اختلالات

علائم و سن یائسگی در زنان【سال1403】⭐

ما در این مقاله سعی داریم که علائم و سن یائسگی در زنان را برای شما توضیح دهیم. یه طور طبیعی با افزایش سن، تغییراتی در سیستم فیزیکی و روانی انسان به وجود می آید. یکی از این تغییرات، بروز یائسگی در بانوان است و به این صورت می باشد که در ابتدا به تدریج تعداد دفعات بروز عادت ماهانه نامنظم شده و پس از مدتی به طور کامل قطع می شود. این تغییرات در عادت ماهانه و نوسانات هورمونی باعث بروز مشکلات بسیاری شده و ممکن است که به شدت روی خلق و خو و آرامش روانی بانوان تاثیر بگذارد. به منظور شناخت علائم یائسگی و راهکار هایی که باعث می شود عوارض ناشی از یائسگی را کاهش داد مطالبی را برای شما ارائه کرده ایم. از شما عزیزان ممنون می شویم که تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.

یائسگی چیست؟

بیشتر زنان به طور طبیعی عادت ماهانه را در طول زندگی خود تجربه می کنند. با بالا رفتن سن و گذر زمان، یائسگی نیز به عنوان مرحله ای طبیعی در آن ها رخ می دهد. همانطور که سن شروع عادت ماهانه برای اولین بار از فردی به فرد دیگر متفاوت است، علائم و سن یائسگی در زنان نیز متفاوت است. به تدریج و با گذشت زمان تخمدان ها مثل گذشته توانایی ترشح هورمون های زنانه به خصوص استروژن را ندارند، در نتیجه تخمک گذاری متوقف شده و عادت ماهانه در آن ها نامنظم و سپس قطع می شود. با قطع شدن عادت ماهانه و با یائسه شدن فرد دیگر توانایی باروری را از دست می دهد.

فردی که به مدت یک سال عادت ماهانه نداشته باشد، یائسه محسوب می شود. یائسگی به طور ناگهانی رخ نمی دهد بلکه به تدریج و در طول چند مرحله به وجود می آید. در دوران یائسگی به خصوص در ابتدای وقوع آن، تغییرات هورمونی بسیاری در بدن فرد رخ می دهد که باعث بروز بسیاری از مشکلات جسمی و روانی می شود. در این دوره سطح استروژن در خانم ها کاهش می یابد و در نتیجه علائمی را در بدن فرد به وجود می آورد. این علائم در هر فرد ممکن است که با علائم موجود در فرد دیگر متفاوت باشد.

یائسگی چیست؟

مراحل وقوع یائسگی

گفتیم که یائسگی به طور ناگهانی رخ نمی دهد بلکه طی چند مرحله و به تدریج رخ می دهد. از دوران بلوغ و آغاز اولین دوره های عادت ماهانه، ترشح هورمون استروژن در بدن خانم ها شروع می شود. استروژن به طور طبیعی تا سن 50 سالگی فرآیند تخمک گذاری و چرخه تولید مثل را کنترل می کند اما طی چند مرحله و با گذر زمان تولید استروژن کاهش می یابد و با بروز یائسگی عملکرد تخمدان ها و فرآیند تخمک گذاری دچار اختلال شده و فرد دیگر قادر به بارداری نخواهد بود.  در ادامه به توضیح این مراحل می پردازیم:

پیش از یائسگی: معمولا در سن 40 سالگی و تقریبا 3 تا 5 سال قبل از شروع یائسگی سطح هورمون ها به ویژه هورمون استروژن کاهش می یابد و ممکن است که فرد در این مرحله چندین ماه پریود نشود. علائمی مثل تعریق شبانه، خشکی واژن، اختلالات خواب، بی اختیاری ادرار، بدخلقی و به طور کلی علائم عصبی جزو علائم دوران پیش یائسگی است.

یائسگی: اگر به مدت 12 ماه متوالی در فرد عادت ماهانه رخ ندهد، یائسگی شروع می شود.

پس از یائسگی: بعد از آخرین عادت ماهانه تا پایان زندگی فرد، که به دلیل پایین ترین سطح استروژن در بدن، عوارضی چون بیماری های قلبی و عروقی و پوکی استخوان را ممکن است برای فرد به وجود آورد.

علائم و سن یائسگی در زنان

علائم و سن یائسگی در زنان، از فردی به فرد دیگر ممکن است که متفاوت باشد اما معمولا بین 46 تا52 سالگی رخ می دهد. اگر یائسگی به طور ناگهانی به وجود آید علائم شدید تری را برای فرد به وجود می آورد. با نزدیک شدن به مرحله یائسگی و گاهی تا بعد از آن، علائم فیزیکی و روانی متفاوتی برای فرد به وجود می آید.

  • نامنظم شدن عادت ماهانه و کم یا زیاد شدن شدت آن از اولین نشانه های یائسگی است.
  • خشکی واژن، نازک شدن و التهاب دیواره واژن که در نتیجه احتمال ابتلا به عفونت را افزایش می دهد.
  • کاهش قدرت باروری که به دلیل کاهش میزان استروژن رخ می دهد.
  • گر گرفتگی و تعریق که ممکن است در طول 14 سال در بدن فرد به طور ناگهانی به وجود آید.
  • اختلال در خواب که به علت احساس اضطراب، تکرر ادرار و تعریق در فرد ایجاد می شود.
  • تغییرات احساسی که در اثر تغییرات هورمونی به وجود می آید. مثل احساس اضطراب، کاهش انرژی، زود رنج شدن، تغییرات خلقی که می تواند منجر به افسردگی یا خودکشی شود. اگر بیشتر از دو هفته یا بیشتر، علائم افسردگی در فرد ادامه دار شد بهتر است که به متخصص مربوطه مراجعه کند. همچنین شما عزیزان در صورت نیاز می توانید به بهترین روانشناس درمان افسردگی در تهران مراجعه کنید.

علائم و سن یائسگی در زنان

فواید و عوارض یائسگی

با افزایش سن و بروز یائسگی تغییرات متعددی برای فرد به وجود می آید که کاملا طبیعی است. علائم و سن یائسگی در زنان مختلف، متفاوت است. این تغییرات ممکن است شامل تغییرات مثبت باشد و یا تغییرات منفی را شامل شوند. در ادامه فواید و عوارض یائسگی را که در اثر این تغییرات به وجود می آید برای شما عنوان می کنیم:

فواید یائسگی:

  • توقف پریود و سندروم پیش از قاعدگی
  • رابطه جنسی بدون نگرانی برای وقوع بارداری
  • پایان میگرن قاعدگی و سردرد های ناشی از آن
  • از بین رفتن فیبروم ها

عوارض یائسگی:

  • پوکی استخوان
  • مشکلات قلبی
  • افزایش چین و چروک پوست
  • مشکلات چشمی
  • خشکی واژن
  • بی اختیاری ادرار
  • افزایش وزن
  • کمر درد
  • گرگرفتگی
  • درد های عضلانی
  • خشکی و ریزش مو
  • مشکلات خلقی

عوامل بروز یائسگی زودرس

علائم و سن یائسگی در زنان متفاوت است ولی  معمولا با رسیدن به سنین 46 تا 52 سالگی رخ می دهد. البته گاهی اوقات وجود شرایطی مثل برخی از بیماری ها یا عوامل دیگر ممکن است باعث شود که فرآیند بروز یائسگی زود تر و سریع تر رخ بدهد. در ادامه به معرفی عواملی که می تواند باعث وقوع یائسگی زودرس و بروز آن در سنین 40 تا 50 سالگی شود می پردازیم:

  • جراحی برداشتن تخمدان ها یا رحم برای درمان بعضی از بیماری ها
  • مبتلا بودن به بعضی از بیماری های عفونی مثل اوریون، ایدز
  • وجود سابقه یائسگی زودرس در خانواده
  • سیگار کشیدن
  • تجربه اولین عادت ماهانه در 11 سالگی
  • شیمی درمانی لگن
  • اختلال ژنتیکی

عوامل بروز یائسگی زودرس

روش های کاهش علائم یائسگی

همان طور که گفته شد در دوران یائسگی، خانم ها با تغییرات بسیاری رو به رو می شوند. بعضی از این تغییرات، عوارض متعددی را برای آن ها به وجود می آورد. بهتر است بدانید راهکار هایی وجود دارد که با به کارگیری آن ها می توان تا حدودی اثرات منفی و عوارض این تغییرات را کاهش داد. پیاده روی و ورزش کردن به طور منظم به خصوص ورزش هایی مثل پیلاتس و یوگا می تواند بسیار کمک کننده باشد و سلامت جسمی و روانی را بهبود ببخشد. همچنین داشتن رژیم غذایی مناسب و اصلاح سبک زندگی، می تواند در کاهش عوارض یائسگی تاثیرگذار باشد. رژیم غذایی که غنی از کلسیم، پروتئین، انواع ویتامین های مورد نیاز به خصوص ویتامین E و D، آهن، فیبر باشد و همچنین استفاده از دمنوش های گیاهی می تواند بسیاری از عوارض فیزیکی و روانی را کاهش دهد.

داشتن خواب کافی و منظم، به کارگیری مهارت های کنترل استرس و اضطراب، استفاده از لباس های مناسب مثل لباس هایی از جنس نخ که باعث تعریق کمتر در فرد می شود نیز می تواند سودمند باشد. در این دوره سعی کنید که از مصرف غذاهای محرکی که شامل کافئین، الکل، غذاهای شیرین یا تند هستند و همچنین مصرف غذاهای فرآوری شده بپرهیزید چرا که این محرک ها سبب افزایش گرگرفتگی، تعریق، تغییرات خلقی بیشتر در فرد می شوند. قابل ذکر است که علاوه بر مطالب گفته شده خوردن آب کافی، مصرف مکمل های طبیعی مثل فیتواستروژن ها، کوهوش سیاه و روغن گل پامچال نیز بسیار اثرگذار است.

کلام آخر

با افزایش سن، به طور طبیعی تغییرات مختلفی در بدن افراد به وجود می آید. یکی از این تغییرات که خانم ها دچار آن می شوند، بروز یائسگی است که با کاهش تولید هورمون های زنانه به خصوص استروژن اتفاق می افتد. فرآیند به تدریج و طی چند سال در بدن فرد رخ داده و علائم مختلفی را به وجود می آورد. بعضی از این علائم ممکن است برای خانم ها سودمند باشد و برخی باعث به وجود آوردن عوارضی گوناگون شود. سن بروز یائسگی و علائمی که به وجود می آید از فردی به فرد دیگر متفاوت است و ممکن است که شدت آن در همه یکسان نباشد. اگر چه نمی توان از وقوع یائسگی جلوگیری کرد اما برای کاهش عوارض ناشی از آن راهکار هایی را می توان به کار گرفت.

از شما عزیزان سپاس گزاریم که تا انتهای مقاله ما را همراهی کردید. سایت روانشناس تو سعی بر این داشته است که علائم و سن یائسگی در زنان را برای شما جمع آوری کند. امیدواریم که مطالب عنوان شده برای شما مفید بوده باشد. در صورت داشتن پیشنهاد یا انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

 

5/5 - (2 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا