عمومی

13 مورد از علائم افسردگی پس از زایمان【سال1403】✅

ما قصد داریم در این مقاله در مورد 13 مورد از علائم افسردگی پس از زایمان مطالبی را به شما عزیزان ارائه دهیم تا در صورت نیاز از آن ها استفاده نمایید. هنگامی که مادر باردار فارق شده و فرزند خود را به دنیا می آورد، همه فکر می کنند که باید شادترین زندگی را در کنار فرزند خود داشته باشد، اما گاهی اوقات این طور نیست و همه چیز مانند تصورات انسان رقم نمی خورد که در این صورت مادران به افسردگی پس از زایمان مبتلا شده اند و باید به پزشک متخصص برای درمان مراجعه نمایند. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله همراهی کنید.

افسردگی پس از زایمان چیست؟

بعضی اوقات مادرانی که به تازگی فرزندی به دنیا آورده اند، شاید کمی احساس ناراحتی، نگرانی یا خستگی را به طور مداوم تجربه کنند. بر اساس تحقیقات انجام شده حدود 80 درصد مادران یک یا دو هفته پس از زایمان این احساسات را تجربه می کنند و این یک احساس طبیعی است که در عرض چند هفته فروکش می کند. افسردگی پس از زایمان بسیار قوی تر و طولانی تر از افسردگی عادی است. این احساس عموماً در حدود 15 درصد از مادران پس از اولین زایمان و آن هایی که قبلاً زایمان کرده اند تأثیر می گذارد که در این صورت مادران عزیز می توانند به بهترین کلینیک روانشناسی مراجعه کرده و مشکلات خود را برطرف نمایید.

این افسردگی می تواند باعث نوسانات خلقی شدید، خستگی و احساس ناامیدی شود و افزایش این احساسات ممکن است زندگی مادران را تحت تاثیر قرارداده و مراقبت از نوزاد را بسیار سخت کند. افسردگی پس از زایمان را نباید ساده انگاشت، زیرا این یک اختلال جدی است که با درمان قابل حل است. عوامل بسیاری وجود دارد که موجب تشدید افسردگی پس از زایمان می شود و شامل طلاق یا فوت یکی از عزیزان، بیماری مادر یا کودک، ایزوله سازی اجتماعی، مشکلات مالی، احساس تنهایی و عدم حمایت مادر است و باید جدی گرفته شود تا درمان آغاز گردد. مادران باید به سرعت درمان افسردگی را آغاز کنند تا بتوانند با آرامش بیشتر کودکان خود را تربیت نمایند.

افسردگی پس از زایمان چیست؟

13 مورد از علائم افسردگی پس از زایمان

افسردگی پس از زایمان علائم مختلفی را به همراه دارد که به شرح زیر است:

  • مادرانی که افسردگی پس از زایمان دارند معمولا غمگین هستند یا زیاد گریه می کنید، حتی اگر دلیل آن را ندانند.
  • آن ها با وجود خستگی یا زیاد خوابیدن نمی توانند بخوابند و همچنین بدون دلیل خاصی زیاد غذا می خورند یا اصلا اشتها ندارند.
  • وجود درد و انواع بیماری های غیر قابل توجیه، تحریک پذیری، اضطراب یا عصبانیت از دیگر علائم افسردگی پس از زایمان محسوب می شود.
  • تغییر خلق و خوی ناگهانی و بدون هشدار، احساس از دست دادن کنترل و همچنین ناتوانی در به خاطر سپردن اطلاعات جدید از دیگر علائم افسردگی پس از زایمان است.
  • مادران افسرده عدم تمرکز و ناتوانی در تصمیم گیری های ساده را دارند.
  • مادر احساس می کند که ارتباط وی با نوزادش قطع شده و تعجب می کند که چرا آن طور که فکر می کرد احساس خوشبختی نمی کند.
  • عدم علاقه به چیزهایی که قبلا دوست داشته را تجربه می کند و برای وی بسیار دردناک است.
  • احساس ناامیدی، احساس گناه و بی ارزشی یکی از 13 مورد از علائم افسردگی پس از زایمان می باشد.
  • مادر در صحبت درباره احساسات خود با دیگران ناتوان خواهد شد.
  • مادرانی که افسردگی پس از زایمان دارند همیشه احساس کمبود و ناتوانی دارند.
  • احساس انزجار و فرار از دیگران به مادر دست می دهد.
  • مادران در این بیماری و دوران بسیار سخت افکار خودکشی و تمایل به آسیب رساندن به خود یا کودک را در ذهن دارند.
  • مادران افسرده از فعالیت های اجتماعی و از شخصیت واقعی خود دوری می کنند.

تغذیه برای افسردگی پس از زایمان

مادران برای افسردگی پس از زایمان نیز باید از تغذیه مناسبی پیروی کنند که به شرح زیر است:

  • مصرف ویتامین ها: مصرف ویتامین ها زیر نظر پزشک متخصص برای چند هفته پس از زایمان می تواند کمک بزرگی به تغذیه فرد و داشتن یک برنامه غذایی کامل باشد. مصرف این مکمل ها و ویتامین ها می تواند آهن و بسیاری از مولتی ویتامین ها را برای بدن مادران عزیز تامین کند. مادران عزیز با مصرف ویتامین ها و انجام دیگر توصیه های پزشکی می توانند زندگی شادی را برای خود و فرزند خود بسازند که این موضوع نقش بسیار موثری در آینده کودک خواهد داشت.
  • مصرف شکلات تلخ: اگر خسته و ناراحت هستید و انرژی خود را از دست داده اید، شکلات تلخ می تواند کالری زیادی به بدن شما اضافه کند. مصرف شکلات با چای یا قهوه می تواند انرژی مثبت زیادی را به شما بدهد و موجب شود تا احساس خیلی خوبی داشته باشید.
  • کاهش مصرف الکل و کافئین: مصرف بیش از حد الکل و نوشیدنی های الکلی می تواند نقش مخرب و منفی در سلامت مادران و همچنین تشدید افسردگی پس از زایمان را داشته باشد. از سوی دیگر، اگر نوشیدنی های کافئین دار بیش از حد مصرف کنید، خطر ابتلا به افسردگی افزایش می یابد.
  • نوشیدن آب فراوان: هر چه انسان کم آب بنوشد و بدن خشک و کم آب تر باشد، احتمال بروز افسردگی بیشتر می شود. در واقع زمانی که بدن کم آب می شود، میزان استرس، خستگی و اضطراب فرد کم و زیاد می شود که در نهایت منجر به افسردگی شود. باید بدانید که بدن زنان باردار و مادرانی که به تازگی فارق شده اند به 13 لیوان آب در روز نیاز ضروری خواهد داشت.
  • مصرف پروتئین: مصرف پروتئین و قرار دادن آن در رژیم غذایی اصولی مادر نقش بسیار موثر و مفیدی در بروز و تشدید علائم افسردگی پس از زایمان در خانم ها دارد. در واقع مصرف کمی پروتئین در طول روز می تواند در تثبیت سطح قند خون بدن و تولید سروتونین موثر و مفید واقع شود و به همین دلیل، بهتر است از مرغ، گوشت، ماهی، کربوهیدرات و دیگر مواد پروتئینی استفاده کنید.
  • اسیدهای چرب امگا 3: اسیدهای چرب موجود در غذاهایی مانند آجیل، ماهی، دانه ها و مغز ها می تواند منبع غنی و مناسبی از اسیدهای چرب و بسیار مقوی برای بدن مادران پس از زایمان نیز باشد. این اسیدهای چرب به حفظ سلامت و بهبود عملکرد سیستم قلبی عروقی تاثیرات مستقیمی خواهد داشت و همچنین موجب کاهش 13 مورد از علائم افسردگی پس از زایمان می شود.

انواع افسردگی پس از زایمان

افسردگی پس از زایمان انواع مختلفی دارد که عبارتند از:

  • دسته اول: افسردگی رده 1 یک نوع خفیف افسردگی پس از زایمان محسوب می شود. این افسردگی با توجه به خفیف بودن، نیازی به درمان توسط روانپزشک ندارد و اغلب 3 یا 4 روز پس از زایمان ظاهر می شود. لازم است بدانید که این افسردگی چند ساعت یا در اکثر موارد چند روز طول می کشد که جای نگرانی نیست و برای درمان باید به بهترین کلینیک روانشناسی در تهران مراجعه شود.
  • دسته دوم: نوع دوم افسردگی شدید و دشوار بوده که افسردگی پس از زایمان نامیده می شود. این افسردگی در 6 ماه اول پس از زایمان با نشانه هایی مانند خستگی، کمبود انرژی، تحریک پذیری و افکار خودکشی ظهور کرده که در نتیجه برای درمان این افسردگی باید با روانپزشک متخصص مشورت کرد.
  • دسته سوم: افسردگی در دسته سوم جدی تر از افسردگی پس از زایمان در دیگر دسته ها است که به آن روان پریشی پس از زایمان نیز گفته می شود و بسیاری از مادران را درگیر می کند. اکثر مادرانی که از این نوع افسردگی رنج می برند دارای عوامل بیماری دوقطبی هستند. این نوع افسردگی پیامدهای بدی مانند نوسانات شدید خلق و خو، تلاش برای آسیب رساندن به خود یا نوزاد و حتی افکار خودکشی دارد، در این صورت افراد بیمار باید تحت درمان پزشکی قرار گیرند و در صورت لزوم در بیمارستان و تحت نظر پزشک متخصص بستری شود تا پس از درمان به زندگی عادی خود باز گردند.
انواع افسردگی پس از زایمان

راه های پیشگیری از افسردگی پس از زایمان

مادران عزیز برای جلوگیری از افسردگی پس از زایمان می توانند از روش های زیر استفاده کنند که عبارتند از:

  • رژیم غذایی سالم و متعادل: یکی از راه های مهم پیشگیری از افسردگی پس از زایمان و همچنین کاهش 13 مورد از علائم افسردگی پس از زایمان، رژیم غذایی سالم و متعادل است. تغذیه مناسب در طی دوران پس از زایمان بسیار تاثیر گذار خواهد بود، زیرا بدن زن پس از زایمان به تغذیه و تقویت نیاز دارد تا سریعا به حالت اولیه خود بازگشته و از افسردگی به سرعت پیشگیری کند. در این مدت، بدن زن برای تولید شیر و مراقبت از نوزاد به مواد مغذی بیشتری نیاز دارد. یکی از مهم ترین مواد مغذی در این دوران پروتئین است، زیرا پروتئین برای رشد و ترمیم بافت های بدن ضروری است و نقش اساسی در تقویت سیستم ایمنی بدن خواهد داشت.
  • ورزش و فعالیت بدنی منظم: ورزش و فعالیت بدنی یک درمان طبیعی برای افسردگی پس از زایمان برای خانم ها محسوب می شود. بر اساس تحقیقات انجام شده ورزش منظم می تواند باعث افزایش سطح هورمون های احساس خوب مانند اندورفین در بدن، بهبود خلق و خو و افزایش انرژی شود. برای جلوگیری از افسردگی پس از زایمان، بهتر است تا ورزش هایی مانند پیاده روی، شنا، یوگا، پیلاتس یا هر فعالیت بدنی دیگری را انجام داده و به ترمیم بدن خود کمک کنید.
  • حمایت اجتماعی و روانی: یکی دیگر از روش های پیشگیری از افسردگی پس از زایمان، حمایت اجتماعی می باشد. زنانی که در این دوره از زندگی خود از حمایت اجتماعی کافی برخوردار هستند، احساس کمک و حمایت خواهند کرد تا بهبود روحی و روانی آن ها حاصل شود. حمایت اجتماعی و روانی نیز ابعاد مختلفی دارند که شامل کمک به مراقبت از نوزاد، ارائه اطلاعات و مشاوره در مورد نحوه مراقبت از مادر و نوزاد و حتی ایجاد زمان و مکان مناسب و امن برای استراحت و اوقات فراغت باشد. حمایت روانی نیز برای پیشگیری از افسردگی پس از زایمان باید انجام شود، زیرا مشاوره روانشناختی و درمان روانشناختی به مادران یاری می رسانند تا بهتر با تغییرات روانی و عاطفی که در این دوران پشت سر می گذارند نیز کنار بیایند. این درمان ها بسیار مهم بوده و شامل مشاوره فردی، مشاوره گروهی و درمان دارویی می باشد.

عوارض افسردگی پس از زایمان

افسردگی پس از زایمان نیز عوارضی را برای مادر، پدر و در نهایت نوزاد به همراه دارد که در همه افراد به طور یکسان نیست و شامل موارد زیر می شود:

  • کاهش کیفیت زندگی: افسردگی پس از زایمان برای مادران دشوار بوده و می تواند کیفیت زندگی آن ها را به شدت کاهش دهد. این افسردگی می تواند باعث شود مادران احساس ناراحتی، اضطراب، خستگی مفرط و کاهش انگیزه برای زندگی را تجربه کنند.
  • مشکلات مراقبت از نوزاد: مادرانی که از افسردگی پس از زایمان رنج می برند ممکن است در مراقبت از نوزاد دچار مشکل شوند که شامل مشکلات خوردن، خوابیدن و تعامل با نوزاد می باشد.
  • افزایش خطرات فیزیکی: برخی از مادرانی که به افسردگی پس از زایمان دچار می شوند نیز به سلامت جسمانی خود آسیب خواهند رساند اما این موضوع بسیار نادر است. این افسردگی می تواند به تعویق در بهبودی پس از زایمان، رژیم غذایی نامناسب و افزایش مصرف دارو ختم شود که بسیار خطرناک می باشد.
  • اثرات روانی: پدران نیز تحت تأثیر افسردگی پس از زایمان مادر قرار گرفته و در نهایت احساس می کنند که قادر به کمک به مادر و مراقبت از نوزاد نیستند و این موضوع باعث می شود تا همیشه احساس بدی نسبت به خود داشته باشند.
  • افزایش استرس: پدران نسبت به افسردگی مادر و مشکلات بسیاری که از آن به وجود می آید، احساس استرس و اضطراب می کنند که در نهایت پیامدهای بدی را به همراه دارد و موجب تشدید استرس در مادر نیز خواهد شد.
  • تأثیر منفی بر ارتباطات: افسردگی مادر بر تعامل مادر و نوزاد موثر بوده و تاثیرات منفی بسیاری را به جای می گذارد و منجر به کاهش تعاملات مثبت و ارتباط عاطفی و احساسی عمیق مادر و نوزاد شود.
  • رشد و تکامل: فرزندان مادران مبتلا به افسردگی پس از زایمان ممکن است به دلیل مشکلاتی مانند رشد جسمی و رشد ذهنی به تعویق بیافتند که در آینده کودکان را با چالش های بسیاری روبرو می کند.

نقش مهم همسر در درمان افسردگی پس از زایمان

همسران نقش اصلی و اساسی در درمان افسردگی پس از زایمان زنان دارند که در ادامه مقاله به بررسی آن ها خواهیم پرداخت:

  • تشویق به تغییر سبک زندگی: همسر می تواند به تغییرات مثبت در شیوه زندگی که شامل ورزش، تغذیه سالم و استراحت می شود تاثیرات مثبت بسیاری داشته باشد و همسر خود را کمک کند تا بتواند احساس بهتری نسبت به خود و زندگی زناشویی شان داشته باشد. تشویق به تغییر سبک زندگی پس از زایمان می تواند به کاهش 13 مورد از علائم افسردگی پس از زایمان نیز ختم شود.
  • ایجاد مکان مناسب برای استراحت: تسهیل مدت زمان استراحت برای زن و مادر می تواند به بهبود سلامت کلی او کمک کند که شامل نگه داشتن کودک در زمان های خاص یا اجازه دادن به او برای استراحت و خواب کافی است.
  • مشارکت و تشویق برای درمان: شوهر می تواند زن را به مشاوره روانشناسی یا درمان های دیگر برده و در این راه او را تشویق و همراهی کند تا بهبودی کامل حاصل شود.
  • حمایت عاطفی: با گوش دادن به احساسات زن، شوهر می تواند به او اطمینان دهد و به او اجازه دهد تا احساسات خود را با او در میان بگذارد و این ارتباط عاطفی و احساسی موجب می شود تا زن کم تر احساس تنهایی و انزوا داشته باشد و احساس کند که پشتیبانی قوی دارد که به وی کمک کند.
  • مشارکت در مراقبت از نوزاد: اگر شوهر در مراقبت از نوزاد و انجام کارهای خانه کمک کند، این کار احساس تنهایی و فشار روانی زن را کاهش می دهد.
درمان افسردگی پس از زایمان

کلام آخر

امروزه افسردگی پس از زایمان بین خانم ها در سراسر دنیا بیشتر شده است و علائم مختلفی را به همراه دارد که شامل این می شود شما دلیل عصبانیت و اضطراب خود را نمی دانید، خلق و خو و رفتار شما ناگهان تغییر می کند، احساسات و رفتارهای غیرقابل کنترلی از خود نشان می دهید و در نهایت در به خاطر سپردن یک نکته یا مکالمه مشکل دارید و در این صورت شما عزیزان باید به پزشک متخصص مراجعه کرده و مشکلات خود را برطرف کنید تا به زندگی عادی و آرامش باز گردید.

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت روانشناس تو سعی بر این داشته تا شما را با 13 مورد از علائم افسردگی پس از زایمان آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

5/5 - (5 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا