اختلالات

اختلال روانی چیست؟【سال1403】❤️

ما قصد داریم در این مقاله مطالبی درباره این که اختلال روانی چیست؟ را ارائه دهیم تا در صورت نیاز از آن ها استفاده کرده و مشکلات روانی خود را برطرف نمایید. بیماری روانی که اختلال روانی نیز نامیده می شود، به طیف وسیعی از مشکلات سلامت روان اشاره دارد و بر خلق و خو، تفکر و رفتار شما تأثیر می گذارد. نمونه هایی از بیماری های روانی عبارتند از افسردگی، اختلالات اضطرابی، اسکیزوفرنی، اختلالات خوردن و رفتارهای اعتیادآور. بسیاری از افراد هر از گاهی با مشکلات روانی مواجه می شوند، اما مسائل مربوط به سلامت روان زمانی به بیماری روانی تبدیل می‌شوند که علائم و نشانه‌های مداوم باعث استرس مکرر شوند و بر توانایی شما برای عملکرد در محیط‌ های مختلف مانند کار، مدرسه، دانشگاه یا روابط تأثیر منفی بگذارند. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله همراهی کنید.

اختلال روانی چیست؟

اختلالات روانی به گروهی از اختلالات گفته می شود که بر فکر، رفتار، ذهن، روان، خلق، ادراک و آگاهی تأثیر منفی و مخرب می گذارد و باعث ناراحتی یا ناتوانی فرد مبتلا می شود. علل اختلالات روانی به خوبی شناخته نشده است، اما آن چه ثابت شده است عوامل ژنتیکی، استرس های مختلف و نوع تعامل فرد با دیگران در ایجاد یا تحریک بیماری روانی است.

افسردگی، اضطراب، وسواس، اختلال دوقطبی و اسکیزوفرنی برخی از اختلالات روانی محسوب می شوند. مشکلات و اختلالات روانی به اندازه مشکلات جسمی مهم هستند و می توانند در فعالیت های روزانه شما اختلال ایجاد کنند. علم روانشناسی دلایل بسیاری را برای بروز انواع اختلالات روانی بیان کرده است، اما هر یک از انواع اختلالات روانی نتیجه عوامل محیطی، خانوادگی، ژنتیکی و در نهایت اراده فرد است.

بیماری روانی یک بیماری جسمی مرتبط با مغز است و باعث اختلال در تفکر، رفتار، توانایی ها یا احساسات می شود که سازگاری با نیازهای عادی زندگی را دشوار می کند. لازم است بدانید رفتار ها و آموزش هایی که فرد در طول زندگی خود از طریق خانواده، دوستان، مدرسه، محیط کار دیده است، نقش زیادی در شکل گیری اختلالات روانی او دارد. امروزه افرادی که در شهرهای بزرگ زندگی می کنند بسیار بیشتر از افرادی که در روستا ها و شهرهای دور افتاده زندگی می کنند، از اختلالات روانی مختلف رنج می برند.

اختلال روانی چیست؟

علائم اختلال روانی

اختلالات روانی دارای علائم متفاوتی هستند که در همه افراد به طور یکسان بروز نمی کند و عبارتنداز:

احساس افسردگی یا غمگینی: علائم افسردگی شامل احساس غمگینی یا تحریک پذیری در چند هفته  یا بیشتر، نداشتن انگیزه یا انرژی، از دست دادن علاقه به یک سرگرمی یا گریه کردن دائمی است. احساس افسردگی با غم و اندوه متفاوت است و افسردگی پایدارتر و مخرب تر خواهد بود. افراد در صورت مشاهده علائم افسردگی، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کرده و درمان خود را آغاز کنند.

طغیان های عاطفی:خلق و خوی همه افراد متفاوت است، اما نوسانات خلقی ناگهانی و چشمگیر مانند غم و اندوه شدید یا عصبانیت می تواند نشانه ای از بیماری روانی باشد.

مشکلات خواب، هشدار خاموش بیماری روانی: تغییرات مداوم در الگوی خواب افراد می تواند نشانه ای از یک اختلال سلامت روان باشد. به عنوان مثال، بی خوابی می تواند نشانه ای از اضطراب یا اعتیاد به مواد مخدر باشد و خواب زیاد یا کم می تواند نشان دهنده افسردگی یا اختلال خواب باشد.

احساس گناه یا بی ارزشی: افکاری مانند من آدم بدی هستم، تقصیر من است یا من بی ارزش هستم، همگی نشانه‌های احتمالی یک بیماری روانی مانند افسردگی هستند. اگر دوست یا نزدیکان شما مدام خود را مورد انتقاد یا سرزنش قرار می دهد، ممکن است به کمک نیاز داشته باشد. هنگامی که احساس گناه شدید باشد، فرد ممکن است احساس آسیب یا خودکشی را ابراز کند و این احساس به این معنی است که فرد در حال خودکشی است و نیاز به کمک فوری دارد.

تغییر در رفتار یا احساسات: بیماری روانی می تواند با تغییرات ظریف در احساسات، افکار و رفتار فرد شروع شود. تغییرات مداوم و قابل توجه ممکن است نشانه بروز بیماری روانی در افراد باشد. افراد در صورت مشاهده تغییر در رفتار و احساسات بهتر است به بهترن روانپزشک بزرگسالان در تهران مراجعه کرده و درمان خود را آغاز کنند.

احساس اضطراب یا نگرانی مقدمه یک بیماری روانی است: همه ما هر از گاهی نگران یا مضطرب می شویم، اما اگر نگرانی دائمی و مداخله گر باشد، اضطراب ممکن است نشانه ای از یک بیماری روانی باشد. سایر علائم اضطراب شامل تپش قلب، تنگی نفس، سردرد، تعریق، لرزش، سرگیجه، بی قراری، اسهال یا بی قراری ذهنی می باشد.

تغییر در وزن یا اشتها: برای برخی افراد، نوسانات وزن یا کاهش سریع وزن می‌تواند نشانه‌ای هشداردهنده از یک بیماری روانی مانند افسردگی یا اختلال خوردن باشد و آن ها را از زندگی طبیعی خود دور کند.

ساکت یا گوشه گیر بودن: کناره گیری از زندگی به ویژه اگر یک تغییر اساسی باشد، می تواند نشان دهنده یک اختلال سلامت روان باشد. اگر دوست یا عزیزی به طور منظم در انزوا باشد، ممکن است از افسردگی، اختلال دوقطبی، اختلال روان پریشی یا بیماری روانی دیگری رنج ببرد. امتناع از شرکت در فعالیت های اجتماعی ممکن است نشانه ای از نیاز آن ها به کمک یک درمانگر باشد.

سوء مصرف مواد: استفاده از مواد برای مقابله، مانند الکل یا مواد مخدر، می تواند نشانه ای از یک مشکل سلامت روان باشد. ترک مصرف مواد نیز می تواند به بهبود بیماری های روانی کمک شایانی کند.

علائم اختلال روانی

دلایل ایجاد اختلالات روانی

اختلالات روانی می تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود که در ادامه مقاله و برای آگاهی بیشتر شما عزیزان به بررسی آن ها پرداخته ایم:

عوامل محیطی: پرورش یافتن در محیط نامناسب و وجود شرایط استرس زا، قرار گرفتن در معرض خشونت جسمی و جنسی، برآورده نکردن نیازهای عاطفی و روانی از عوامل محیطی مهم در بروز اختلالات روانی محسوب می شوند.

وراثت: وراثت به معنای انتقال صفات از والدین به فرزندان است. این ویژگی ها می تواند شامل قد، رنگ چشم یا اختلالات روانی باشد و به همین دلیل است که وراثت نقش مهمی در بیماری های روانی دارد. فردی با سابقه خانوادگی اسکیزوفرنی یا اختلال دوقطبی بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به اختلالات روانی است.

بهداشت و مراقبت های دوران بارداری: مصرف داروها و مشروبات الکلی، مصرف دارو بدون نسخه پزشکی در دوران بارداری اثرات منفی بر جنین دارد و خطر ابتلا به بیماری های روانی را در بزرگسالی افزایش می دهد.

الگوهای نامناسب: الگوهای نامناسب و مخرب باعث بروز رفتارهای ناسازگار در فرد می شود و او را در معرض بیماری های روانی قرار می دهد. به عنوان مثال، گاهی اوقات ترس های مرضی که در جامعه به عنوان فوبیا شناخته می شوند، از این الگوهای ناسازگاری ناشی می شود که توسط کودک مشاهده و آموخته شده است.

مصرف مواد مخدر: مواد مخدر باعث تغییرات اساسی در عملکرد مغز و تغییرات موقت یا طولانی مدت در رفتار، خلق و خو و در موارد شدیدتر شخصیت فرد می شود. لازم است بدانید که علائم اسکیزوفرنی، اختلال هذیانی را تشدید می کند.

تغییرات شیمیایی در مغز: عدم تعادل مواد شیمیایی یا فرستنده در مغز منجر به اختلالات روانی می شود، به عنوان مثال سروتونین نوعی انتقال دهنده عصبی در مغز است که وظیفه تنظیم خلق و خوی فرد را بر عهده دارد و کمبود آن در بدن منجر به بیماری های روانی می شود.

شخصیت: برخی از ویژگی های شخصیتی می تواند فرد را در برابر بیماری آسیب پذیر کند. به عنوان مثال انجام رفتارهای تکانشی و پرخطر مانند خریدهای افراطی، رابطه جنسی آزاد  یا عدم ثبات عواطف، احساسات و روابط که ابعاد شخصیتی فرد هستند، زمینه ایجاد اختلالات روانی و ابتلا به بیماری روانی را فراهم می کند.

روش های پیشگیری از بیماری های روانی

هیچ راه مطمئنی برای پیشگیری از بیماری روانی وجود ندارد. با این حال، اگر شما یک بیماری روانی دارید، انجام اقداماتی برای مدیریت استرس، افزایش انعطاف‌پذیری و بهبود عزت نفس پایین می‌تواند به کنترل علائم شما کمک کند. روش های پیشگیری عبارتنداز:

انجام معاینات جسمی و روانی: علائم بیماری خود را نادیده نگیرید یا از مراجعه به پزشک برای تشخیص اولیه خودداری نکنید، به خصوص اگر احساس خوبی ندارید. ممکن است مشکل جسمانی جدیدی داشته باشید که باید به آن رسیدگی شود یا ممکن است عوارض جانبی داروها را تجربه کنید.

مراقب خود باشید: خواب کافی، رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی منظم مهم هستند. سعی کنید برنامه منظمی داشته باشید و اگر مشکل خواب دارید یا در مورد رژیم غذایی و ورزش سوالی دارید با ارائه دهنده مراقبت های اولیه خود صحبت کنید.

مراقب علائم هشدار دهنده باشید: با پزشک یا درمانگر خود در ارتباط باشید تا متوجه شوید چه چیزی ممکن است علائم شما را تحریک کند. برای اینک ه در صورت بازگشت علائم چه کاری انجام دهید برنامه ریزی کنید. در صورت مشاهده هرگونه تغییر در علائم یا احساس خود با پزشک یا درمانگر خود تماس بگیرید و اعضای خانواده یا دوستان خود را مطلع کنید تا مراقب علائم هشدار شما باشند.

مراجعه به پزشک: در زمان مناسب و ابتدا بیماری خود به پزشک مراجعه کنید و اگر صبر کنید تا علائم شدیدتر شوند، درمان بیماری روانی دشوارتر خواهد شد. پزشک متخصص به بیمار کمک می کند تا به زندگی طبیعی و شاد خود بازگردد.

روش های پیشگیری از بیماری های روانی

شایع ترین اختلالات روانی

شایع ترین اختلالات روانی به شرح زیر می باشد:

افسردگی شدید: افسردگی شدید یک اختلال روانی است و در طول زندگی با غم و اندوه مداوم و سایر علائم بروز می کند. اگر افسردگی شدید داشته باشید، علائم مانیک یا هیپومانیک را نخواهید داشت. افسردگی شدید بر احساسات، افکار و بدن تأثیر می گذارد.

اختلال دوقطبی: بسیاری از اختلالات روانی تحت اختلال دوقطبی قرار می گیرند. اگر از هر یک از این مشکلات روانی رنج می برید، دوره های افسردگی همراه با هر یک از علائم افسردگی را تجربه خواهید کرد. شما همچنین علائم شیدایی یا هیپومانیا را خواهید داشت و در این صورت باید به بهترین روانپزشک اختلال دوقطبی در تهران مراجعه کنید.

اختلال سندرم پیش از قاعدگی: علائم سندرم پیش از قاعدگی شدیدتر از سایر اختلالات است و علائم آن نوسانات خلقی، تحریک پذیری و سایر علائم افسردگی، گرفتگی عضلات، نفخ، درد و سردرد را شامل می شود. علائم اختلال سندرم پیش از قائدگی یک هفته تا ده روز قبل از قاعدگی شروع شده و پس از قاعدگی برطرف می شود.

اختلالات اضطرابی: اختلالات اضطرابی ناشی از نگرانی بیش از حد، ترس و عصبی شدن است. باید بدانید هر یک از شرایط سلامت روان منحصر به فرد است و اغلب پس از شناخت علائم، تشخیص آن نسبتا آسان می شود.

اختلال اضطراب فراگیر: یک اختلال روانی است که با اضطراب و تنش مشخص می شود. علائم آن اغلب با آن چه در حال وقوع است ارتباطی ندارد و به نظر نمی رسد بر سلامت روان شما تأثیر منفی بگذارد.

اختلالات اشتها: اختلالات اشتها، اختلالات روانی هستند که هم سلامت جسمی و هم سلامت روانی شما را تحت تأثیر قرار می دهند و همه علائم آن شامل احساسات و رفتارهای شدید مرتبط با غذا هستند. اشتهایی عصبی نیز یکی دیگر از اختلالات اشتهای روانی محسوب می شود و یک وضعیت سلامت روان است که در آن شما غذای بسیار کمی می خورید و معمولاً به سرعت وزن کم می کنید و باعث نگرانی دوستان و خانواده می شود.

کلام آخر

اختلالات و بیماری های روانی انواع مختلفی دارند و برخی از آن ها در جامعه شایع تر می باشد. بیماری های روانی رایج شامل افسردگی و اختلالات اضطرابی است و در مردان و زنان دیده می شود و بیشترین درصد مراجعه به روانشناسان و کلینیک ها را به خود اختصاص داده است. افرادی که در یک جامعه زندگی می کنند ممکن است به دلایل مختلفی مانند ژنتیک، تأثیرات محیطی و عوامل خانوادگی از بیماری های روانی رنج ببرند، در این صورت بهتر است به بهترین روانپزشک در تهران مراجعه کرده و درمان خود را آغاز نمایند.

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، این سایت سعی بر این داشته تا شما را با مطالبی درباه اختلال روانی چیست؟ آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

مدیریت

لورم ایپسوم یا طرح‌ نما به متنی آزمایشی و بی‌معنی در صنعت چاپ، صفحه‌آرایی و طراحی گرافیک گفته می‌شود.لورم ایپسوم یا طرح‌ نما به متنی آزمایشی و بی‌معنی در صنعت چاپ، صفحه‌آرایی و طراحی گرافیک گفته می‌شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا