عمومی

علائم افسردگی بالینی و تصورات غلط درباره افسردگی【سال1403】✅

ما قصد داریم در این مقاله علائم افسردگی بالینی و تصورات غلط درباره افسردگی را به شما عزیزان معرفی کنیم تا در صورت نیاز از ان ها استفاده کرده و مشکلات خود را برطرف نمایید. افسردگی چیزی فراتر از احساس ناراحتی یا خوب غذا نخوردن و نداشتن خواب کافی برای چند روز است. برخی از مردم معتقد هستند که افسردگی یک بیماری بی اهمیت بوده و یک بیماری قطعی محسوب نمی شود که این تصور غلط بوده و یک بیماری مهم می باشد که فورا باید درمان شود. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله همراهی کنید.

افسردگی بالینی چیست؟

افسردگی یکی از مشکلات روانی است که طیف ها و انواع مختلفی دارد و هر کدام ویژگی های مختص به خود را دارند که افسردگی بالینی نیز یکی از این نوع محسوب می شود. افسردگی بالینی دو نوع دارد که توسط راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) مورد بررسی قرار گرفته و شامل اختلال افسردگی اساسی و مرحله افسردگی اختلال دوقطبی می باشد که تفاوت هایی با یکدیگر دارند. شما عزیزان در صورت ابتلا به افسردگی بالینی می توانید به بهترین کلینیک روانشناسی مراجعه کرده و مشکلات خود را برطرف نمایید.

باید بدانید که افراد افسردگی را به طرق مختلف پشت سر می گذارند، برخی از افراد افسردگی خفیفی را تجربه کرده و در نهایت فقط چند علامت دارند در حالی که برخی دیگر چندین علامت دارند، زیرا افسردگی در آن ها شدت بیشتری پیدا کرده است. برخی از علائم افسردگی در افراد ممکن است به مرور زمان بهبود یابد، در حالی که برخی دیگر ممکن است بدتر شده و جبران ناپذیر باشد که در هر صورت باید برای درمان اقدام شود.

افسردگی بالینی دارای نشانه های متعددی می باشد که در همه افراد به طور یکسان رخ نمی دهد و شامل ضعف در تفکر، صحبت کردن یا حرکات بدن، احساس بی ارزشی یا گناه، تثبیت شکست های گذشته یا تحقیر خود، مشکلات فراوان در فکر کردن، تمرکز کردن، تصمیم گیری و به خاطر سپردن، افکار مکرر مرگ، افکار خودکشی، اقدام به خودکشی، مشکلات فیزیکی غیر قابل توضیح، از دست دادن علاقه یا لذت در بیشتر یا تمام فعالیت های عادی، مانند رابطه جنسی، سرگرمی ها یا ورزش، مشکلات خواب، از جمله بی خوابی یا خواب زیاد، خستگی و کمبود انرژی، از دست دادن اشتها و کاهش وزن یا افزایش اشتها و افزایش وزن، اضطراب یا بی قراری می باشد که باید مورد توجه قرار بگیرد.

افسردگی بالینی چیست؟

علائم افسردگی بالینی

افسردگی بالینی دارای علائم متعددی می باشد که در ادامه مقاله به آن ها خواهیم پرداخت:

  • کاهش لذت یا علاقه: کاهش علاقه و اشتیاق به دو دسته فیزیکی و اجتماعی تقسیم می شود و بعد فیزیکی آن یعنی کسانی که از لذت گرایی جسمی رنج می برند کمتر می توانند لذت های نفسانی را تجربه کنند و بعد اجتماعی آن یعنی افرادی که از بی لذتی اجتماعی رنج می برند تمایل به لذت در موقعیت های اجتماعی گوناگون در آن ها کاهش یافته و معمولا منزوی خواهند شد.
  • تغییرات در اشتها: یکی دیگر از نشانه های افسردگی بالینی در افراد معمولا تغییر در مقدار غذای شماست. برای برخی از بیماران از دست دادن کامل اشتها رخ می دهد و برای برخی دیگر، احساس غم و اندوه یا بی ارزشی می تواند به پرخوری ختم شود که هر دو آن ها به بدن آسیب رسانده و افراد را با مشکلات متعددی همراه می کند.
  • اختلالات خواب: بی خوابی در افسردگی بالینی بسیار رایج است و بر اساس تحقیقات انجام شده تقریباً در 80٪ از افراد مبتلا به افسردگی این اتفاق افتاده است. با بی خوابی، افراد ممکن است دچار مشکل در به خواب رفتن یا ماندن در خواب شوند و در 15 تا 25 درصد موارد، افراد مبتلا به افسردگی بالینی خیلی خوش خوب هستند و اکثر مواقع تمایل به استراحت و خواب دارند که برنامه روزانه آن ها را با مسائل و مشکلاتی روبرو می کند.
  • خستگی مفرط: خستگی مفرط یکی دیگر از علائم افسردگی بالینی محسوب می شود. در این شرایط احساس خوبی ندارید و همیشه غمگین هستید، نمی توانید از فرزندانتان به درستی مراقبت کنید یا کارهای خانه را انجام دهید و همچنین آنقدر خسته هستید که حتی نمی توانید از رختخواب جدا شوید تا به کارهای روزمره خود بپردازید. شما عزیزان در صورت نیاز می توانید به بهترین دکتر روانشناس در تهران مراجعه نموده و مشکلات خود را برطرف کنید.
  • مشکل در حافظه و تمرکز: افراد مبتلا به افسردگی بالینی معمولا نداشتن تمرکز و حافظه ضعیف را در خود تشخیص می دهند یا اطرافیان خود کشف می کنند که در تفکر آن ها شفاف و واضح است. این علائم در افراد با سن بالا خود را نشان می دهد و آنها معمولا در حافظه بلند مدت، به خاطر سپردن و در پردازش سریع افکار خود با مشکلاتی مواجه می شوند و علائم خود را به زوال شناختی یا حتی آلزایمر نسبت می دهند.
  • افکار مرتبط با مرگ: فرد مبتلا به افسردگی بالینی به خودکشی فکر می کند، اقدام لازم را برای خودکشی انجام می دهد یا همیشه برای خودکشی برنامه ریزی خواهد کرد. بر اساس تحقیقات بیش از نه میلیون بزرگسال آمریکایی هر ساله افکار خودکشی دارند و این افکار بیشتر در بین جوانان 18 تا 25 ساله دیده می شود.

تصورات غلط درباره افسردگی

تصورات غلط و اشتباهی همیشه درباره افسردگی وجود دارد که در ادامه مقاله به بررسی آن ها پرداخته ایم:

  • افسردگی همان غم است:
    تفاوت های مهمی بین افسردگی و غم وجود دارد. احساس غم و اندوه به اندازه یک دوره افسردگی می باشد و ممکن است تا هفته ها، ماه ها یا حتی سال ها طول بکشد، طول نمی کشد. بر خلاف افسردگی، احساس غم و اندوه خود به خود از بین می رود، به خصوص با گذشت زمان و حمایت خانواده و دوستان. افراد غمگین تنها احساس غم و اندوه می کنند، در حالی که افرادی که از افسردگی رنج می برند چندین احساس را با هم دارند که شامل اضطراب، پوچی و ناامیدی می باشد.
  • اگر والدین شما از افسردگی رنج می برند، شما نیز از افسردگی رنج خواهید برد:
    برخی افراد بر این باورند که اگر سابقه افسردگی در خانواده خود داشته باشید، احتمال ابتلای شما به آن بیشتر است، اما متخصصان مطمئن نیستند که ژنتیک چقدر در تعیین خطر ابتلا به آن موثر باشد و در نتیجه این نظر را نمی پذیرند.
  • به راحتی می توانید بر افسردگی غلبه کنید:
    برخی از مردم به اشتباه بر این باورند که این زمانی اتفاق می‌افتد که غمگین می‌شوید و فکر می‌کنید که افسردگی تنها با افکار مثبت یا تغییر نگرش به راحتی قابل درمان است. این اختلال یک وضعیت پزشکی است که در آن بیوشیمی، عملکرد مغز و ساختار ذهنی مغز تحت کنترل عوامل محیطی یا بیولوژیکی می باشد و برای درمان باید به پزشک متخصص مراجعه شود.
  • شما باید برای همیشه و تا آخر عمر از داروهای ضد افسردگی استفاده کنید:
    داروهای ضد اف
    سردگی در واقع یک گزینه درمانی طولانی مدت برای بسیاری از افراد مبتلا به افسردگی هستند. اما دوره ای که به شما توصیه می شود این داروها را مصرف کنید، بسته به شدت شرایط و برنامه درمانی که برای شما تجویز شده است، ممکن است متفاوت باشد و نیازی به مصرف داروهای ضد افسردگی تا پایان عمر نیست.
  • صحبت در مورد افسردگی فقط اوضاع را دشوار تر می کند:
    این تصور که صحبت کردن یا در د و دل کردن در مورد افسردگی فقط احساسات منفی را افزایش می دهد اشتباه بوده و تمرکز افراد را بر تجربیات منفی زندگی بیشتر خواهد کرد، اما برای بسیاری از مردم، تنهایی و غلبه بر افکار منفی خود بسیار مخرب و بد تر از گفتن آن ها می باشد. باید بدانید که در این شرایط روانپزشک یا روان درمانگر بهترین مورد و انتخاب برای گوش دادن به احساسات و احساسات درونی شماست در حالی که این فرد می تواند کمک های تخصصی لازم را به شما ارائه دهد.

تصورات غلط درباره افسردگی

تشخیص افسردگی بالینی

پزشک متخصص برای تشخیص افسردگی بالینی امکان دارد تا با بیمار گفتگو کند که برگزاری جلسه با بیمار توسط روانشناس به شرح زیر است:
توضیح بیشتر

  • توجه کنید و ببینید چه علائمی از افسردگی دارید.
  • مشخص کنید که علائم شما چه زمانی شروع شده اند و آیا تا به حال رخ داده اند یا خیر و اگر چنین است، چگونه پیشرفت کرده اند.
  • دریابید که علائم شما چگونه بر زندگی روزمره و روابط شما تأثیر می گذارد
  • در مورد عواملی صحبت کنید که ممکن است علائم شما را بدتر یا بهتر کنند، مانند رویدادهای استرس زا زندگی یا سوگ.
  • مشخص کنید که آیا فردی در خانواده شما سابقه افسردگی، خودکشی، اختلال دوقطبی یا سایر اشکال بیماری روانی دارد یا خیر.
  • سایر مشکلات روانپزشکی یا پزشکی عمومی مانند اضطراب، اختلالات مصرف مواد یا بیماری قلبی را در نظر بگیرید و ببینید آیا هر یک از
  •  مصرف می کنید می تواند به علائم شما کمک کند یا خیر.
  • بررسی کنید که آیا تا به حال علائمی را داشته اید که ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی آن را شیدایی می نامند، یعنی زمانی که احساس شادی، پرانرژی، تکانشی، توهم می کنید و فقط احساس خوبی دارید.

عوارض افسردگی بالینی

افسردگی بالینی عوارض متعددی برای افراد به همراه دارد که در همه یکی نیست و به شرح زیر است:

  • افسردگی بالینی بسیاری از علائم سیستم عصبی مرکزی را به وجود خواهد آورد که بررسی بسیاری از آنها آسان است، اما افراد مبتلا به بیماری های ثانویه ممکن است مشکلات دیگری داشته باشند که تشخیص علائم افسردگی را دشوار می کند. این علائم افسردگی را می توان به عنوان احساس خستگی شدید و ناامیدی شرح داد و در نهایت برای برخی افراد بیان این احساسات با کلمات بسیار دشوار است.
  • افسردگی مشکلات گوارشی و معده برای افراد به وجود می آورد که در این صورت افرد دچار پر خوری و کم شدن اشتها می شود و علائم مختلفی را به همراه دارد که شامل معده درد، گرفتگی عضلات، یبوست و سوء تغذیه می باشد.
  • هورمون های استرس و افسردگی ضربان قلب شما را افزایش می دهند و رگ های خونی را منقبض می کنند و بدن شما را در وضعیت اورژانسی قرار می دهند که در طول زمان افسردگی و استرس می تواند به بیماری قلبی ختم شود.
  • بیماری های مزمن از قبل احساس انزوا یا استرس می کنند و افسردگی می تواند این احساسات را افزایش دهد. فردی که از افسردگی رنج می برد ممکن است نیاز به پیروی از یک برنامه درمانی برای یک بیماری مزمن داشته باشد که می تواند نشانه های این بیماری را تشدید کند و افراد را بیشتر درگیر کند.
  • افراد مبتلا به افسردگی دچار بی خوابی یا مشکلات خواب می شوند و این وضعیت می تواند باعث احساس خستگی آنها شود و کنترل سلامت جسمی و روانی خود را با مشکل مواجه کند.
  • هیجان فیزیکی یا احساس کندی، انرژی کم یا خستگی، احساس بی ارزشی یا گناه، تمرکز بر مشکلات در تمرکز یا تصمیم گیری، افکار مزاحم مرگ یا خودکشی از دیگر عوارض افسردگی بالینی محسوب می شود که باید مورد بررسی قرار بگیرد.

نکات مهم درباره افسردگی بالینی

نکات مهمی درباره روانشناسی بالینی وجود دارد که دانستن آن ها خالی از لطف نیست از جمله:

  • افسردگی همیشه دلیل موجهی ندارد: گاهی اوقات افراد به دلایل خاصی افسرده می شوند، شاید شغل خود را از دست بدهند یا یکی از دوستان نزدیکشان فوت کرده است، اما در افسردگی بالینی، لزوماً دلیل منطقی و درستی برای احساس افسردگی و غم وجود ندارد. مواد شیمیایی موجود در مغز که مسئول کنترل خلق و خو هستند، می توانند نا هماهنگ شوند و در نهایت احساس بدی در شما ایجاد کنند، حتی اگر همه چیز در زندگی شما منطقی باشد.
  • عوامل زیادی می توانند باعث افسردگی شوند: علل افسردگی همیشه مشخص و واضح نیست، اما بر اساس تحقیقات تعریف درست برای آن احتمالا ترکیبی از چند عامل مهم است، مانند عوامل ژنتیکی زمینه ای و برخی از عوامل محیطی که مانند یک محرک قوی عمل کنند. داشتن والدین یا اجداد افسرده، خطر ابتلا به افسردگی را بالا خواهد برد که ثابت می کند ژنتیک نقش مهمی دارد. میزان افسردگی در بین افرادی که مواد مخدر مصرف می کنند یا سابقه آن را دارند افزایش می یابد. سایر عوامل مرتبط عبارتند از عدم تعادل شیمیایی مغز، هورمون ها، تغییرات فصلی، استرس و ضربه که در نهایت به افسردگی بالینی ختم می شود.
  • افسردگی چیزی بیش از غم و اندوه است: اندوه بخشی جدا ناپذیر از انسان بودن است، آن را واکنشی طبیعی به موقعیت های دردناک می دانند. همه ما در مقطعی از زندگی خود غم و اندوه را پشت سر می گذاریم. با این حال، افسردگی بیماری است که علائم آن فراتر از خلق و خوی بد است که این علائم شامل تغییر در اشتها، وزن و الگوی خواب، کاهش میل جنسی، احساس اضطراب، ناامیدی یا درماندگی، احساس تحریک پذیری و بی قراری احساس غم و اندوه دائمی یا پوچی و علائم فیزیکی می باشد که البته بسیار شدید است.
  • کودکان از افسردگی بالینی مصون نیستند: کودکان مانند بزرگسالان مشکلاتی مانند استرس کاری یا فشارهای مالی را به خوبی درک می کنند و ذهن آن ها را درگیر خواهد کرد، اما این بدان معنا نیست که آن ها نمی توانند از افسردگی رنج ببرند. دوران کودکی شامل مجموعه ای از استرس های خاص خود است، مانند قلدری و تلاش برای پذیرش همسالان که در شکل گیری طرز فکر و در نهایت آینده آن ها تاثیرات بسیاری دارد.
  • افسردگی بالینی دیوانگی نیست: افسردگی یک بیماری محسوب می شود که بر اساس تحقیقات این بیماری در درجه اول به دلیل عدم تعادل برخی مواد شیمیایی در مغز شما به نام انتقال دهنده های عصبی ایجاد می شود. انتقال دهنده های عصبی نقش مهمی در تنظیم خلق و خوی شما دارند و در بسیاری از عملکردهای دیگر بدن شما نقش دارند که شامل دوپامین، نوراپی نفرین و سروتونین می باشد.
  • افسردگی قابل درمان است: درمان های موثر مختلفی برای افسردگی وجود دارد که شامل دارودرمانی و روان درمانی می باشد و همچنین درمان های جدیدی در حال گسترش هستند که در مواردی که سایر درمان ها شکست خورده اند، موثر هستند. باید بدانید که پزشک متخصص بر اساس علائم و سلامت کلی بدن بیمار، ترکیبی از داروها، روان درمانی و تغییرات سبک زندگی را در نظر گرفته و درمان را آغاز می کند تا بهبودی کامل حاصل شود.

روش های درمان نوین افسردگی بالینی

شما عزیزان با کمک پزشک متخصص می توانید از روش های درمانی زیر استفاده کرده و مشکلات خود را برطرف سازید:

  • مشاوره: در مشاوره، هدف درمانگر این است که به فرد کمک کند در مورد مشکلاتی که در زندگی با آن روبرو است فکر کند تا بتوانید راه های جدیدی برای حل آنها پیدا کرده و شروع به درمان کند. در این شرایط مشاوران وظیفه دارند از روی علم و دانش خود به بیماران راه حل هایی برای حل مشکلات ارائه دهند که این موضوع به بیمار کمک می کند تا مشکلات خود را بدون وابستگی ذهنی برطرف کرده و مدیریت کنند و به عبارت دیگر، آن ها به افراد آموزش می دهند تا مستقل باشند و به تنهایی مشکلات خود را برطرف کنند.
  • روان درمانی روان پویشی: در روان درمانی روان پویشی، که درمان روانکاوی نیز نامیده می شود، درمانگر بیمار را ترغیب می کند تا هر آنچه در ذهنش می گذرد را بیان کند. این به فرد کمک می کند تا از معانی یا الگوهای پنهان در رفتار یا گفتار خود آگاه شود و بتواند آنها را به درستی کنترل کند.
  • درمان بین فردی: درمان بین فردی بر روابط افراد متمرکز است که شامل روابط فرد با دیگران و مشکلاتی که در این روابط وجود دارد، مانند مشکلات ارتباطی یا کنار آمدن با غم و اندوه می باشد. در بسیاری از موارد ثابت شده است که IPT به اندازه داروهای ضد افسردگی یا CBT در درمان افسردگی اثرات مثبت و درخشانی داشته باشد و همچنین مورد استقبال افراد زیادی قرار گرفته است.
  • درمان شناختی رفتاری: در این فرآیند، بیمار متوجه می‌شود که این افکار چگونه بر آن‌ها تأثیر می‌گذارند و CBT همچنین می‌تواند ارزیابی کند که رویدادهای گذشته چگونه بر شخص تأثیر گذاشته است. با این حال، بیشتر در مورد شناخت طرز تفکر، احساس و رفتار است، سپس کنترل و تغییر آن. در این روش معمولاً فرد باید هفته ای یک بار یا هر 2 هفته یک بار با درمانگر صحبت کند. درمان CBT نیز اغلب بین 5 تا 20 جلسه طول می کشد و هر جلسه می تواند 30 تا 60 دقیقه زمان لازم دارد که در این شرایط بیماران عزیز باید صبور باشند تا به بهبودی کامل دست یابند.
روش های درمان نوین افسردگی بالینی

کلام آخر

افسردگی بالینی بر نحوه احساس، تفکر و انجام فعالیت های روزانه مانند خواب، غذا خوردن یا کار تأثیرات مخربی گذاشته و سلامت روان افراد در خطر است زیرا برای تشخیص و بررسی کامل افسردگی باید حداقل دو هفته علائم وجود داشته باشد که با علائم مختلفی همراه است و این علائم در افراد به صورت گوناگون بروز خواهد کرد که در هر صورت افراد برای درمان باید به روانشناس متخصص مراجعه نمایند.

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت روانشناس تو سعی بر این داشته تا شما را با مطالبی در مورد علائم افسردگی بالینی و تصورات غلط درباره افسردگی آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

امتیاز دهید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا