سلامتی

نحوه برخورد با هیجانات کودکان【سال1403】❤️

ما قصد داریم در این مقاله نحوه برخورد با هیجانات کودکان را به شما عزیزان معرفی کنیم تا در صورت نیاز از آن ها استفاده کرده و مشکلات کودکان خود را برطرف نمایید. توانایی تعدیل احساسات قوی معمولا به سن و رشد کودک بستگی دارد و همچنین گاهی اوقات داشتن مشکلات سخت بخشی از شخصیت کودک است. احساسات شدید می تواند زندگی را برای کودکان کمی دشوارتر کند، مگر اینکه یاد بگیرند احساسات خود را کنترل کنند. اگرچه کودک به طور طبیعی انجام این کار را در طول زمان آموزش می بیند، اما راه هایی وجود دارد که به کودک کمک می کند تا بینش عاطفی خود را توسعه دهد و مهارت های مقابله ای سالم را بیاموزد و والدین باید آن ها را حمایت کنند. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله یاری کنید.

اختلال هیجانی چیست؟

اختلال هیجانی کودک را از پردازش صحیح وقایع باز می دارد و منجر به رفتارهایی می شود که می تواند برای او و دیگران آزاردهنده باشد. برخی از کودکان به طور طبیعی احساساتی هستند، که لزوما چیز بدی نیست. آن ها کنجکاو، پرانرژی، خوش بین و اجتماعی هستند و سایر کودکان عموما از بودن با آن ها لذت می برند، اما وقتی کودکی دچار مشکلات عاطفی می شود، در واقع دچار اختلال می شود که نتیجه معکوس دارد. آن ها ممکن است چیزهایی را بگویند یا انجام دهند که سایر کودکان اطرافشان آن را آزاردهنده یا شرم آور بدانند و به همین دلیل، ممکن است به دلیل متفاوت بودن کنار گذاشته شوند یا مورد آزار و اذیت قرار گیرند.

برای کودکان خردسال طبیعی است که بی قرار یا بیش از حد هیجان زده باشند و گاهی اوقات به سختی آرام می شوند. کودکان خردسال در حال انفجار هستند و آن ها از موقعیتی که تمام نیازهایشان در اوایل کودکی برآورده شده بود به مرحله ای رسیده اند که از آن ها انتظار می رود منطقی تر و مستقل تر عمل کنند و دوران سختی در زندگی آن ها است زیرا زمان تغییرات بزرگ است. بدن آن ها در حال رشد است و باید با موقعیت های جدید و چالش های جدید مانند آماده شدن برای رفتن به مدرسه و شاید آمدن خواهر و برادر های جدید دست و پنجه نرم کنند.

کودکان ممکن است با این موقعیت‌ ها و رویدادهای جدید دست و پنجه نرم کنند و چون بسیار بی‌ تجربه هستند و هنوز مانند بچه‌ های بزرگتر توانایی‌ های تنظیم هیجانی خود را به طور کامل توسعه نداده‌ اند، ممکن است برخی رفتارهای عاطفی از خود نشان دهند. اختلال عاطفی و هیجانی معمولا زمانی رخ می دهد که کودک نتواند کانال مناسبی برای ابراز احساسات خود پیدا کند. اگر کودک برای مدت طولانی در وضعیت آشفته عاطفی و هیجانی باقی بماند و کمکی دریافت نکند، اختلال هیجانی رخ می دهد.

اختلال هیجانی چیست؟

نحوه برخورد با هیجانات کودکان

والدین باید نحوه برخورد با هیجانات کودکان را بدانند. ما در این مقاله و برای آگاهی بیشتر شما عزیزان به بررسی آن ها پرداخته ایم:

  • والدین در قدم اول باید آرام و به شدت صبور باشن.
  • اضطراب خود را کاهش دهند، زیرا بر اساس برخی نظریه ها، اضطراب از والدین به کودک به ارث می رسد و مشکلات بزرگی را برای او ایجاد می کند.
  • کودک خود را در آغوش بگیرید و با او صحبت کنید. تحقیقات نشان داده است که لمس، صدا و حتی حرکات والدین می تواند باعث کاهش یا افزایش اضطراب کودک شود.
  • آرام  و صبور بودن را به کودک خود بیاموزید.
  • بهترین الگو برای کودکان خود باشید، زیرا بچه ها کاری را که می بینند انجام می دهند.
  • وقایع دردناک را پنهان نکنید و به او بیاموزید در مورد چیزهای دردناک صحبت کنند. این روش به کودک کمک می کند تا احساسات خود را در مواجهه با حوادث دردناک بیان کند.
  • موقعیت خود را تعیین کنید و از او سوالات چالشی بپرسید و بدین ترتیب از قبل موقعیت های مختلفی را برای او تصور کنید.
  • به او آموزش دهید که آرام باشد. کودک معنای آرامش را از والدین می آموزد و متوجه می شود که نیازهای خود را کنترل کند و در برابر مشکلات زندگی آرام بماند.
  • احساسات فرزند تان را بپذیرید و تأیید کنید. به او بگویید نمی تواند احساسات خود را انتخاب کند، اما باید یاد بگیرد که با آن احساسات چه کند و چگونه آن ها را ابراز کند.
  • با فرزندان خود همدردی کنید و وقتی نمی توانید کاری برای ناراحتی یا عصبانیت فرزند تان انجام دهید، بهترین کاری که می توانید انجام دهید این است که با او همدردی کنید. وقتی کودکان بدانند کسی وجود دارد که آن ها را درک می کند راحت تر با مسائل عاطفی خود کنار خواهند آمد.
  • به توصیه بهترین روانپزشک کودکان در تهران، هرگز کودکان عزیز خود را تحقیر نکنید و اجازه دهید تا احساسات خود را بیان کند. به جای نادیده گرفتن یا به حداقل رساندن احساسات فرزند تان، به او اجازه دهید آن ها را ابراز کند.
  • با دقت گوش به صحبت های فرزندان خود گوش دهید. گاهی اوقات کودکان نیاز دارند که احساسات خود را به شما بگویند و شما باید آن ها را بشنوید، زیرا این روش به آن ها کمک می کند تا احساسات خود را پردازش کرده و در نهایت آن ها را رها کنند.

نحوه برخورد با هیجانات کودکان

نشانه های کودکان هیجانی

در کودکان بسیار حساس، علائم عاطفی به وضوح در رفتار آن ها مشهود است. کودکان عاطفی یا هیجانی در کنترل هیجانات خود بسیار ضعیف هستند، بنابراین در آستانه فروپاشی عاطفی قرار می گیرند و در نتیجه خیلی سریع کنترل خود را از دست می دهند. برخی از این نشانه ها عبارتند از:

  • اضطراب، نگرانی و استرس مداوم که عملکرد طبیعی کودک را مختل می کند و والدین را با انواع اختلالات خطرناک کودکان مواجه می کند.
  • گریه غیر طبیعی یکی از نشانه های کودکان هیجانی است، به طوری که وقتی کودک شروع به گریه می کند، گریه طولانی و کسل کننده است و به نظر می رسد که هرگز متوقف نمی شود.
  • کودک مدام بی قرار است و به نظر می رسد از وضعیت فعلی خود ناراضی است و اغلب بی دلیل با اشیاء خاص و حتی با خودش درگیر می شود.
  • هر گفتگویی با آن ها بدون دلیل خاصی برای پاسخ یا پاسخگویی همیشه با حساسیت و واکنش های خاص همراه است. کوچکترین اقدام اطرافیان آن ها را ناراحت می کند و باعث رنجش می شود.
  • از خانواده، دوستان و فعالیت هایی که در گذشته از آن ها لذت برده است دوری می کند، یعنی صحبت نمی کند و حتی به شما پاسخ نمی دهد، گاهی حتی تماس چشمی برقرار نمی کند و به هیچ چیز علاقه ای ندارد.
  • در کودکان بسیار عاطفی و بسیار حساس، علائم خود آزاری مانند بریدگی یا سوختگی نیز مشاهده می شود.
  • برای برآوردن خواسته هایش همیشه التماس و گریه می کند تا احساسات پدر و مادر خود را برانگیزد.
  • او دائماً احساس غم و اندوه می کند، انزوا را ترجیح می دهد و از همه فاصله می گیرد.
  • یکی دیگر از نشانه های کودکان هیجانی تغییرات شدید در رفتار، از جمله دعوای مکرر و عصبانیت غیرقابل کنترل است.

بازی های مناسب برای تخلیه هیجانات کودکان

کودکان برای تخلیه هیجانات خود می توانند بازی های مختلف و مناسب سن خود را با والدین انجام دهند که عبارتند از:

بولینگ خانگی: یک بازی برای کودکان فعال و پرانرژی است و با کمک چند فنجان پلاستیکی و یک گلوله نخ کوچک می توانید به راحتی در خانه بولینگ بازی کنید. لیوان ها را به شکل هرمی روی هم قرار دهید و از بچه ها بخواهید تا لیوان های دیگر را با یک گلوله نخ از لیوان دور کنند. سعی کنید روند بازی سریعتر انجام شود تا انرژی کودکان تخلیه شود، به طوری که پس از پرتاب توپ، بچه ها سریع به سمت لیوان ها بدوند و دوباره آن ها را روی هم بگذارند تا نفر بعدی توپ را به سمت آن ها پرتاب کند.

والیبال نشسته: یک بازی مهیج و پر نشاط برای کودکان است. والیبال نشسته یکی از هیجان انگیز ترین بازی هایی است که می توانید در خانه انجام دهید. برای این کار یک طناب یا یک نخ ضخیم به ارتفاع پنجاه سانتی متر از زمین تا پایه های دو مبل یا هر وسیله موجود دیگر ببندید و زمین والیبال درست کنید. پارچه یا لباس سبک را روی طناب پهن کنید تا تور بازی به راحتی قابل تشخیص باشد، سپس با توجه به سن بچه ها از بادکنک یا توپ استفاده کنید و بازی را شروع کنید.

کوهنوردی خیالی: سعی کنید انرژی کودکان را در خانه خالی کنید. بازی کوهنوردی خیالی در خانه یک بازی مناسب برای رهاسازی انرژی کودکان است. برای انجام بازی کوهنوردی، بالش ها و وسایل دیگر مانند پتو و کوسن مبل را در یک اتاق جمع کنید و سنگ های خیالی آماده هستند. از بچه ها بخواهید بالش ها یا اشیاء دیگر را روی هم بچسبانند و سعی کنید روی آن ها بالا بروید. بعد از مدتی زیر نظر شما سعی می کنند روی پتوها و بالش هایی که روی زمین هستند تعادل یکدیگر را به هم بزنند یا روی این چیزها غلت بزنند و سعی کنند به آن ها برسند یا پایین بیاورند و با این بازی می توانند هیجانات خود را تخلیه کنند.

چند بازی با حلقه: برای تخلیه انرژی بچه ها هولا هوپ یک وسیله تناسب اندام و ورزشی است که کاربردهای زیادی دارد. با آن می توانید بازی های هیجان انگیزی برای کودکان بسازید. برای انجام این بازی موسیقی شاد پخش کنید و همراه با ریتم موسیقی با بچه ها هولا هوپ بازی کنید. هر کسی که حلقه خود را در حین انجام این کار زمین بیاندازد، بازنده است. بازی با حلقه های ورزشی در حین گوش دادن به ریتم و صدای موسیقی بسیار مفرح و شادی آور است و علاوه بر آن به آزادسازی انرژی کودکان کمک می کند. بچه ها باید هر بار که حلقه روی زمین می افتد خم شده و حلقه را بلند کنند، سپس حلقه ورزش را با استفاده از دست ها و کمر خود به دور کمر خود بچرخانند. این بازی به تخلیه هیجانات کودکان کمک خواهد کرد.

بازی درخت سیب: بازی درخت سیب راهی عالی برای رهاسازی هیجان کودکان است. با استفاده از نوار رنگی، درختی را با شاخه های بلند روی سطح سرامیکی یا پارکت بکشید. مسیر شاخه های پیچ در پیچ را در نظر بگیرید، سپس روی هر شاخه یک سیب قرار دهید. بچه ها باید سعی کنند از ته درخت به سمت سیب حرکت کنند و در راه پاهایشان از خطوط و شاخه های خیالی فراتر نرود. این بازی برای حفظ تعادل در کودکان و تخلیه انرژی و هیجان آن ها بسیار مفید است.

چرخ و فلک: بازی چرخ و فلک انرژی کودکان را تخلیه کنید. در این بازی یک نفر باید پای بچه ها را در دست بگیرد و بچه باید سعی کند روی دستان خود حرکت کند. تصویری که از اجرای این حرکت به دست می آید، یادآور چرخ دستی های قدیمی است. برای ایجاد هیجان در این بازی می توانید اشیاء مختلفی را در مسیر حرکت کودک قرار دهید و از او بخواهید آن ها را بردارد و داخل سبد بیندازد. در مرحله بعد موانعی مانند بالش را در مسیر حرکت کودکان قرار دهید تا با حفظ تعادل سعی کنند از آن ها عبور کنند. این بازی برای تخلیه انرژی کودکان پرانرژی بسیار مفید است.

بازی های مناسب برای تخلیه هیجانات کودکان

کلام آخر

کنترل هیجان یا کنترل هیجانی یعنی توانایی مدیریت احساسات به منظور دستیابی به اهداف، انجام وظایف یا رفتار مستقیم است. یک کودک خردسال با این مهارت می تواند به سرعت از ناامیدی ناشی از نمره ضعیف در آزمون ریاضی بهبود یابد و برخی از کودکان مبتلا به ADHD احساسات خود را به خوبی مدیریت می کنند، اما برخی دیگر نمی توانند احساسات خود را مدیریت کنند. والدین و معلمان نقش بسیار زیادی در کنترل هیجانات کودکان دارند که باید نحوه برخود با هیجانات کودکان را بیاموزند.

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت روانشناس تو سعی بر این داشته تا شما را با نحوه برخورد با هیجانات کودکان آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

5/5 - (3 امتیاز)

مدیریت

لورم ایپسوم یا طرح‌ نما به متنی آزمایشی و بی‌معنی در صنعت چاپ، صفحه‌آرایی و طراحی گرافیک گفته می‌شود.لورم ایپسوم یا طرح‌ نما به متنی آزمایشی و بی‌معنی در صنعت چاپ، صفحه‌آرایی و طراحی گرافیک گفته می‌شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا