اختلالات

اختلال خود آزاری چیست؟ 【سال1403】❤️

ما در این مطلب قصد داریم به معرفی یک اختلال روانی به نام اختلال خود آزاری بپردازیم. این اختلال یکی از اختلالات خطرناک در سراسر جهان به شمار می‌ رود. زیرا فردی که به این اختلال مبتلا باشد، ممکن است به دلایلی همچون خشم و کینه‌ های پنهان شده و در شرایطی که کاری از دستش بر نمی‌ آید، به خود بسیار آسیب بزند. این افراد معمولاً به دلیل شرایط کاری سخت، تحقیرها و انتقام‌ ها و یا به جای اینکه کاری انجام دهند، فقط خشم ناشی از اتفاقات بد را با خود حمل می‌ کنند. این افراد ممکن است اقدامات خطرناکی مانند خود آزاری یا خودکشی انجام دهند. همه این ها صفات افرادی است که می‌ توانند به بیماری مازوخیسم یا همان خود آزاری مبتلا شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این موضوع، می‌ توانید با ما همراه باشید.

خود آزاری چیست؟

خود آزاری به معنای تحمیل ضرب و جراحت به خود است. این بیماری بیشتر در سنین جوانی رخ می‌ دهد زیرا در این دوره از زندگی، افراد تحولات روحی و روانی زیادی را تجربه می‌ کنند. بسیاری از افراد ممکن است آن ها را تحقیر کرده و موضوع را جدی نگیرند. به جای حل مشکلات و یا نادیده گرفتن آن ها، این افراد احساس خشم و انتقام همیشگی می‌ کنند و آن را درون شخصیت خود نهفته می‌ کنند و با خود حمل می‌ کنند. به همین دلیل ممکن است به رفتارهای پرخاشگرانه مانند خود آزاری روی بیاورند.

اگر بدانید که فرزندتان به بیماری‌ هایی مانند خود آزاری یا مازوخیسم مبتلا شده است، ممکن است بسیار ترسناک و نگران‌ کننده باشد. زیرا این بیماری می‌ تواند تا آنجا پیش برود که فرد به خود و دیگران صدماتی خطرناک وارد کند. در واقع، فرد در شرایطی که نمی‌ تواند با مشکلات در محیط اطراف خود مبارزه کند، به تنبیه خود و یا ایجاد جرایم بدنی و جسمی برای خود می‌ پردازد. مازوخیسم از طریق خشم کنترل نشده، حس انتقام و کینه در انسان‌ ها شکل می‌ گیرد. اگر علائمی از این بیماری را در فرزندتان مشاهده می‌ کنید، لازم است آن را سریعاً به نزدیکترین روانشناس متخصص مراجعه کنید. درمان به موقع این بیماری می‌ تواند سال‌ های جوانی فرزندتان را نجات دهد و روند زندگی او را به سمت پیشرفت هدایت کند.

گاهی اوقات، پدر و مادرها ممکن است نتوانند بفهمند که چرا فرزندشان به بیماری‌ هایی مانند مازوخیسم مبتلا شده است و خود آزاری را انجام می‌ دهد. ممکن است از بسیاری از اتفاقاتی که در زندگی و برای فرزندشان رخ داده است و ناکامی‌ هایی که تجربه کرده است، خبر نداشته باشند. به همین دلیل، آگاهی از ریشه خود آزاری و راه‌ های مقابله با آن بسیار ضروری است. درست است برای شما به عنوان والدین، شرایطی که فرزندتان در آن به خود آزاری روی می‌ آورد، ناراحت کننده است. تأثیر رویدادهای کودکی بر رفتارهای بزرگسالی یک فرد واقعاً مهم است و ممکن است بر روی شخصیت و الگوهای رفتاری او تأثیر گذار باشد.

علل بروز خود آزاری

از آنجایی که رویدادها و تجربیات کودکی می‌ توانند در تشکیل شخصیت و رفتار فرد در آینده نقش داشته باشند، درک عواقب و تأثیرات آن ها مهم است. اگر شما در کودکی برای فرزند خود تنبیه های سختی در نظر بگیرید، برای مثال زمانی که کار بدی انجام می دهد او را با داغ کردن قاشق یا سایر تنبیهات خشن بترسانید و تنبیه کنید. به احتمال زیاد او در آینده به شخصی مبتلا می شود که رفتارهای مازوخیسمی از خود نشان می دهد. در حقیقت تجربیات و تعاملات شما با فرزندتان در کودکی می‌ تواند احساسات خشم و گناه در او ایجاد کند و باعث انتقال این الگو ها به بزرگسالی شود.

مهم است بدانید که هیچ فردی متحمل تمام مسئولیت‌ ها و عواقب رفتار خود در کودکی نیست. کودکان اغلب نمی‌ توانند دلیل و منطق تنبیه‌ هایی که دریافت می‌ کنند را درک کنند و ممکن است برای آنها تبدیل به تجربه‌ های ترسناک و ناراحت کننده شود. اما همچنان راه‌ هایی برای تأثیر گذاری مثبت بر روی رفتار فرزندتان وجود دارد. درمان مازوخیسم از طریق روش‌ های روانشناختی و پشتیبانی روانی ممکن است کمک کند. بهتر است با مشاور یا روانشناس متخصص در این حوزه مشورت کنید تا راهنمایی‌ های لازم را در خصوص روش‌ های درمانی و تمرینات روانشناختی برای کمک به فرزندتان در بهبود و تغییر الگوهای رفتاری ارائه کنند. آن ها می‌ توانند به شما کمک کنند تا بفهمید که چگونه می‌ توانید به فرزندتان کمک کنید تا روی رفتار خود آزاری و الگوهای نامطلوب خود کنترل بیشتری داشته باشد.

علل بروز مازوخیسم

راه های درمان مازوخیسم

برقراری ارتباط با فرزندتان بسیار مهم است. صحبت کردن با او و به او گوش دادن، فضایی را برای ابراز احساسات و نگرش‌ هایش فراهم می‌ کند. برای شناخت نیازها و احساسات فرزندتان، بهتر است سعی کنید از دیدگاه او به مسائل نگاه کنید و او را تشویق کنید که احساسات خود را به صراحت بیان کند. در ضمن، رشد کردن در یک محیط پشتیبان و پذیرا بسیار اهمیت دارد. سعی کنید از فرزندتان حمایت کنید و با او همراهی کنید. ارائه یک بستر امن و پذیرا برای او، به وی اعتماد به نفس و قدرت مقابله با مشکلات را می‌ دهد.

در نهایت، همکاری با یک تیم تخصصی متشکل از روانشناس، مشاوره خانواده و متخصصان دیگر نیز می‌ تواند در بهبود رفتار فرزندتان کمک کند. آن ها می‌ توانند برنامه‌ ها و راهکارهای خاصی را برای کمک به شما و فرزندتان در این مسیر تعیین کنند. توجه و حمایت شما به عنوان والدین می‌ تواند تأثیر قابل توجهی در بهبود و تغییر رفتار فرزندتان داشته باشد. با صبر، عشق و ارتباط نزدیک، شما می‌ توانید در ایجاد تغییرات مثبت و بهبود وضعیت کمک کنید. تشخیص و درمان اختلال خود آزاری نیازمند مراجعه به یک روانشناس یا روانپزشک متخصص است. درمان این اختلال معمولاً به صورت ترکیبی از روش‌ های روان‌ درمانی، مشاوره و در صورت لزوم، داروهای مخصوص روان‌ پزشکی انجام می‌ شود.

همچنین، نگرانی و حمایت از یک فرد مبتلا به اختلال خود آزاری نیز بسیار مهم است. با صحبت کردن به شیوه‌ ای درست و ارائه آرامش و اعتماد، می‌ توانید به فرد مبتلا کمک کنید تا از بیماری خود دوری کند و درمان مناسب را دریافت کند. برخورد با افراد مبتلا به اختلال خود آزاری باید با توجه به حساسیت و آگاهی نسبت به مشکلاتشان صورت گیرد و در صورت لزوم، آن ها را به متخصصان مربوطه معرفی کنید.

از طرفی، به عنوان والدین، شما مسئولیت دارید که در شیوه‌ های تربیت و برخورد با فرزندان خود آگاهی و آموزش کافی داشته باشید. ساختن یک محیط پشتیبان‌ دهنده و ایجاد ارتباط با فرزندانتان برای سلامت روانی آن ها بسیار اهمیت دارد. لطفاً توجه داشته باشید که مشاوران غیر حضوری بدون داشتن معاینه نمی توانند از راه دور به شما یا فرزندانتان مشاوره دهند. بهتر است برای مشاوره حرفه‌ ای و راهنمایی دقیق‌ تر، به یک روانشناس یا روانپزشک متخصص مراجعه کنید.

علائم اختلال مازوخیسم

فرد مبتلا به مازوخیسم از طریق رفتارهای خود آزارانه و مرتبط با ذلت و تحقیر، موارد زیادی را در زندگی خود تجربه می‌ کند. از همین رو ممکن است علائم بسیار خشونت آمیزی را از خود نشان بدهد که همگی می توانند برای شما سرنخ هایی برای یافتن علائم بیماری باشند، به همین دلیل باید به این موارد توجه کنید و در صورت تشخیص این علائم رفتاری کاملا درست و صبورانه داشته باشید. علائم مازوخیسم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • احساس لذت و رضایت جنسی در ارتباط با فعالیت‌ های خود آزارانه، مانند ضربه خوردن، بستن دست و پا، فحاشی یا تحقیر شدن.
  • لذت بردن از تحقیر شدن در رابطه جنسی یا از تحمل درد و زحمت در طول فعالیت جنسی.
  • ترجیح دادن رابطه جنسی بی‌ ملایمت و خشن به رابطه‌ های جنسی متعادل و عاطفی.
  • تمایل به تسلیم شدن و زیر کشیده شدن در روابط عاطفی و جنسی.
  • حاکمیت فرد دیگری که نقش سلطه‌ جو یا خودخواه را دارد و تمایل به برداشتن سوء استفاده از آن شخص.

به هر حال، مهم است که برای تشخیص و درمان هر نوع اختلال روانی، بهتر است به یک متخصص روانشناسی مراجعه کنید. آن ها می‌ توانند با شما درباره علائم و تجربیات خاص شما صحبت کرده و یک تشخیص دقیق تر ارائه دهند. همچنین، درمان‌ های روانشناختی و مشاوره می‌ توانند به شما کمک کنند تا الگوهای رفتاری نامطلوب را تغییر دهید و بهبود یابید. تنها موردی که در این زمینه باید به دقت رعایت شود این است که شما باید بدون هیچ گونه سرزنش و سخن بد با فرد مبتلا رفتار کنید و تنها او را برای مراجعه با روانشناس قانع کنید.

انواع مازوخیسم چیست؟

مازوخیسم نیز مانند سایر بیماری های روانی و اختلالات رفتاری به عنوان طیفی از این بیماری شناخته می شود، زیرا بیماران مبتلا به این اختلال علائم بسیار متنوعی را با توجه به شرایط روحی و روانی و تیپ شخصیتی خود بروز می دهند که عمدتا با دیگران یکسان نیست. در لیست زیر به معرفی انواع این اختلال می پردازیم که ممکن است یک فرد د طول زندگی اش یکی یا همه آن ها را با هم تجربه کند. انواع اختلال خود آزاری عبارتند از:

  1. مازوخیست عاطفی: در این نوع اختلال، فرد لذت و رضایت عاطفی را در ارتباط با تحمل درد، تحقیر شدن، یا تسلیم شدن در روابط عاطفی تجربه می‌ کند. فرد می‌ تواند تمایل داشته باشد که نقش زیر کشیده شدن و تابعیت را در روابط عاطفی با دیگران ایفا کند.
  2. مازوخیست جنسی: در این حالت، فرد لذت و رضایت جنسی را به واسطه تحمل درد، ضربه خوردن، زحمت کشیدن، یا رفتارهای خود آزارانه تجربه می‌ کند. فرد ممکن است تمایل داشته باشد که در رابطه جنسی مستحق شکنجه و سوء استفاده قرار بگیرد.
  3. مازوخیست اجتماعی: در این نوع اختلال، فرد لذت و رضایت از تحقیر شدن و تابعیت در برابر دیگران را تجربه می‌ کند. او ممکن است خود را در موقعیت‌ هایی قرار دهد که سایر افراد بر او سلطه داشته باشند و او همواره حاضر باشد حرف‌ ها و خواسته‌ های دیگران را بپذیرد.
  4. مازوخیست اخلاقی: در این نوع، فرد لذت و رضایت از تحمل ناراحتی‌ ها، تحقیر شدن، یا شکنجه را تجربه می‌ کند. او ممکن است لذت ببرد که در موقعیت‌ هایی که از نظر اخلاقی نامطلوب هستند، قرار گیرد و از حقوق شخصی خود دفاع نکند.

مهم است بدانید که این دسته‌ بندی‌ ها توسط محققان انجام شده‌ اند و هر فرد می‌ تواند مشخصات و علائمی را داشته باشد که در دسته‌ بندی‌ های مختلف قرار نمی‌ گیرند. برای تشخیص و درمان صحیح اختلال خود آزاری، بهتر است به متخصص روانشناسی مراجعه کنید تا بتوانند بررسی دقیق‌ تری انجام داده و درمان مناسب را تعیین کنند.

انواع مازوخیسم چیست؟

نحوه برخورد با افراد مبتلا به خود آزاری

  1. نگرانی و حمایت: نشان دادن نگرانی و حمایت از فرد مبتلا به مازوخیسم بسیار مهم است. به او نشان دهید که شما به وضعیتش اهمیت می‌ دهید و درک می‌ کنید که این یک مشکل واقعی است. با گوش دادن به مشکلات و احساساتش، او را تحت تأثیر قرار دهید و به او اعتماد کنید.
  2. احترام و حفظ حریم شخصی: احترام به حریم شخصی فرد مبتلا بسیار مهم است. به او فضایی امن بدهید و حریم شخصی او را رعایت کنید. از سوالات حساس خودداری کنید و به او فرصت دهید تا وقتی که آماده باشد، درباره مشکلاتش صحبت کند.
  3. فهم و تسلیم: درک کنید که فرد مبتلا به مازوخیسم به تسلیم شدن و کنترل شدن تمایل دارد. قضاوت نکنید و بر او فشار نیاورید. به جای آن، تلاش کنید تا درک کنید که چرا برای او اهمیت دارد که در موقعیت‌ هایی که می‌ تواند، کنترل شود.
  4. مراقبت و حمایت از خود: در حالی که به فرد مبتلا حمایت می‌ کنید، حتماً به خودتان نیز اهمیت دهید. به خاطر داشته باشید که مراقبت از خود و حفظ سلامتی روانی شما نیز ضروری است. به عنوان یک فرد نزدیک، احساسات و حالات خود را نیز مدیریت کنید و در صورت لزوم به یک مشاور متخصص مراجعه کنید.
  5. معرفی به منابع حمایتی: به فرد مبتلا به مازوخیسم کمک کنید تا به منابع حمایتی دسترسی پیدا کند. این می‌ تواند شامل روانشناس، روانپزشک یا گروه‌ های حمایتی مرتبط با مازوخیسم باشد. با او همراهی کنید تا به این منابع دسترسی پیدا کند و از تجربیات دیگران در مواجهه با این بیماری استفاده کند.

توجه داشته باشید که هر فرد و شرایطی بسیار منحصر به فرد هستند و ممکن است نیازها و واکنش‌ های آن ها متفاوت باشد. بهتر است با توجه به شناخت شخصیت و نیازهای هر فرد، روش‌ های مناسبی را برای رفتار با فرد مبتلا به مازوخیسم انتخاب کنید. در صورت لزوم، مشاوره حرفه‌ ای از یک روانشناس یا روانپزشک متخصص را درخواست کنید.

کلام آخر

این سایت همواره در تلاش است تا با انتشار آگاهی های خود میان افراد جامعه به افزایش سلامت روانی جامعه بپردازد، به همین دلیل در این مطلب به معرفی اختلال خود آزاری پرداختیم و دلایل آن را با یکدیگر بررسی کردیم. امیدوارم این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد. ممنونم که ما را تا انتهای این مطلب همراهی کردید.

5/5 - (1 امتیاز)

فاطمه ایمانی

سلام، من فاطمه هستم.3 ساله که به کار محتوا نویسی در حوزه روانشناسی در سایت روانشناس تو مشغول هستم، امیدوارم بهره ی کافی را برده باشید، پذیرای پیشنهادات و انتقادات شما عزیزان در کامنت ها می باشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا