چگونه باردار شویم؟【سال1403】✅
ما قصد داریم در این مقاله شما عزیزان را با مطالبی درباره چگونه باردار شویم؟ آشنا کنیم. بارداری و مادر شدن آرزوی هر زنی است و بدون شک یکی از مهمترین اهداف ازدواج فرزند آوری و تولید مثل می باشد. گاهی اوقات ممکن است یک زن به دلایل مختلف نتواند بارداری را به طور طبیعی تجربه کند و برای بارداری از روش IVF استفاده خواهند کرد و بارداری زمانی اتفاق می افتد که یک یا چند کودک در رحم زن رشد کنند. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله همراهی کنید.
بارداری چیست؟
بارداری دوره ای است که یک یا چند کودک در رحم زن رشد می کنند و تولد چند قلو شامل بیش از یک فرزند، به عنوان مثال دوقلو ها است. بارداری معمولا در طول رابطه جنسی رخ می دهد، اما می تواند از طریق روش های کمک باروری نیز رخ دهد. بارداری می تواند به زایمان سزارین و زایمان طبیعی، سقط جنین یا مرده زایی ختم شود. زایمان معمولاً حدود 40 هفته پس از شروع آخرین دوره قاعدگی (LMP) یا کمی بیش از 9 ماه اتفاق می افتد که اگر از سن لقاح استفاده کنیم مدت آن تقریباً به 38 هفته می رسد. جنین اصطلاحی است که برای اشاره به کودکان در حال رشد در طول هشت هفته اول پس از لقاح یعنی ده هفته سن حاملگی و پس از آن، تا زمانی که کودک متولد شود از واژه جنین استفاده می شود.
زنان بارداری را متفاوت تجربه می کنند و اگرچه علائم مشابهی را در دوران بارداری تجربه می کنند، اما هر زن ممکن است علائم متفاوتی را تجربه کند. علائمی که یک فرد باردار تجربه می کند نیز ممکن است بسته به بارداری او در سال های مختلف بارداری متفاوت باشد. اما به طور کلی، علائم بارداری اغلب می تواند مشابه علائم قبل یا در طول قاعدگی باشد، بنابراین بسیاری از افراد احتمالاً حتی علائم اولیه بارداری خود را متوجه نمی شوند.
بارداری به سه دوره سه ماهه تقسیم می شود و سه ماهه اول شامل لقاح است، یعنی زمانی که اسپرم تخمک را بارور می کند سپس، تخمک بارور شده به سمت لوله فالوپ حرکت می کند و به رحم می چسبد، جایی که جنین و جفت شروع به تشکیل می کنند که در سه ماهه اول، خطر سقط جنین در بالاترین حد خود قرار دارد. در اواسط سه ماهه دوم، حرکات جنین ممکن است احساس شود و در 29 هفتگی، اگر مراقبت های پزشکی با کیفیت بالا ارائه شود، بیش از 90 درصد نوزادان می توانند در خارج از رحم زنده بمانند، اگرچه نوزادانی که در این زمان متولد می شوند احتمالاً دارای عوارض سلامتی جدی مانند مشکلات قلبی و تنفسی و در طولانی مدت ناتوانی های فکری و رشدی این دوره را تجربه خواهند کرد.
علائم بارداری
بارداری در زنان علائم خاص خود را دارد که در ادامه مقاله به بررسی آن ها خواهیم پرداخت:
- گرفتگی و درد لگن: برخی از زنان باردار در روزها و هفته های اول بارداری دچار اسپاسم مجرای ادرار می شوند که علائم آن شبیه درد قاعدگی است. اگر درد آزاردهنده و مداوم است، بهتر است برای ارزیابی وضعیت سلامتی خود با پزشک مشورت کنید.
- لکه بینی: اگر لکه خون روی لباس زیر خود مشاهده کردید، می تواند نشانه بارداری باشد. در طی این فرآیند، تخمک بارور شده به دیواره رحم متصل می شود و باعث ایجاد لکه های خفیف می شود.
- تکرر ادرار: در دوران بارداری، حجم خون بدن افزایش می یابد. این بدان معنی است که کلیه ها باید مایعات بیشتری را فیلتر کنند و بنابراین حجم ادرار نیز افزایش می یابد. اگرچه برخی از علائم بارداری به مرور زمان ناپدید می شوند، تکرر ادرار ممکن است طولانی تر باشد و برای کاهش این علائم هرگز مصرف مایعات خود را کاهش ندهید.
- تغییرات خلقی: با ورود به مرحله بارداری، سطح برخی از هورمون ها تغییرات قابل توجهی را تجربه می کند و این نوسانات هورمونی می تواند تأثیر قابل توجهی بر احساس شما داشته باشد و همچنین بد خلقی و نشان دادن عصبانیت و اضطراب در مقابل شادی و هیجان از نشانه های ماه اول بارداری است.
- نفخ شکم: اثرات هورمون های بارداری می تواند باعث نفخ شود و ممکن است آن را با علائم قاعدگی اشتباه بگیرید. مصرف فیبر غذایی و ورزش منظم از شدت نفخ در دوران بارداری می کاهد.
- بیزاری از غذا: یکی از علائم اوایل بارداری تقویت حس بویایی و افزایش حساسیت به برخی مواد غذایی است. این تغییر می تواند حالت تهوع صبحگاهی را بدتر کند که برای کاهش بیزاری از غذا، تهویه مناسب خانه و استفاده از هود آشپزخانه می تواند مفید باشد.
- خستگی: ممکن است بیشتر از قبل احساس خستگی کنید. در این حالت تغییرات هورمون پروژسترون مقصر اصلی است اما خوشبختانه این علامت در ابتدا سه ماهه دوم نیز از بین می رود.
- حالت تهوع: تهوع صبحگاهی معمولاً پس از ماه اول بارداری رخ می دهد، اما برخی از مادران زودتر از سایرین آن را تجربه می کنند و برخی از آنها هرگز آن را تجربه نمی کنند. برای کاهش حالت تهوع، مایعات گرم فراوان بنوشید و مولتی ویتامین های بارداری را که پزشک تجویز کرده است، مصرف کنید.
مراقبت های دوران بارداری
مراقبت های دوران بارداری بسیار مهم می باشد که به شرح زیر است:
- یک رژیم غذایی سالم داشته باشید: انتخاب یک رژیم غذایی سالم در دوران بارداری بسیار مهم و ضروری است. می توانید در مورد مصرف مکمل ها یا پیروی از یک رژیم غذایی سالم با پزشک خود مشورت کنید و همچنین بهتر است مصرف کافئین را متوقف یا حذف کنید.
- از مصرف سیگار خودداری کنید: از مصرف دخانیان مانند سیگار، مواد مخدر و مشروبات الکلی در دوران بارداری خودداری کنید و نوشیدن الکل در دوران بارداری می تواند آسیب جدی و جبران ناپذیری به فرزند شما وارد کند.
- از استرس دوری کنید: یکی از نکات مهمی که در دوران بارداری باید رعایت کرد، پرهیز از استرس و هر نوع تنش است. در دوران بارداری، ممکن است با استرس زیادی روبرو شوید زیرا تولد فرزندتان تغییرات بزرگی در زندگی، روابط شخصی و حتی امور مالی شما ایجاد می کند.
- با یک متخصص زنان مشورت کنید: بهتر است به محض مشاهده علائم و نشانه های بارداری به متخصص زنان مراجعه کنید و سونوگرافی انجام دهید. به طور کلی بسیار مهم است که در دوران بارداری به طور مداوم تحت نظر پزشک متخصص باشید و او را از علائم خود مطلع کنید.
فواید بارداری برای مادران
بارداری برای مادران دارای فواید بسیاری می باشد که عبارتند از:
- بارداری، زایمان و شیردهی فوایدی برای مادر به همراه دارد. بارداری به پیشگیری از برخی سرطان های رایج در زنان مانند سرطان سینه، سرطان دهانه رحم و سرطان تخمدان کمک می کند و خطر ابتلا به این سرطان ها به دلیل بارداری کاهش می یابد. کاهش خطر آندومتریوز و درد پریود ناشی از بارداری از دیگر مزایای بارداری است و کیست تخمدان یا تخمدان پلی کیستیک که یکی از عوامل خطر سرطان رحم است، با بارداری پیشرفت نمی کند.
- بیماری دیگری که می توانید خطر ابتلا به آن را در دوران بارداری کاهش دهید، ام اس است. تحقیقات در این زمینه نشان داده است که بارداری ام اس را ضعیف می کند و حتی خطر ابتلا به آن را کاهش می دهد. حتی نوع فلج کننده ام اس به دلیل بارداری 30 درصد کاهش می یابد.
- به کمک بارداری، به خصوص در پایان دهه سوم، زنان عمر بیشتری خواهند داشت که این یکی دیگر از مزایا بارداری است. تحقیقات در این زمینه نشان داده است که فرزندان این زنان از سلامت بهتری برخوردار بوده و طول عمر مادر بیشتر است.
- پس از بارداری، ترشح هورمون های استروژن افزایش می یابد، بنابراین خطرات پوکی استخوان، آرتریت، بیماری های سیستم عصبی، ماهیچه ها و استخوان ها کاهش می یابد.
- دوران بارداری، زایمان و مراقبت از کودک دوران بسیار عاطفی و روانی برای مادر است. توانایی بدنیا آوردن یک موجود زنده باعث افزایش اعتماد به نفس زنان می شود و اگر قصد بچه دار شدن دارید و می خواهید بچه دار شوید، بارداری اثرات روانی مثبت بیشتری دارد.
عوارض دوران بارداری
دوران بارداری برای مادران عوارض های متعددی دارد که به شرح زیر می باشد:
- پره اکلامپسی: این وضعیت ممکن است با مشکلات فشار خون و آسیب کبد یا کلیه همراه باشد.
- زایمان زودرس: اگر زایمان قبل از هفته 37 بارداری رخ دهد، زایمان زودرس در نظر گرفته می شود. زمانی که اندام های کودک مانند ریه ها و مغز هنوز رشد نکرده اند.
- سقط جنین: سقط جنین از دست دادن بارداری در 20 هفته اول است.
- کم خونی: کم خونی دلایل زیادی دارد، اما پزشک معمولا مکمل های آهن و اسید فولیک را توصیه می کند که در بیشتر موارد موثر هستند.
- عفونت ها: برخی از نمونه ها عبارتند از عفونت های دستگاه ادراری، واژینوباکتری و استرپتوکوک گروه B که برای مادر مشکل ساز می شود.
- فشار خون بالا: فشار خون بالا خطراتی مانند زایمان زودرس یا وزن کم هنگام تولد را افزایش می دهد.
- دیابت بارداری: دیابت بارداری زمانی رخ می دهد که بدن فرد نتواند قندها را به طور موثر تجزیه کند. این منجر به سطوح بالای قند طبیعی در خون می شود.
دلایل خونریزی در دوران بارداری
خونریزی در دوران بارداری دلایل مختلفی دارد از جمله:
- حاملگی خارج رحمی: به مواردی که تخمک در خارج از رحم بارور می شود و نمی تواند در رحم کاشته شود، حاملگی خارج از رحم نامیده می شود. لوله های فالوپ شایع ترین مکانی هستند که در آن حاملگی خارج از رحم رخ می دهد و علائم این بیماری خونریزی موضعی در دوران بارداری و درد زیر شکم است.
- ارتباط جنسی: مویرگ های خون ابتدای دهانه رحم را مسدود می کنند و در دوران بارداری خون بیشتری به داخل رحم و از طریق این مویرگ ها جریان می یابد. اگر در حین رابطه جنسی به این ناحیه فشار وارد شود، دهانه رحم تحریک شده و لکه هایی ظاهر می شود که ترشح این لکه ها معمولاً جدی نیست و پس از چند ساعت از بین می رود.
- معاینه جسمی: معاینات لگن بین هفته ششم تا دوازدهم بارداری انجام می شود که ممکن است تا 24 ساعت باعث خونریزی شود و خطری برای مادر و جنین وجود ندارد.
- جفت بین راه: جنین توسط بند ناف به جفت متصل می شود و از بدن مادر تغذیه می کند. محل جفت در نیمه بالایی رحم است و اگر موقعیتی رخ دهد و جفت در نیمه پایینی رحم قرار گیرد و دهانه رحم را مسدود کند و از بیرون آمدن جنین جلوگیری کند، به این حالت جفت در مسیر می گویند.
- پره اکلامپسی: با خونریزی بدون درد و گشاد شدن دهانه رحم مشخص می شود. این معمولاً عوارضی برای جنین و مادر ایجاد نمی کند مگر اینکه جفت مختل شود و جنین نتواند تغذیه کند. در طی سونوگرافی در هفته 16 تا 20 بارداری می توان جفت را شناسایی کرد و از عوارض و خونریزی آن جلوگیری کرد.
- جدا شدن زودرس جفت: جداسازی جفت باید در هنگام زایمان انجام شود و اگر جفت قبل از زایمان جدا شود، این عارضه دکلمن نامیده می شود و شایع ترین علت خونریزی در سه ماهه دوم و سوم بارداری است.
- لانه گزینی جنین: تخمک پس از لقاح و ماندن در لوله فالوپ به مدت 3 روز به رحم منتقل شده و به دیواره رحم متصل می شود. این حالت 6 تا 12 روز پس از تخمک گذاری رخ می دهد و به آن خونریزی لانه گزینی می گویند. لانه گزینی با علائم حساسیت سینه، گرفتگی عضلات و لکه بینی همراه است.
کلام آخر
مادر شدن چیزی است که اکثر خانم ها به طور طبیعی آرزوی آن را دارند، اما نمی توانیم بگوییم که 100٪ زنان قادر به انجام آن هستند. علل مختلف می تواند مانع از باردار شدن زن یا از دست دادن توانایی خود شود. زنانی که بارور نیستند، می توانند مادر شدن را با روش های دیگری تجربه کنند. شما عزیزان نیز برای برطرف نمودن مشکلات خود می توانید به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت روانشناستو سعی بر این داشته تا شما عزیزان را با مطالبی در مورد چگونه باردار شویم؟ آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.