عمومی

نشانه های افسردگی در کودکان【سال1403】❤️

ما قصد داریم در این مقاله برای آگاهی بیشتر شما عزیزان نشانه های افسردگی در کودکان را ارائه دهیم تا در صورت نیاز از آن ها استفاده کرده و به فرزندان خود کمک کنید. افسردگی در هر سنی ممکن است رخ دهد و لازم است بدانید امروزه یکی از آسیب پذیرترین جوامع در برابر افسردگی، گروه سنی کودکان هستند و افسردگی سن خاصی برای ظهور ندارد و از آنجایی که با روان بیمار مرتبط است، می تواند افراد در هر سنی از جمله کودکان را تحت تاثیر قرار دهد و  در صورت مشاهده علائم افسردگی در کودکان، والدین باید به پزشک متخصص مراجعه کرده و در صورت نیاز درمان را آغاز نمایند. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله حمایت کنید.

افسردگی در کودکان چیست؟

افسردگی در دوران کودکی بسیار شایع و طبیعی است. کودکان نیز مانند بزرگسالان فراز و نشیب های عاطفی بسیاری را تجربه می کنند و برای برخی از کودکان، بی حالی طولانی مدت می تواند منجر به افسردگی شود و اگر سلامت روان فرزندتان در فعالیت‌های اجتماعی، علایق، رویکرد به مدرسه و روابط با همسالان و دوستانش مختل شده است یعنی دچار افسردگی شده است و حتی یک کودک 2 ساله نیز ممکن است دچار افسردگی شود.  یادگیری ایجاد تعادل بین تجربیات و احساسات مثبت و منفی در زندگی بخش مهمی از روند رشد است، اما ایجاد این تعادل برای برخی از کودکان مشکلاتی ایجاد می کند و باعث افسردگی در کودکان و نوجوانان می شود و در نهایت آن ها را از داشتن زندگی شاد محروم می کند.

گاهی اوقات غم و اندوه بخشی از رشد طبیعی در زندگی کودکان است، اما اگر کودک غمگین یا خشن باشد، دیگر ارزش چیزی را نمی داند و این حالت برای روزها ادامه دارد که این می تواند نشانه یک اختلال افسردگی اساسی باشد و باید بدانید در بسیاری از موارد والدین متوجه افسردگی در فرزند خود می شوند، اما به دلیل عدم اطلاع و ترس از جامعه، این بیماری را انکار کرده و درمان را برای فرزند خود آغاز نمی کنند و این مورد در سنین بالا آسیب روحی شدیدی به کودک وارد می کند و آینده وی را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد.

افسردگی در کودکان چیست؟

نشانه های افسردگی در کودکان

علائم افسردگی در کودکان ممکن است شباهت یا تفاوت هایی با افسردگی در بزرگسالان داشته باشد که در ادامه مقاله به بررسی آن ها پرداخته ایم و علائم زیر در کودکان مبتلا به افسردگی دیده می شود:

غم و اندوه مداوم: اگر احساس غم و اندوه مداوم، بی تفاوتی نسبت به رویدادها و تغییرات اطراف، احساس ناامیدی بیش از دو هفته طول بکشد یکی از علائم شایع افسردگی در کودکان محسوب می شود.

اضطراب: کودک مبتلا به افسردگی با کاهش توانایی تفکر رو به رو هستند و تمرکز کافی برای انجام تکالیف و سایر فعالیت های روزانه ندارد که با کاهش سطح تمرکز، کودک اغلب مضطرب می شود.

مشکلات خواب: کم خوابی، بیدار شدن در شب، بیدار شدن مکرر در طول شب، خواب زیاد و مشکل در بیدار شدن از علائم افسردگی در کودک و همچنین بزرگسالان است.

از دست دادن اشتیاق: اگر کودک به تدریج علاقه خود را از دست داد و حتی تمایلی به انجام کارهای روزمره نشان نداد، باید کمی مشکوک باشید و باید بدانید یک کودک افسرده حتی انجام فعالیت های لذت بخش را نیز متوقف می کند.

کاهش و افزایش وزن در کودکان: از دست دادن اشتها بدون بیماری و متعاقب آن کاهش وزن یا افزایش اشتها با وجود تغذیه کافی و افزایش وزن یکی دیگر از علائم شایع افسردگی در کودکان است.

بهتر است بدانید که صحبت در مورد احساس ناامیدی، بی ارزشی یا گناه عزت نفس پایین یا عدم اعتماد به نفس در مورد احساس پوچی یا بی حسی، مازوخیسم افکار و انگیزه های خودکشی نیز از دیگر نشانه های رایج افسردگی در کودکان می باشد.

انواع افسردگی در کودکان

کودکان ممکن است از انواع مختلفی از افسردگی و اختلالات خلقی رنج ببرند که شایع ترین انواع افسردگی و اختلالات خلقی در کودکان عبارتند از:

اختلال افسردگی اساسی: اختلال افسردگی اساسی یکی از انواع افسردگی محسوب می شود و زمانی تشخیص داده می شود که کودک افسردگی شدید یا خیلی شدید داشته باشد و بیش از دو هفته طول بکشد و در این صورت بهتر است تا کودکان به همراه والدین خود به پزشک متخصص مراجعه کنند و پس از تشخیص صحیح، درمان خود را آغاز کنند.

اختلال سازگاری با خلق افسرده: این تشخیص، خلق افسرده ای را توصیف می کند و در عرض 3 ماه پس از یک رویداد ناراحت کننده یا استرس زا، مانند مرگ در خانواده یا جدایی والدین ایجاد می شود و برخی از مشکلات سازگاری در کودکان طبیعی و قابل انتظار است و این تشخیص تنها در صورتی انجام می شود که اختلالات با رویداد محرک نامتناسب باشد و باعث اختلال در عملکرد روزانه شود.

اختلال عاطفی فصلی: اختلال عاطفی فصلی شکلی از MDD با الگوی فصلی است و کودکان مبتلا به این نوع افسردگی معمولاً زمانی علائم را نشان می دهند که ساعات روز کم تر است، همانطور که در ماه های زمستان در نیمکره شمالی اتفاق می افتد.

اختلال افسردگی مداوم: در اختلال افسردگی مداوم به نام دیستیمیا، کودک مبتلا به ASD علائم خفیف تری از افسردگی را تجربه می کند، اما این علائم بیشتر از یک سال در کودکان و دو سال در بزرگسالان باقی می مانند و در این صورت باید به پزشک متخصص مراجعه کرده و به سرعت درمان خود را آغاز نمایند.

انواع افسردگی در کودکان

دلایل افسردگی در کودکان

افسردگی دوران کودکی می تواند نتیجه ترکیبی از چندین علت باشد و این علل به تنهایی باعث اختلال خلقی نمی شوند، اما می توانند در بروز و تشدید آن نقش داشته باشند و دلایل زیر باعث افزایش خطر افسردگی در کودکان می شود:

سلامت جسمانی: کودکان مبتلا به بیماری های مزمن یا جدی نسبت به سایر کودکان و نوجوانان بیشتر مستعد ابتلا به افسردگی هستند که این مورد شامل چاقی مفرط نیز می شود.

سابقه خانوادگی و افسردگی در کودکان: کودکانی که اعضای خانواده آن ها از اختلالات خلقی یا افسردگی رنج می برند ممکن است بیشتر در سنین پایین به افسردگی مبتلا شوند و از زندگی عادی خود دور شوند و در این صورت باید به پزشک متخصص مراجعه کرده و درمان را به سرعت آغاز کنند.

عدم تعادل بیوشیمیایی: سطوح نامتعادل برخی هورمون ها و مواد شیمیایی می تواند بر عملکرد مغز تأثیر بگذارد و این عدم تعادل بیوشیمیایی ممکن است خطر افسردگی را افزایش دهد.

رویداد استرس زا: گاهی اوقات قرار گرفتن در میان رویدادهای استرس زا مانند ایجاد تغییرات بزرگ در خانه، مدرسه یا دوستی ها می تواند باعث افسردگی در کودک شود و باید بدانید این موارد به تنهایی باعث افسردگی نمی شوند، اما می توانند باعث تحریک و افزایش خطر افسردگی شوند و باید جدی گرفته شود.

محیط: زندگی پر هرج و مرج یا پر استرس می تواند کودک را در معرض خطر ابتلا به افسردگی و سایر اختلالات خلقی قرار دهد و در این صورت بهتر است تا والدین زندگی آرامی را برای فرزندان خود فراهم کنند.

روش های درمان افسردگی در کودکان

درمان افسردگی در کودکان دارای روش های متعددی می باشد که در ادامه به بررسی برخی از آن ها خواهیم پرداخت:

آموزش خانواده و کودک: اولین قدم  در درمان افسردگی، آموزش کودک و خانواده او می باشد. آموزش دادن به فرزند و خانواده در مورد افسردگی می تواند کمک بزرگی باشد، زیرا باعث می شود کم تر خود را برای این مشکل اذیت کرده و با آگاهی بیشتر برخورد کنند.

روان درمانی: روان درمانی به اندازه دارو درمانی در موارد خفیف موثر است و در برخی موارد ممکن است بهترین روانشناس درمان افسردگی نیز علاوه بر روان درمانی، درمان دارویی نیز تجویز کند که باید از آن ها پیروی کرد.

نور درمانی: قرار گرفتن در معرض نور شدید نیز به عنوان فتوتراپی شناخته می شود و در درمان افسردگی موثر و مفید بوده، اگر علت افسردگی کودک مربوط به تغییرات فصلی باشد، پزشک نور درمانی را تجویز و توصیه می کند.

دارو: برای کودکانی که افسردگی آن ها به روان درمانی پاسخ نمی دهد، دارو ممکن است یک گزینه مناسب و موثر باشد و بر اساس تحقیقات انجام شده، داروهای ضد افسردگی در درمان افسردگی کودکان و نوجوانان موثر است و البته لازم است مصرف این داروها زیر نظر روانپزشک شروع شود و مصرف آن ها تحت نظر ایشان ادامه یابد تا دوره درمان کامل شده و در نهایت بهبودی حاصل شود.

دستگاه rTMS: با ارسال پالس های الکترومغناطیسی به سلول های مغز، دستگاه rTMS فعالیت آن ها را تحریک کرده و افسردگی را بهبود می بخشد. درمان افسردگی با rTMS یک روش ساده و بسیار موثر برای درمان افسردگی در کودکان و نوجوانان است و همچنین اثرات این روش غیر قابل برگشت، مورد تایید FDA بوده و برای افرادی که تمایلی به مصرف دارو ندارند نیز به شدت توصیه می شود.

دستگاه tDCS: با ارسال تکانه های الکتریکی متناوب به سلول های مغز، دستگاه tDCS تحریک پذیری آن ها را تغییر می دهد و در نتیجه باعث درمان افسردگی در کودکان و نوجوانان می شود. دستگاه tDCS روشی غیر تهاجمی و بدون درد است و اثرات قابل توجهی در درمان افسردگی کودکان و نوجوانان دارد و علاوه بر این، این روش هیچ گونه عوارض جانبی ندارد.

روش های درمان افسردگی در کودکان

راه های پیشگیری از افسردگی کودکان

برای پیشگیری از افسردگی کودکان راه های بسیاری وجود دارد و برخی از مهم ترین آن ها عبارتنداز:

توانایی های فرزندتان را تشویق و تقویت کنید: توجه به استعدادها و رفتارهای مثبت کودکان باعث افتخار و مفید بودن آن ها می شود که این خود دلیل مهمی برای پیشگیری از افسردگی می باشد و تقویت جنبه های مثبت رفتار و عملکرد کودکان از طریق تشویق یعنی تشویق مادی، کلامی و غیرکلامی از دیگر نکاتی است که خانواده ها باید به آن توجه ویژه کنند.

ارتباط با همسالان: هر انسانی به عنوان یک موجود اجتماعی نیاز به ارتباط با همسالان خود دارد و کودکان نیز چنین هستند و به خصوص به دلیل روحیه کودکانه و نیاز ویژه ای که به بازی دارند باید ساعت ها با همسالان خود در ارتباط باشند، بازی کنند و احساسات خود را رها کنند تا از افسردگی پیشگیری کرده یا خارج شوند.

برنامه ریزی و هدف: از نظر بهترین مشاور درمان افسردگی در تهران یکی از مزایا برنامه ریزی و هدف گذاری برای کودکان این است که دیگر زمان کافی برای افکار مزاحم ندارند و برنامه ریزی منظم برای استفاده مناسب از زمان و هدفمندی کودکان در هر مرحله از زندگی در پیشگیری از افسردگی آن ها موثر است و با این روش اهداف بزرگ را به اهداف کوچک تر تقسیم کنید تا فرزندتان برای دستیابی به آن ها احساس قدرت کنند.

کنترل و مدیریت احساسات: در مواقع عصبانیت و ناراحتی می توانید با چند نفس عمیق به آرامش اعصاب خود کمک کنید و با مطالعه چند کتاب کوچک با تکنیک های آرام سازی آشنا شوید و از این روش ها برای خلاص شدن از شر تیک های عصبی استفاده کنید.

پیاده روی و ورزش: پیاده روی و ورزش های هوازی بهترین راه حل برای فراموشی ناراحتی ها و افکار آزاردهنده است و بهتر است تا کودکان زمانی را به پیاده روی و ورزش اختصاص دهند، زیرا ورزش برای کاهش استرس، تیک های عصبی و تنش مفید است و همچنین از ایجاد افسردگی نیز پیشگیری می کند.

معاشرت با افراد شاد و شوخ طبع: معاشرت و صحبت با افراد شاد ارتباط مستقیم با روحیه کودک دارد و آن ها را به سمت شادی سوق داده و در نتیجه باعث فراموشی و رهایی از مشکلات و نگرانی ها می شود.

کلام آخر

زمانی که کودک دچار اختلال خلقی، افسردگی همراه با احساس غم و اندوه یا پوچی است و یا وقتی علاقه به انجام فعالیت های سرگرم کننده و مورد علاقه خود را از دست می دهد، باید کودک توسط پزشک متخصص مورد بررسی قرار بگیرد، زیرا این علائم گاهی اوقات نشانه این است که کودک از افسردگی رنج می برد.

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، این سایت سعی بر این داشته تا شما را با نشانه های افسردگی در کودکان آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

5/5 - (5 امتیاز)

مدیریت

لورم ایپسوم یا طرح‌ نما به متنی آزمایشی و بی‌معنی در صنعت چاپ، صفحه‌آرایی و طراحی گرافیک گفته می‌شود.لورم ایپسوم یا طرح‌ نما به متنی آزمایشی و بی‌معنی در صنعت چاپ، صفحه‌آرایی و طراحی گرافیک گفته می‌شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا