آیا ایدز درمان دارد؟⚡【سال1403】
ما قصد داریم در این مقاله شما عزیزان را با مطالبی در مورد آیا ایدز درمان دارد؟ آشنا کنیم. HIV ویروسی است که به سلول های سیستم ایمنی آسیب می رساند و توانایی شما را برای مبارزه با عفونت ها و بیماری های روزمره ضعیف می کند. ایدز نامی است که برای توصیف تعدادی از عفونت ها و بیماری های تهدید کننده زندگی استفاده می شود که زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن شما توسط ویروس HIV به شدت آسیب ببیند. ممنون می شویم ما را تا پایان مقاله همراهی کنید.
ایدز چیست؟
ایدز یا سندرم نقص ایمنی اکتسابی یک بیماری است که توسط ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) در هنگام ورود ویروس و حمله به سیستم ایمنی ایجاد می شود. بیماری ناشی از ویروس اچ آی وی دارای سه مرحله اصلی است. در مرحله اول (عفونت حاد) ممکن است فرد برای مدت کوتاهی دچار بیماری شبیه آنفولانزا شود که برای همه قطعی نیست. به همین دلیل معمولاً این بیماری به مدت طولانی بدون هیچ علامتی دنبال می شود که به آن دوره نهفتگی می گویند. با پیشرفت بیماری، سیستم ایمنی ضعیف میشود و باعث عفونت هایی مانند عفونت های فرصت طلب، سرطان ها و تومورها می شود، اگرچه این معمولاً بر افرادی که سیستم ایمنی خوب کار می کنند تأثیر نمی گذارد.
هیچ درمان قطعی یا واکسنی وجود ندارد. اگرچه درمان ضد ویروسی می تواند سیر بیماری را کاهش دهد و زندگی را به حالت تقریبا طبیعی برگرداند. اگرچه درمان ضد ویروسی خطر مرگ و عوارض ناشی از این بیماری را کاهش می دهد، اما این داروها گران هستند و ممکن است با عوارض جانبی همراه باشند.
لازم به ذکر است که در بسیاری از کشورها، میزان ابتلا به اچ آی وی در بین زندانیان و افراد زندانی به طور قابل توجهی بیشتر از جمعیت عمومی است. از آنجایی که رفتارهای پرخطر مانند مصرف مواد مخدر یا فحشا از نظر قانون جرم تلقی می شود و خطر ابتلا را در بین افراد افزایش می دهد، ترس از دستگیری و زندانی شدن اغلب باعث می شود که این افراد تمایلی به مراجعه به خدمات بهداشتی نداشته باشند و از آسیب آن کاسته نشود. علاوه بر این، زندانها در سراسر جهان محیط های پرخطری برای انتقال اچآیوی هستند: مصرف مواد مخدر، تزریق نا ایمن، رابطه جنسی محافظت نشده، خشونت، تجاوز جنسی و خالکوبی با ابزار آلوده از جمله عوامل موجود در زندانها هستند.
راه های انتقال ایدز
راه های انتقال ویروس ایدز گوناگون است که در ادامه مقاله به بررسی آن خواهیم پرداخت:
- خون و فرآورده های خونی:هر زمان که خون فردی به ویروس آلوده شود، اگر وارد خون فرد دیگری شود، می تواند باعث انتقال بیماری شود.
این می تواند در طول انتقال خون اتفاق بیفتد. اما توجه به این نکته حائز اهمیت است که در حال حاضر در تمامی کشورهای جهان به ویژه ایران تمامی اهدای خون از نظر احتمال ابتلا به HIV بررسی می شود و در صورت آلوده بودن از آنها استفاده نمی شود، بنابراین این خطر وجود دارد. به حداقل رساند. اما از راه دیگر اگر خون آلوده به ویروس وارد خون فرد سالم شود می تواند عفونت را منتقل کند که در صورت رعایت اصول بهداشتی به ندرت در زندگی روزمره اتفاق می افتد. - تماس جنسی: یکی دیگر از مایعات بدن که حاوی تعداد زیادی گلبول سفید است، ترشحات جنسی است، بنابراین ترشحات جنسی فرد مبتلا به اچ آی وی به این ویروس آلوده می شود و اگر این ترشحات وارد مخاط تناسلی فرد سالم شود، می تواند باعث انتقال بیماری شود. ویروس. این خطر برای همه وجود دارد، مثلاً: «اگر مردی معتاد به تزریقات باشد و به ویروس اچآیوی مبتلا شود، همسرش نیز میتواند در حین تماس جنسی به این ویروس مبتلا شود. »
- زخم ها و شکستگی های پوستی: اگر فرد آلوده به HIV زخم یا ضایعه پوستی داشته باشد و این مایع با پوست یا آلت تناسلی شما تماس پیدا کند، ویروس می تواند منتقل شود.
- سوزن های تزریقی رایج: ویروس را می توان به سادگی با استفاده از سوزن های تزریقی مشترک منتقل کرد. بنابراین استفاده مشترک از سوزن تزریق بسیار خطرناک است.
- انتقال خون و فرآورده های خونی: از آنجایی که تمام خون قبل از استفاده از نظر HIV آزمایش می شود، انتقال ویروس از طریق انتقال خون به حداقل می رسد.
- انتقال از مادر به کودک: انتقال ویروس از مادر باردار به نوزاد می تواند قبل از تولد، در حین زایمان یا حتی در دوران شیردهی اتفاق بیفتد.
علائم ایدز در زنان
بیماری ایدز در زنان علائم خاص خود را دارد که به شرح زیر است:
- برفک: یک پوشش سفید ضخیم روی زبان یا دهان ناشی از عفونت قارچی است که گاهی با گلودرد همراه است.
- عفونت های قارچی شدید و مکرر واژن
- دوره های طولانی اسهال مکرر
- تب مکرر و تعریق شبانه
- تورم یا سفت شدن غدد در گلو، زیر بغل یا کشاله ران
- سرفه مداوم، عمیق و خشک
- تنگی نفس
- توده های رنگارنگ یا بنفش روی پوست یا داخل دهان ایجاد می شود.
- خونریزی بدون دلیل، از دهان، بینی، مقعد یا واژن و غیره.
- التهابات پوستی مکرر و غیر معمول
- بی حسی یا درد شدید در بازو یا پا، از دست دادن کنترل و رفلکس عضلات، فلج یا از دست دادن قدرت عضلانی.
- سردرگمی، تغییرات شخصیتی یا کاهش توانایی های ذهنی
- عفونت های جدی و مکرر
- خستگی شدید و غیر قابل توضیح که ممکن است با سردرد، سرگیجه و سرگیجه همراه باشد.
- کاهش وزن سریع بیش از 10 پوند که ناشی از ورزش یا رژیم غذایی نیست.
- کبودی غیر طبیعی
علائم ایدز در مردان
علائم ایدز در مردان نیز متفاوت است که عبارتند از:
- مانند بسیاری از بیماری های مقاربتی، از جمله ویروس HPV، علائم ایدز در مردان کاملاً مشابه علائم ایدز در زنان است. در ادامه به معرفی علائم ایدز در مردان می پردازیم.
- تب مکرر یا تعریق شبانه
- تورم یا سفت شدن غدد در گلو، زیر بغل یا کشاله ران
- سرفه مداوم، عمیق و خشک
- تنگی نفس
- توده های رنگارنگ یا بنفش روی پوست یا داخل دهان ایجاد می شود.
- خونریزی غیر قابل توضیح به دلیل رشد روی پوست، دهان، بینی، مقعد و غیره.
- التهابات پوستی مکرر یا غیر معمول
- بی حسی یا درد شدید در بازو یا پا، از دست دادن کنترل و رفلکس عضلات، فلج یا از دست دادن قدرت عضلانی.
- سردرگمی، تغییرات شخصیتی یا کاهش توانایی های ذهنی
- یک پوشش سفید ضخیم روی زبان یا دهان ناشی از عفونت قارچی است که گاهی با گلودرد همراه است.
- عفونت های جدی و مکرر
- خستگی شدید و بدون دلیل که ممکن است با سردرد، سرگیجه یا سرگیجه همراه باشد.
- کاهش وزن سریع بیش از 10 کیلو که به دلیل ورزش یا رژیم غذایی نیست.
- کبودی غیر طبیعی
- دوره های طولانی اسهال مکرر
آزمایشات تشخیص ایدز
پزشک متخصص برای تشخیص بیماری ایدز آزمایشات مختلفی را تجویز می کند که به شرح زیر است:
- آزمایش اسید نوکلئیک (NAT): این تست گران قیمت برای غربالگری عمومی استفاده نمی شود. این آزمایش برای افرادی است که علائم اولیه HIV یا یک عامل خطر شناخته شده دارند. این آزمایش آنتی بادی را نشان نمی دهد و به دنبال خود ویروس است. بین 5 تا 21 روز طول می کشد تا HIV در خون قابل تشخیص باشد. امروزه انجام آزمایش اچآیوی آسانتر از همیشه است و مراکز زیادی در سراسر ایران وجود دارد که افراد را به صورت رایگان و ناشناس آزمایش میکنند. آزمایش های مختلفی برای تشخیص ویروس HIV در بدن وجود دارد
- آزمایش آنتی بادی/آنتی ژن: تست های آنتی بادی/آنتی ژن رایج ترین آزمایش برای تشخیص HIV هستند. این آزمایشات می تواند 45 تا 18 روز پس از اولین عفونت HIV نتیجه مثبت بدهد. این آزمایشات خون را از نظر وجود آنتی بادی و آنتی ژن بررسی می کنند. آنتی بادی ها نوعی پروتئین هستند که بدن برای پاسخ به عفونت ایجاد می کند. از سوی دیگر، آنتی ژن بخشی از ویروس است که سیستم ایمنی بدن را فعال می کند.
- آزمایشات آنتی بادی: این آزمایشات فقط خون را از نظر وجود آنتی بادی بررسی می کند. بین 2 تا 3 تا 90 روز پس از انتقال، بیشتر افراد آنتی بادیهای قابل تشخیص ضد HIV را ایجاد میکنند که در خون یا بزاق قابل مشاهده است. این آزمایشات با استفاده از آزمایش خون یا سواب دهانی انجام می شود و هیچ آمادگی قبلی برای انجام آنها وجود ندارد. برخی از آزمایشات نتایج را در 30 دقیقه یا کمتر ارائه می دهند و می توانند در مطب یا کلینیک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی انجام شوند.
راه های درمان ایدز
پزشکان برای درمان ایدز راه های درمانی متفاوتی را در نظر گرفته و تجویز می کنند که عبارتند از:
- واکسن ایدز (واکسیناسیون درمانی): در این روش از قسمت های مختلف غیر بیماری زا HIV برای تحریک سیستم ایمنی بدن در برابر ویروس و ایجاد ایمنی در برابر آن استفاده می شود. مانند واکسن ویروس هپاتیت B. هدف از ساخت واکسن ایدز پیشگیری و درمان است.
- ایمونوتوکسین ها: سموم خاص ویروس HIV سلول های آلوده به این ویروس را هدف قرار داده و آنها را از بین می برد. این سموم به سلول های سالم بدن آسیب نمی رسانند و به روش های خاصی عمل می کنند.
- پیوند مغز استخوان (TRANSPLANTATION): در این روش، مغز استخوان یک فرد سالم که دارای جهش ژنتیکی گیرنده پروتئین CCR5delta 32 است به فرد آلوده به HIV پیوند زده می شود و بدن فرد شروع به تولید گلبول های سفید کاملاً مقاوم در برابر ایدز می کند! از 40 میلیون نفر مبتلا، تنها 3 نفر به لطف این روش تاکنون درمان قطعی شده اند. اسامی این بیماران در بین دانشمندان به نامهای بیمار برلینی، بیمار لندنی و بیمار دوسلدورف شناخته شده است. این روش درمانی بسیار خطرناک است زیرا ابتدا لازم است تمام سلول های ایمنی قبلی بیمار با دارو از بین برود. هر کدام از این بیماران مبتلا به نوع خاصی از سرطان خون بودند و اگر این عمل انجام نمی شد، مطمئناً به سرعت می مردند.
- ژن درمانی: کشف جهش ژن CCR5 delta 32 که مقاومت بدن در برابر HIV را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد، امید به درمان با ژن درمانی را افزایش داده است. در این روش دارویی طراحی می شود که این ژن را در سلول های ایمنی فرد خاموش می کند و دیگر این گیرنده روی سلول های ایمنی فرد بیان نمی شود.
- روش درمان بلافاصله پس از عفونت ویروسی (EARLY Therapy): در این روش سعی می شود بلافاصله و حداقل پس از تماس با ویروس ایدز، درمان فرد با داروهای موجود آغاز شود. به عنوان مثال، ما بلافاصله درمان نوزادان مبتلا به این ویروس را که از مادرشان منتقل می شود، شروع می کنیم. معروف ترین نمونه این نوع درمان بیماری به نام کودک می سی سی پی است.
- عوامل معکوس کننده تاخیر: دلیل اینکه ما نمی توانیم اچ آی وی را برای همیشه درمان کنیم این است که سال ها در ژنوم سلول های ایمنی ما پنهان می ماند.
- نمایندگی های امنیتی تاخیر: برخلاف گروه قبلی، این داروها تضمین میکنند که سلولهایی که ژنوم آنها به ویروس آلوده شده است، همیشه در خواب پایدار باقی میمانند و ویروس هرگز از حالت خفته و نهفته خود خارج نمیشود.
- آنتی بادی درمانی: کل این روش داستان کلید و قفل است! کلید ویروس های مضر است و قفل آن داروی آنتی بادی ما است که آن را خاموش و خنثی می کند! بعد گلبول های سفید می آیند و آن قفل و آن کلید را با هم می خورند.
کلام آخر
ایدز بیماری است که با ورود و حمله به سیستم ایمنی بدن با ویروس HIV، فرد را مبتلا می کند. این بیماری عمدتاً از طریق رابطه جنسی به خصوص مقعدی و دهانی منتقل می شود. از دیگر راه های انتقال این بیماری می توان به خون آلوده، سرنگ های آلوده، انتقال از مادر به کودک در دوران بارداری، زایمان و شیردهی اشاره کرد.
از شما عزیزان سپاسگزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت روانشناستو سعیبر این دارد تا شما را با مطالبی در مورد آیا ایدز درمان دارد؟ آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.
ممنون از مقاله خوبتون
سپاس از همراهی شما