اختلالات

اختلال تیک عصبی و نحوه درمان آن【سال1403】❤️

ما قصد داریم در این مقاله مطالبی درباره اختلال تیک عصبی و نحوه در مان آن را به شما عزیزان ارائه دهیم تا در صورت لزوم از آن ها استفاده کرده و درمان خود را آغاز نمایید. تیک یک حرکت سریع، ناگهانی و نامتعادل است که گروه‌های عضلانی مشخصی از بدن یا صورت افراد را در بر می‌گیرد و ممکن است با چشم غیر مسلح قابل مشاهده یا شناسایی نباشند. شایع ترین تیک ها پلک زدن و سرفه است که می توانند منظم یا حتی مزمن باشند. تیک های عصبی در نتیجه تجمع یک حس ناخواسته و ناخوشایند در فرد شروع می شود و در نهایت به شکل تیک آزاد می شوند و با درمان به موقع توسط پزشک متخصص برطرف می شوند. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله حمایت کنید.

اختلال تیک عصبی چیست؟

تیک یک حرکت و رفتار یا صدای غیر ارادی است و به طور ناگهانی در صورت یا بدن انسان رخ می دهد. تیک ها تکراری و سریع اما فاقد ریتم هستند و در بسیاری از افراد از جمله کودکان حداقل به صورت گذرا رخ می دهد و استرس معمولاً بروز آن را افزایش می دهد و همچنین تمرکز فرد را برای مدت کوتاهی کاهش می دهد.

اختلال تیک نوعی اختلال رفتاری است و در آن فرد مبتلا به طور غیرارادی و بدون کنترل بخشی از بدن یا صورت خود را به حرکت در می آورد و این اختلال رفتاری گاهی اوقات رخ می دهد و به طور مداوم در طول روز تکرار می شود حتی افرادی هستند که هنگام خواب از تیک های عصبی رنج می برند و باعت می شود تا فرد دچار استرس و اضطراب شدیدتر شود.

امروزه بسیاری از کودکان و البته بزرگسالان از این اختلال رنج می برند و در این میان تیک عصبی چشم و ابرو شایع ترین تیک های عصبی هستند و در برخی از افراد، اختلال تیک آنقدر شدید است که مانع از زندگی روزمره آن ها می شود و لازم است بدانید که میزان بروز تیک های عصبی در مردان 3 برابر زنان است و آقایان نسبت به این مشکل حساسیت بیشتری دارند و تیک های عصبی می توانند به صورت رفتارهایی مانند پلک زدن، باریک شدن چشم ها یا حرکات بدن ظاهر شوند و ممکن است فرد به طور هم زمان چندین تیک عصبی را با هم تجربه کند.

زمانی که فردی دچار تیک می شود و با این مشکل مواجه می شود به دلایلی که باعث ایجاد این مشکل شده است فکر می کند، اما در این بین بیماری های جسمی معمولا نادیده گرفته می شوند و هیچکس تصور نمی کند مشکلات جسمی نیز می تواند در ایجاد تیک های عصبی موثر باشد و علاوه بر زمینه ژنتیکی که در بروز این بیماری موثر است، برخی بیماری های جسمی مانند حمله به برخی از اندام های مغز نیز می تواند در بروز تیک نقش داشته باشد.

اختلال تیک عصبی چیست؟

انواع تیک های عصبی

تیک های عصبی انواع مختلفی دارند که در ادامه مقاله به بررسی آن ها پرداخته ایم:

تیک عصبی حرکتی: تیک های حرکتی مربوط به تیک های عضلانی هستند و حرکت آن ها با چشم قابل مشاهده است برای مثال می توان به پلک زدن، تکان دادن شانه یا تکان دادن دست ها اشاره کرد.

تیک عصبی گذرا: انواع دیگری از تیک های عصبی وجود دارد که قبل از 18 سالگی ظاهر می شود و به ویژه در کودکان دبستانی مشاهده می شود و تقریباً 10 درصد از آن ها را شامل می شود، این نوع تیک شامل اعمال فیزیکی و کلامی است و نوع کلامی آن با تولید صداهای غیر ارادی همراه است و همانطور که از نام آن ها پیداست، این نوع تیک ها گذرا هستند و معمولا بین 1 تا 12 ماه زمان لازم است تا بهبودی کامل حاصل شود.

تیک عصبی بلند مدت: به انواع تیک های فیزیکی و کلامی اشاره دارد و معمولا قبل از 18 سالگی شروع شده و در موارد خفیف حداقل یک سال و در موارد شدیدتر تا چندین سال ادامه دارد. وجود تیک های فیزیکی و کلامی به طور هم زمان در تیک های طولانی مدت دیده نشده است و علاوه بر این، شیوع تیک طولانی مدت بسیار کم تر از تیک عصبی گذرا است.

