سلامتی

انواع فوبیا و ترس【سال1403】⚡

ما قصد داریم در این مقاله انواع فوبیا و ترس را به شما شرح دهیم. بسیاری از افراد ممکن است از فوبیا و ترس از موقعیت ها و شرایط مختلف رنج ببرند و این ترس همیشه با آن ها همراه باشد، در واقع نوعی ترس بیش از حد و غیرمنطقی که فرد را همیشه دچار حملات عصبی کرده و برای او مشکل ایجاد می کند، فوبیا نامیده می شود که برای درمان باید به پزشک متخصص مراجعه کند. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله همراهی کنید.

فوبیا و ترس چیست؟

فوبیا یکی از حالات اختلال اضطرابی محسوب می شود که گاهی در زندگی افراد رخ می دهد و موجب نگرانی آن ها می شود. زمانی که فردی فوبیا دارد، زندگی خود را به گونه ای برنامه و پایه ریزی می کند که از موقعیت هایی که به نظرش خطرناک است، دوری کند. خطری که شخص احساس می کند بسیار بیشتر از خطر ناشی از منبع خطر خواهد بود.

افرادی که به طور ژنتیکی و درونی مضطرب و نگران هستند، بیشتر در معرض ابتلا به فوبیا هستند. جنسیت، موقعیت اجتماعی و سن عواملی هستند که بر ایجاد فوبیا های خاص در زندگی افراد جامعه تأثیر می گذارند. به عنوان مثال، بیشتر زنان فوبیا از حیوانات دارند، کودکان و افراد با موقعیت اجتماعی پایین تر نیز بیشتر در معرض فوبیا اجتماعی هستند و مردان نیز اکثریت افرادی را تشکیل می دهند که از فوبیا دندان درد و مراجعه به دندان پزشکی رنج می برند. فوبیا ترسی است که افراد از یک حیوان، بدن، شخص یا موقعیت ترسی قوی و غیر واقعی دارند، بسیار شایع بوده و یکی از اختلالات اضطرابی است که می تواند زندگی فرد را مختل کند.

باید بدانید که از نظر علمی در فوبیا، بخش‌ هایی از مغز که با ترس و استرس مرتبط هستند، اغلب رویدادهای ترسناکی را که در گذشته رخ داده به خاطر می‌ آورند. تحقیقات نشان می دهد که فوبیا با آمیگدال که در پشت غده هیپوفیز قرار دارد مرتبط است. آمیگدال ترشح هورمون مبارزه یا گریز را تحریک می کند که در این شرایط مغز و بدن برای مقابله با استرس آماده می شوند. شما عزیزان در صورت نیاز می توانید به بهترین کلینیک روانشناسی در تهران مراجعه نمایید.

فوبیا و ترس چیست؟

انواع فوبیا و ترس

فوبیا و ترس انواع مختلفی دارد که به شرح آن ها خواهیم پرداخت:

  • فوبیا و ترس از بیماری: ترس شدید یا غیرمنطقی از ابتلا به یک بیماری، نوسوفوبیا یا ترس از بیماری نامیده می شود. زمانی که مشکلات سلامتی جدی در جوامع گسترش می‌ یابد، مانند زمان همه‌ گیری شیوع کرونا این اتفاق رخ می دهد. سرگیجه، حالت تهوع، تنفس سریع، تعریق و مشکلات خواب از علائم این بیماری هستند و همچنین ممکن است مبتلایان از شنیدن اخبار مربوط به این بیماری ها هراس داشته باشند که برای درمان این فوبیا توصیه می شود تا از رویکردهای مواجهه، روان درمانی شناختی و دارودرمانی استفاده شود.
  • فوبیا و ترس ازدواج: ترس از ازدواج و تعهد یا گاموفوبیا نوعی ترس از این مرحله از زندگی انسان است که می تواند زندگی فرد را تغییر دهد یا به اضطراب و حملات پانیک منجر شود. افراد مبتلا به این نوع فوبیا حتی از فکر کردن به ازدواج و تعهد می ترسند و ممکن است دچار تپش قلب شدید، سرگیجه، تعریق زیاد و اضطراب شوند و روابطشان دچار خطر و اسیب جدی شود. این نوع فوبیا می تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود و همچنین وقوع آن ممکن است پاسخ آموخته شده از مشاهده والدین یا بستگان یا ترس از تعهد به دلیل طلاق والدین نیز باشد. افراد مبتلا به گاموفوبیا می توانند از طریق درون نگری و تمایل به تغییر خود بر آن غلبه کنند و اگر شما عزیزان برای مقابله با این ترس مشکل دارید، می توانید به بهترین کلینیک روانشناسی مراجعه نمایید.
  • فوبیا و ترس شدید از رانندگی: ترس از رانندگی که با نام‌ های آمکسوفوبیا، اکوفوبیا و هماکسوفوبیا نیز شناخته می‌شود، نوعی از فوبیا است که منجر به ترس دائمی و شدید از رانندگی یا سوار شدن در ماشین می‌ شود. دلایل دیگری وجود دارد که ظاهر چنین فوبیایی را توضیح می دهد و شامل تجربیات بد گذشته مانند تصادفات جدی هستند، گم شدن در حین رانندگی، صحنه تصادف شدید را ببینید، از دست دادن یکی از عزیزان در پی تصادف و عدم اعتماد به مهارت های رانندگی شما می شود. روان درمانی می تواند اولین درمان برای غلبه بر اضطراب شدید رانندگی باشد و برخی از پزشکان نیز بر این باورند که مواجهه درمانی نیز یکی دیگر از موثرترین راه ها برای درمان این فوبیا است.
  • فوبیا و ترس از دست دادن عزیزان: فوبیا مرگ یا تاناتوفوبیا یکی از ناخوشایندترین انواع فوبیا است و می تواند اثرات منفی بسیاری بر کیفیت زندگی افراد داشته باشد. گاهی این ترس از خود مرگ نیست، بلکه بیشتر مربوط به ناشناخته بودن جهان پس از مرگ و نگرانی برای اطرافیان است. برای درمان فوبیا مرگ می توانید از روان درمانی، داروها و تکنیک های آرام سازی استفاده کرد و همچنین با کمک این روش ها می توانید تکنیک های مقابله با افکار منفی آزار دهنده و مدیریت این احساسات را نیز به سادگی و کمی تلاش بیاموزید.
  • فوبیا و ترس اجتماعی: فوبیا اجتماعی همان ترس اجتماعی است که برخی افراد به آن مبتلا هستند. این فوبیا فرد را از حضور در محیط های اجتماعی و برقراری ارتباط با دیگران باز می دارد. افراد مبتلا به فوبیا اجتماعی همیشه خود را در معرض قضاوت دیگران می دانند که باید به سرعت درمان شود و به جامعه باز گردند.

علائم فوبیا

ایجاد فوبیا در افراد به صورت های گوناگون رخ می دهد که عبارتند از:

  • مهم ترین علامت ایجاد فوبیا در بدن انسان، ضربان قلب بالا و تپش قلب است که با استرس فراوان نیز همراه می باشد.
  • تنگی نفس یکی دیگر از علائم فوبیا و ترس می تواند باشد که بسیار آزار دهنده خواهد بود.
  • شاید کمی عجیب به نظر برسد، اما علائمی از قبیل فشار خون بالا نیز با فوبیا همراه خواهد بود.
  • احساس درد یا سفتی در قفسه سینه و ریه ها نیز یکی دیگر از علائم شایع فوبیا می باشد که افراد از آن رنج می برند.
  • احساس خفگی و ناتوانی در تنفس صحیح که با احساس اضطراب غیرقابل کنترل در مورد منبع ترس رخ می دهد.
  • احساس دوری از منبع ترس به هر قیمتی تا آرامش خود را به دست آورند.
  • ناتوانی در عملکرد صحیح در مواجهه با عوامل تحریک کننده نیز می تواند از دیگر علائم فوبیا و ترس در افراد باشد.
  • سرگیجه یا سردرد، افزایش تعریق و تکلم سریع یا ناتوانی در صحبت کردن را افراد در هنگام فوبیا تجربه می کنند.
  • افراد در هنگام فوبیا ممکن است خشکی و تلخی دهان، معده درد شدید و حالت تهوع را نیز تجربه کنند.

علائم فوبیا

راه های مقابله با فوبیا و ترس

شما عزیزان در صورت مبتلا شدن به فوبیا و ترس می توانید راه های مقابله ای زیر را امتحان کنید.

  • به متخصص مراجعه کنید: اگر فوبیا خاصی در زندگی خود دارید و ممکن است نتوانید به تنهایی بر ترس خود غلبه کنید. اگر ترس‌ هایتان شما را به سردرگمی کشانده یا نمی‌ توانید با موفقیت با آن‌ ها روبرو شوید، بهتر است در این صورت با یک متخصص مشورت کنید تا به شما کمک کند ترس‌ هایتان را بی‌ حس کرده و یک قدم به سمت جلو بردارید، زیرا متخصصان به راحتی می توانند انواع فوبیا را درمان کنند و به شما کمک کنند تا زندگی شادی داشته باشید.
  • یک برنامه عملیاتی صحیح تهیه کنید: مهمترین قدم و همچنین قدم اصلی در غلبه و مدیریت ترس هایتان این است که هر بار یک قدم کوچک بردارید، قبل از اینکه در یک موقعیت ناامید قرار بگیرید، سریع حرکت کنید یا کارهای بسیار ترسناک انجام دهید، همچنین ادامه حرکت رو به جلو بسیار مهم است که باید جلوی آینه بایستید و دو دقیقه با خودتان درباره فوبیا و ترس خود صحبت کنید، سخنرانی خود را ضبط کنید و دوباره آن را تماشا کنید و همچنین صحبت کردن در مقابل همسر یا همسرتان را تمرین کنید، زیرا صحبت کردن در مقابل همسر و اعضا خانواده می تواند تاثیرات مثبتی را به همراه داشته باشد.
  • با ترس و فوبیا خود روبرو شوید: نیازی نیست بر هر ترسی که احساس می کنید، غلبه کنید. اگر در نزدیکی ساحل زندگی می کنید، ممکن است این ترس برای شما ترس منطقی تلقی شود و با شنیدن اخبار زلزله، طوفان یا جزر و مد، احساس اضطراب، وحشت، فوبیا و ترس زیاد کنید. به شما عزیزان توصیه می شود تا به ترس های خود فکر کنید و تعیین کنید که آیا این ترس ها شما را از انجام کارهای مهم باز می دارند یا خیر و اگر برای شما مشکل ایجاد می کنند، سعی کنید با آن ها روبرو شوید و به دل آن ها نفوذ کنید.
  • سطح ریسک را در زندگی ارزیابی کنید: گاهی اوقات ترس تنها به دلیل نداشتن اطلاعات مناسب در مورد چیزهایی است که شما را می ترساند. به عنوان مثال، ممکن است از هواپیما بترسید زیرا در مورد تصادفات در ارتفاع شنیده اید که منجر به جراحت یا حتی مرگ شده است، اما زمانی که اطلاعات دقیق در مورد هواپیما و پرواز داشته باشد، ترس شما بی مورد می شود.

راه های درمان خانگی فوبیا و ترس

راه های درمان خانگی فوبیا و ترس شامل موارد زیر می شود:

  • ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهید:: ورزش همیشه در زندگی انسان مفید بوده و می تواند شما را متمرکز کند که در این صورت ذهن شما می تواند هر بار فقط روی یک مشکل و ترس در زندگی متمرکز شود. ورزش برای شما مفید است و به شما کمک می کند تا احساس توانایی بیشتری داشته باشید.
  • شوخ طبعی داشته باشید: برای غلبه بر فوبیا و ترس های خود از طنز و شوخ طبعی با دوستان و خانواده نیز استفاده کنید تا با این روش برای مدتی بتوانید به ذهن خود استراحت دهید.
  • از روش مشارکت کمک بگیرید: شما عزیزان اگر می خواهید در موقعیتی قرار بگیرید که شما را می ترساند و فوبیا ایجاد می کند، از یک دوست کمک بگیرید. اگر از راه رفتن به تنهایی در میان جمعیت می ترسید، از دوست خود بخواهید مسافت مشخصی را جلوی شما طی کند و سپس منتظر بماند تا شما آن را دنبال کنید تا به آن محیط بتوانید عادت کنید.
  • در یک گروه حمایتی شرکت کنید: گروه‌ های حمایتی که معمولاً توسط یک روانشناس به شما هدایت می‌ شوند، به شما کمک می‌ کنند تا بفهمید که تنها نیستید یا عجیب و غریب یا دیوانه نیستید و دانستن این موضوع می‌ تواند کمک زیادی به غلبه بر ترس شما کند و موفقیت های بسیاری نیز در زندگی شخصی کسب کنید.
  • در مورد ترس و فوبیا خود مطالعه داشته باشید: فرض کنید از پرواز می ترسید که در این صورت با مطالعه نحوه عملکرد هواپیماها، آمار پرواز و اقدامات ایمنی، کنترل بیشتری خواهید داشت. به خود اجازه دهید هر بار 2 تا 3 دقیقه با ترس روبرو شوید.
    با آن نفس بکشید و بگویید شکالی ندارد، نگران کننده است اما اکنون اقیانوس وجود دارد و امواج در حال برخورد با آن هستند.
  • سعی کنید دارو طبق دستور پزشک مصرف کنید: خوب است اگر بتوانید به تنهایی احساس بهتری داشته باشید و بر ترس های خود غلبه کنید، اما در صورت توصیه پزشک، مصرف قرص های ضد فوبیا برای کمک به بهبودی شما را کمک می کند تا به زندگی عادی خود باز گردید و آرامش روانی را تجربه کنید.

کلام آخر

بخش های تعیین شده ای از مغز وقایع خطرناک یا تهدید کننده زندگی را ذخیره می کند و در هنگام ترس به یاد انسان می آورد. اگر اتفاق مشابهی در زندگی شخصی رخ دهد، این بخش‌ از مغز، حافظه استرس‌ زا را بازیابی می‌ کنند و گاهی اوقات می‌ تواند این بازیابی را بیش از یک بار انجام دهد و همین واکنش بدن را به دنبال ترس و فوبیا هدایت می کند.

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت روانشناستو سعی بر این داشته تا شما را با مطالبی درمورد انواع فوبیا و ترس آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

5/5 - (5 امتیاز)

مدیریت

لورم ایپسوم یا طرح‌ نما به متنی آزمایشی و بی‌معنی در صنعت چاپ، صفحه‌آرایی و طراحی گرافیک گفته می‌شود.لورم ایپسوم یا طرح‌ نما به متنی آزمایشی و بی‌معنی در صنعت چاپ، صفحه‌آرایی و طراحی گرافیک گفته می‌شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا