشی کرده است انجام دهند و ای کاش فردی که خودکشی کرده احساسات خود را با آن ها در میان می گذاشت. شما عزیزان نیز در مواجهه با چنین افراد باید با آن ها صحبت کرده و از راهنمایی پزشک متخصص کمک بخواهید.
دلایل خودکشی
افراد برای خودکشی دلایل مختلفی دارند که به شرح زیر می باشد:
اختلالات فکری و روانی: اختلالات روانی یکی از دلایل خودکشی است. تخمین زده می شود که تا 90 درصد افرادی که دست به خودکشی می زنند از نوعی اختلال روانپزشکی رنج می برند. خطر خودکشی برای افراد مبتلا به اختلالات روانی پس از دریافت درمان به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. اختلالات روانی مرتبط با بیشترین شیوع خطر خودکشی شامل اختلال افسردگی شدید، اختلال دوقطبی، اسکیزوفرنی، اختلالات شخصیت، اختلال استرس پس از سانحه و اختلالات خوردن است. افراد مبتلا به اختلال افسردگی و اختلال دوقطبی بیشتر در معرض خطر خودکشی هستند که باید به بهترین روانپزشک بزرگسالان در تهران مراجعه کنند.
ژنتیکی: یکی دیگر از دلایل خودکشی ژنتیک است. بنابراین، سابقه خانوادگی خودکشی، اختلالات روانی و سوء مصرف مواد با افزایش خطر خودکشی مرتبط است. علاوه بر این، قرار گرفتن در معرض خودکشی به عنوان مثال، تماشای خودکشی یکی از اعضای خانواده یا یافتن مرده شخصی، ممکن است خطر خودکشی را افزایش دهد.
مسائل خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی: مشکلات خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی نیز از عوامل دیگر خودکشی است. بیکاری، بی خانمانی، فقر، سوء استفاده جنسی در دوران کودکی، انزوا اجتماعی و از دست دادن عزیزان می تواند احتمال خودکشی را افزایش دهد. در واقع، گذشته یک فرد می تواند نقش مهمی در خودکشی داشته باشد، اگر ضربه روحی را تجربه کند و حل نشده باشد. برخی از دلایل خودکشی شامل اختلافات خانوادگی و تنش در خانواده است و این می تواند یکی از دلایل خودکشی نوجوانان نیز باشد.
اقدامات لازم برای مقابله با احساسات خودکشی
اقدامات لازم برای مقابله با احساس خودکشی در افراد عبارتند از:
به خود قول دهید که هنوز کاری انجام ندهید: حتی اگر الان درد شدیدی دارید، از هر کاری دوری کنید. به خودتان قول دهید تا 24 ساعت صبر می کنید و در این مدت کار خاصی انجام ندهید یا یک هفته صبر کنید. افکار و اعمال دو چیز متفاوت هستند، بنابراین افکار خودکشی شما نباید محقق شود. هیچ محدودیت زمانی برای این افکار وجود ندارد، هیچ کس شما را ترغیب نمی کند که فوراً اقدام کنید، پس صبر کنید و بین افکار خودکشی و اقدام به خودکشی فاصله بگیرید.
امید داشته باشید: حتی افرادی که به اندازه شما احساس بدی داشته اند، توانسته اند از این احساسات جان سالم به در ببرند. پس امید داشته باشید. شانس بسیار خوبی وجود دارد که از این مرحله عبور کنید و این احساسات را پشت سر بگذارید. مهم نیست که در حال حاضر چقدر احساس بیزاری، ناامیدی یا انزوا می کنید. فقط به خودتان زمان بدهید و سعی نکنید به تنهایی با آن کنار بیایید.
از اطرافیان خود کمک بگیرید: افراد زیادی هستند که می خواهند در این دوران سخت از شما حمایت کنند. حتی اگر در حال حاضر این احساس را نداشته باشید باید با آن ها ارتباط برقرار کنید.
از مصرف مواد مخدر و الکل اجتناب کنید: اگر از مواد مخدر یا الکل استفاده کرده باشید، افکار خودکشی ممکن است قوی تر شوند. اگر احساس نا امیدی می کنید یا افکار خودکشی دارید، مهم است که از مصرف مواد مخدر یا الکل خودداری کنید.
خانه خود را ایمن کنید: از شر چیزهایی که می توانید برای آسیب رساندن به خود استفاده کنید خلاص شوید مانند قرص، چاقو، تیغ یا اسلحه. اگر قادر به انجام این کار نیستید، به مکانی بروید که بتوانید احساس امنیت کنید. اگر فکر می کنید در حال مصرف بیش از حد هستید، در صورت نیاز از شخصی بخواهید داروی شما را یک بار در روز به شما بدهد.
با افکار و احساسات خودکشی ادامه ندهید: بسیاری از ما متوجه می شویم که اولین قدم در برخورد با افکار و احساسات خودکشی، صحبت کردن در مورد آن با شخصی است که به آن اعتماد داریم. این فرد مورد اعتماد می تواند یکی از اعضای خانواده، دوست، درمانگر، عضو روحانی، معلم، پزشک خانواده، مربی یا مشاور با تجربه باشد. کسی را پیدا کنید که به او اعتماد دارید و به او بگویید که چقدر اوضاع بد است. اجازه ندهید ترس، شرم و خجالت شما را از دریافت کمک باز دارد. اگر اولین فردی که با او تماس می گیرید به نظر نمی رسد درک کند، شخص دیگری را پیدا کنید.
راه های جلوگیری از خود کشی
راه هایی برای جلوگیری از خود کشی وجود دارد که به شرح زیر می باشد:
بهبود اختلالات روانی: اختلالات روانی یکی از مهم ترین عوامل خودکشی در هر فردی است. در واقع افراد مبتلا به این اختلالات بسیار بیشتر از افراد عادی احتمال خودکشی دارند. ضعف روحی و روانی یکی از دلایل اصلی خودکشی است و در این صورت بهتر است تا افراد بیمار به پزشک متخصص مراجعه کرده و درمان خود را آغاز نمایند.
بهبود روابط خانوادگی: بسیاری از کسانی که از افسردگی، اختلالات روانی و خودکشی رنج می برند، در خانواده خود مشکلاتی دارند. احتمال خودکشی کودکان مطلقه و افرادی که در خانواده دچار بحران و درگیری هستند بیشتر است.
هدف و انگیزه: در بیشتر موارد داشتن انگیزه، زندگی را رنگارنگ می کند. این هدف و انگیزه است که به انسان امید می دهد و زندگی انسان را دوباره هدایت می کند. زندگی بی هدف برای یک فرد معنایی نخواهد داشت. انسان با داشتن هدف و انگیزه می تواند زندگی شادی را تجربه کند.
مراجعه به پزشک متخصص: در بیشتر موارد، فرد با مشورت بهترین روانپزشک در تهران از نظر روانی درمان می شود. در واقع پزشک سعی می کند ابتدا با مشاوره و استفاده از تکنیک های مختلف به درمان فرد بپردازد که اگر درمان موثر نبود باید از درمان دارویی استفاده کرد. استفاده از دارو در موارد حاد بیشتر خواهد بود.
توجه مثبت بی قید و شرط: گاهی اوقات افراد در پاسخ به سلام شما از کلمه خوب استفاده می کنند، در حالی که اینطور نیست و فرد در درونش مشکلات زیادی دارد. بسیاری از مردم به دلیل بی حوصلگی از عبارت من خوبم استفاده می کنند. بهتر است به چنین افرادی نزدیک شوید و صمیمانه به آن ها کمک کنید تا وضعیت روحی و روانی خود را بهبود بخشند. سعی کنید به هیچ وجه در مورد افراد قضاوت نکنید.
پرهیز از مواد مخدر و الکل: الکل و مواد مخدر بسیار مضر و مخرب هستند. اگر بیش از حد آن را مصرف کنید، هم به وضعیت روحی و هم به وضعیت جسمی خود آسیب می رسانید. بهتر است از مصرف بیش از حد این نوشیدنی ها و مواد مخدر خودداری کنید. مصرف آن ها انسان را به ورطه نابودی می کشاند.
پرهیز از استرس و اضطراب: نداشتن استرس و اضطراب می تواند از علائم خودکشی جلوگیری کند. در واقع وقتی فردی دچار استرس و اضطراب می شود دچار افسردگی می شود و در صورت عدم درمان منجر به خودکشی در فرد می شود. افرادی که دچار استرس و اضطراب هستند باید به سرعت درمان شوند تا به زندگی عادی خود باز گردند.
باورهای غلط رایج در مورد خودکشی
برخی از باورها در مورد خودکشی اشتباه هستند، این باورها می توانند باعث مرگ فرد شوند و عبارتند از:
- فردی که یک بار اقدام به خودکشی کرده است دیگر این کار را انجام نخواهد داد. بر اساس آمار منتشر شده، تعداد خودکشی در میان افرادی که یک بار این کار را انجام داده اند بسیار بیشتر از سایرین است و بهتر است تا تحت درمان پزشک متخصص قرار بگیرند.
- کسی که خودکشی می کند کافر است. اگر خودکشی ربطی به ایمان نداشته باشد، یک حالت روانی است که انسان احساس می کند دیگر جایی در این دنیا ندارد و باید به زندگی خود پایان دهد.
- کسی که حرف می زند عمل نمی کند. بسیاری از مردم معتقدند افرادی که در مورد خودکشی صحبت می کنند هرگز خود را نمی کشند، این یک باور غلط است.
- هر کسی که خودکشی می کند واقعاً تصمیم می گیرد بمیرد، در حالی که این کار را نمی کند و بیشتر مردم این کار را فقط برای جلب توجه انجام می دهند که در این شرایط، اطرافیان بیمار باید او را کمک کنند تا به زندگی عادی خود باز گردد.
- فقط بیماران روانی خودکشی می کنند. خودکشی فقط مربوط به گروه خاصی نیست، بسیاری از افرادی که دست به خودکشی زده اند از نظر روحی و جسمی سالم بودند. انسان زمانی این کار را انجام می دهد که احساس کند در زندگی خود به بن بست رسیده است.
- شما نباید در مورد خودکشی صحبت کنید، در واقع بسیاری از مردم فکر می کنند صحبت در مورد خودکشی منجر به آن می شود. در صورتی که اینطور نیست و این باور است. فقط صحبت در مورد آن آگاهی از عواقب آن را افزایش می دهد.
کلام آخر
فکر کردن به خودکشی به خودی خود می تواند ترسناک باشد که امروزه بسیار رایج است. افراد در مواجهه با سختی ها و مشکلات زندگی به فکر پایان عمر و خودکشی هستند. اکثر افرادی که دست به خودکشی می زنند در واقع از مشکلات شغلی، روانی و عاطفی زیادی رنج می برند. خودکشی یک عمل عمدی است که در آن شخص با دست خود و به میل خود مرتکب مرگ می شود. در این میان مبتلا به اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی، افسردگی و اختلالات شخصیت می تواند شرایط را برای خودکشی آماده کند.
از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت روانشناس تو سعی بر این داشته تا شما را با دلایل خودکشی و جلوگیری از آن آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.