تیک عصبی پیچیده:تیک عصبی پیچیده معمولا چندین قسمت مختلف از بدن را درگیر می کنند و این تیک ها در یک الگو خاصی رخ دهند، یکی از الگوهای تیک های عصبی این است که وقتی فردی سر خود را تکان می دهد، دست خود را به عقب و جلو نیزحرکت می دهد و در این صورت افراد باید به بهترین روانپزشک در تهران مراجعه کرده تا به سرعت درمان خود را اغاز کنند.

تیک عصبی آوایی: تیک های صوتی یا آوایی به صداهایی اطلاق می شود که فرد با استفاده از تارهای صوتی خود تولید می کند. نمونه هایی از تیک های آوایی شامل زمزمه کردن، صاف کردن گلو یا فریاد زدن یک کلمه یا عبارت خاص است و تیک های صوتی دسته دیگری از این اختلال محسوب می شوند که طی آن فرد به طور غیرارادی صداهایی را به تنهایی تولید می کند.

درمان خانگی تیک عصبی

درمان خانگی نیز یکی از موثرترین درمان ها برای تیک عصبی محسوب می شود و عبارتنداز:

منیزیم: منیزیم از سیستم عصبی مرکزی حمایت می کند و عملکرد یا واکنش مناسب ماهیچه ها را تقویت می کند. محلول های خوراکی منیزیم و ویتامین B6 تعداد کل تیک ها را در کودکان مبتلا به اختلال تیک عصبی کاهش می دهد و استفاده از آن ها هیچ عارضه جانبی برای افرا نخواهد داشت. لازم است بدانید که افراد مبتلا به کمبود منیزیم ممکن است از اضطراب، افسردگی و خستگی مزمن رنج ببرند و به همین دلیل است که توصیه می شود تا افراد از منیزیم استفاده کنند و بیشتر غذاهای غنی از منیزیم را در رژیم غذایی خود بگنجانند.

اسیدهای چرب امگا 3: اسیدهای چرب امگا 3 می توانند آسیب های مرتبط با تیک های عصبی را کاهش دهند و برای حمایت از سلامت قلب، سلامت مغز و پیشگیری از سرطان مقدار زیادی غذاهای غنی از اسیدهای چرب امگا 3 را مصرف نمایید.

طب سوزنی: براساس تحقیقات دانشمندان چینی، طب سوزنی در درمان سندرم تورت یا اختلال تیک عصبی بسیار مفید و موثر است و همچنین طب سوزنی یک روش بی خطر برای کمک به بی خوابی، درد، استرس و اکنون تورت محسوب می شوند که شما عزیزان در صورت نیاز می توانید به پزشک متخصص مراجعه کرده و از این روش استفاده نمایید.

ورزش: انجام ورزش های هوازی در حین و بعد از ورزش به میزان قابل توجهی تیک های عصبی را کاهش می دهد، اگرچه تحقیقات انجام شده شدت یا مدت جلسات تمرینی  را مشخص نکرده اند، اما برای دستیابی به بهترین نتایج و برای درمان تیک‌ها، فعالیت های هوازی منظم بسیار موثر خواهد بود.

ویتامین های گروه B: ویتامین های گروه B از سیستم عصبی انسان حمایت می کند، پوست و مو را تقویت می کند، با استرس و افسردگی مبارزه می کند، با رادیکال های آزاد مبارزه می کند، کلسترول را افزایش می دهد، خواب را تنظیم می کند و همچنین التهاب را کاهش می دهد و از جایی که استرس یک محرک رایج برای اختلال تیک عصبی است، حمایت از توانایی بدن برای مبارزه با استرس بسیار مهم است و در نتیجه ویتامین B12 به ویژه می تواند با افسردگی و اضطراب مبارزه کند، تمرکز و عملکردهای شناختی را بهبود بخشد.

ویتامین D: براساس تحقیقات انجام شده تا 90 درصد از افراد جامعه دچار کمبود ویتامین D هستند. ویتامین D اغلب به عنوان یک ماده مغذی ضروری نادیده گرفته می شود اما نقش حیاتی در تقویت سیستم عصبی بدن، سلامت عضلات و همچنین پیشگیری و درمان افسردگی را  ایفا می کنند. رابطه قوی بین ویتامین D و افسردگی وجود دارد و بهترین راه برای دریافت ویتامین D مورد نیاز از طریق نور خورشید است و توصیه می شود در طول ماه های زمستان، حداقل 20 دقیقه در روز به خارج از منزل رفته و پیاده روی کنید تا ویتامین D بدن تامین شود.

بابونه: از گذشته تا کنون گیاه بابونه برای درمان بی خوابی، زخم، آلرژی، آرتریت، اضطراب، افسردگی و اسپاسم عضلانی استفاده می شده و همچنین بابونه باعث کاهش اضطراب در بیماران مبتلا به اختلالات اضطرابی می شود.

درمان خانگی تیک عصبی

علائم تیک عصبی

تیک های عصبی دارای علائم خاصی می باشند و شامل موارد زیر هستند:

  • باعث درد و ناراحتی افراد شده و در برخی موارد، تیک های عصبی باعث می شوند تا فرد به طور ناگهانی به خود صدمه بزند.
  • یکی دیگر از علائم تیک عصبی این است که در کارهای روزانه و فعالیت های علمی یا حرفه ای افراد اختلال ایجاد می کند.
  • همراه بودن با سایر حالات و رفتارهای آزاردهنده مانند عصبانیت، افسردگی یا خودآزاری نیز از علائم تیک عصبی است.
  • وقوع تیک های عصبی بسیار مکرر است یا با گذشت زمان شدیدتر می شود.
  • تیک عصبی برای افراد مشکلات عاطفی یا اجتماعی مانند سردرگمی و انزوا ایجاد می کند.

روش های درمانی تیک عصبی

روش های درمانی تیک عصبی مختلف و متفاوت هستند که در ادامه مقاله به بررسی آن ها خواهیم پرداخت و عبارتنداز:

رفتار درمانی: اولین و در عین حال ساده ترین روش های درمان تیک های عصبی، رفتار درمانی است. در این نوع روش تیک های عصبی به طور کامل و قطعی درمان نمی شوند بلکه تحت کنترل قرار می گیرند و اگر پزشک متخصص تشخیص دهد که اختلال تیک فرد پس از معاینه و آزمایشات مختلف قابل کنترل است، او را به بهترین روانپزشک بزرگسالان در تهران یا روانشناس ارجاع می دهد و در این صورت روانشناس یا روانپزشک روند درمان فردی که از تیک عصبی رنج می برد را بر عهده می گیرد.

در طول فرآیند درمان، درمانگر سعی می کند با آموزش های تخصصی و مورد نیاز به بیمار بیاموزد که تیک های خود را کنترل کند و تجربه نشان داده است که اکثر افراد پس از مراجعه به روانپزشک، تیک های عصبی بسیار کم تری دارند و درمان آن ها به خوبی انجام شده است.

جراحی: اگر هیچ یک از روش ها باعث بهبود بیمار نشود و یا اختلال تیک عصبی در فرد به حدی باشد که زندگی روزمره فرد را مختل کند، پزشکان با انجام عمل جراحی، درمان را آغاز می نمایند، اما استفاده از جراحی به دلیل خطرات و خطرات زیاد آن اغلب مورد استفاده قرار نمی گیرد و متخصصان تنها زمانی از جراحی به عنوان یک روش درمانی استفاده می کنند که انتخاب دیگری نداشته باشند و اگر از این اختلال رنج می برید، می توانید با مشورت پزشک یا متخصص مغز و اعصاب بهترین روش درمانی را بشناسید و روند درمان را آغاز کنید.

استفاده از داروها: درمان دارویی تیک های عصبی از دیگر روش های درمانی محسوب می شود و بسیاری از پزشکان برای درمان بیماران خود تجویز می کنند. امروزه داروهای زیادی برای درمان تیک های عصبی تولید شده است که تشخیص نوع دارو و میزان مصرف آن بر عهده پزشک متخصص می باشد.

تزریق سم بوتولینوم: برای کنترل تیک های حرکتی در برخی عضلات، سم بوتولینوم تزریق می شود، البته لازم به ذکر است که این دارو تنها به مدت 3 ماه موثر است.

روش های درمانی تیک عصبی

کلام آخر

تیک های عصبی به رفتارها و حرکات تکراری گفته می شود که فرد در طول روز مدام انجام می دهد و در واقع اضطراب مداوم در فرد باعث می شود تا فرد برای کاهش اضطراب دست به رفتارهای تکراری بزند. اختلال تیک یا تیک عصبی یک اختلال روانی است و شامل رفتارها، حرکات و صداهای ناگهانی و گاهی مکرر می شود و این رفتارها به سرعت و ناخواسته رخ می دهند، ریتم خاصی ندارند و در بسیاری از افراد در سنین مختلف قابل مشاهده است. اگر تیک عصبی به مدت یک سال با فرد همراه باشد، تیک عصبی مزمن نامیده می شود و به شکل حمله رخ می دهد و همچنین با افزایش استرس در افراد، تیک ها افزایش یافته و در نهایت موجب استرس در فرد می شود.

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، این مقاله سعی بر این داشته تا شما را با اختلال تیک عصبی و نحوه درمان آن آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

امتیاز دهید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا