سلامتی

با کودک لجباز چگونه برخورد کنیم【سال1403】❤️

ما قصد داریم در این مقاله مطالبی در مورد با کودک لجباز چگونه برخورد کنیم را به شما عزیزان ارائه دهیم. اگر فرزند تان لجباز است بدانید که تنها نیستید و بسیاری از والدین دارای فرزندان لجباز هستند و البته لجبازی در زمانی که کودکان بسیار کوچک هستند، غیر طبیعی نیست. نحوه رفتار شما با یک کودک لجباز می تواند تفاوت بزرگی در شخصیت بزرگسال آن ها ایجاد کند. مرحله رشد کودک نوپا و نوجوان سخت ترین مرحله برای مقابله با لجبازی در کودکان در نظر گرفته می شود و والدین باید بدانند که لجبازی بخشی از شخصیت برخی از کودکان است. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله همراهی کنید.

کودک لجباز کیست؟

لجبازی رفتاری در کودکان است که از آن به عنوان راهی برای رسیدن به خواسته های خود استفاده می کنند. گاهی والدین از لجبازی فرزندشان به ستوه آمده اند و نمی دانند چگونه با آن برخورد کنند. مرحله اول لجبازی کودکان بین 2 تا 5 سالگی و مرحله دوم هم زمان با نوجوانی است. بنابراین، باید بدانید که رفتاری که  والدین آن را لجبازی می‌ دانند، رفتاری طبیعی و بخشی طبیعی از روند رشد کودک است.

توجه به عوامل محیطی، فرهنگی و بیولوژیکی در ایجاد و شکل گیری این رفتار بسیار مهم است تا مشخص شود کدام رفتار کودک عادی و کدام رفتار نابهنجار است. سن یکی از جنبه های مرتبط با عوامل بیولوژیکی است که نقش مهمی در بررسی یک رفتار دارد و با توجه به مشکل لجبازی در کودکان، سنی که این رفتار در آن رخ می دهد باید در نظر گرفته شود، زیرا مشخص شده است که اصرار شدید بر عقیده و تمایل به رفتاری که فقط کودک دوست دارد در دو مرحله سنی طبیعی است، دوره اول بین 2 تا 5 سالگی و دوره دوم مصادف با نوجوانی است. بنابراین، باید بدانید که رفتاری که والدین لجبازی می‌ دانند، رفتاری طبیعی و بخشی طبیعی از روند رشد کودک است.

کودک لجباز کیست؟

علت لجبازی در کودکان

لجبازی در کودکان دلایل مختلفی دارد که عبارتند از:

  • کودکان لجباز می توانند از والدین خود بخواهند که هنگام بازی و نقاشی به طور کامل نقاشی و بازی کنند و تنها تماشاگر باشند. در واقع، آن ها ترجیح می دهند کارهای راحت تری را انجام دهند و همیشه بازی کنند، اما به هیچ وجه پذیرفتنی نیست که تمام وظایف فرزند توسط والدین او انجام شود و او هیچ مسئولیتی را بر عهده نگیرد. امروزه دغدغه والدین این است که با کودک لجباز چگونه برخورد کنیم.
  • یکی دیگر از دلایل لجبازی کودکان بیان غیر مستقیم خواسته های آن ها است. در بسیاری از موارد، کودکان از لجبازی و بهانه به عنوان تاکتیکی برای جلب توجه والدین خود استفاده می کنند، زیرا والدین آن ها وقت کافی برای کودکان خود ندارند یا توجه کافی به آن ها ندارند، بنابراین شاید در پس لجبازی کودکان، نیازهای ناشناخته آن ها پنهان باشد که باید بررسی شود.
  • در بسیاری از موارد دیده شده است که کودک لجباز بدون این که درک درستی از لجبازی داشته باشد و آن را درست یا نادرست، خوب یا بد بداند، از آن به عنوان سنگ محک واکنش اطرافیان استفاده می کند تا بداند در موقعیت های مختلف چگونه رفتار می کنند.
  • مهم ترین عامل لجبازی کودکان را می توان خواسته های بی دلیل آن ها دانست. کودکان نمی توانند بسیاری از مشکلات را درک کنند زیرا هنوز درک کاملی از محیط اطراف خود و روابط علت و معلولی در سیستم زندگی ندارند. برای مثال، شاید از شما بخواهند که در نیمه شب به شهر یا سینما بروید یا در مثالی دیگر از شما می خواهند که یکی از ستاره های آسمان را برای آن ها تهیه کنید. اگر چه در ذهن بزرگترها عدم ارائه این موارد کاملاً مشهود است، اما در نظر کودکان اینطور به نظر نمی رسد و باعث لجبازی آن ها می شود.
  • دلیل شایع دیگر لجبازی کودکان را می توان اغراق آن ها دانست. کودکان به دلیل همان درک ناقصی که در قسمت قبل به آن اشاره کردیم، نمی توانند بسیاری از مشکلات را درک کنند. از این رو اغلب رخ می دهد که غذا، لباس و اسباب بازی زیادی طلب می کنند، اگرچه قادر به خوردن، حمل و بازی با آن ها نخواهند بود، اما در ابتدا تمام تلاش خود را می کنند تا همه آن ها را در اختیار داشته باشند و بیشتر اوقات با موانع ناجوانمردانه اطرافیان مواجه می شوند و لجاجت در آن ها پرورش می یابد.
  • آخرین دلیل لجبازی در کودکان بی میلی به انجام وظایف است. کاملاً قابل تصور است که بچه‌ ها نمی‌ خواهند کار خودشان را انجام دهند و می‌ خواهند والدینشان مراقب همه آن ها باشند. البته کودکان ترجیح می دهند اتاق خود را کثیف کنند تا اینک ه آن را مرتب کنند و به جای پوشیدن لباس های خود باید با کمک مادر لباس ها را بپوشند که تمام این رفتار ها باید توسط پزشک متخصص مورد بررسی قرار بگیرد تا به آینده کودک لطمه وارد نشود.

راه های کنترل و مدیریت لجبازی کودکان

در این مقاله راه های کنترل و مدیریت لجبازی کودکان را بررسی خواهیم کرد:

  • محکم اما مهربان باشید: بهتر است در ذهن خود به عنوان والدین بپذیرید که محکم و مهربان بودن متقابل یکدیگر نیستند. بنابراین، اگر پدر و مادری قاطع باشید، مهر پدری یا مادری شما ضرری ندارد و به این ترتیب کودک متوجه می شود که باید انتظارات والدین را برآورده کند، در غیر این صورت والدین از او ناراضی خواهند بود، بنابراین در این زمینه سعی کنید در گفتار و رفتار یکدیگر را تایید کنید.
  • آموزش عملی داشته باشید: بسیاری از والدین برای تربیت فرزند ایده آل به دنبال تکنیک های زیادی برای حل مشکلات فرزندشان مانند بحث در مورد کودکان لجباز هستند، اما برای داشتن فرزند ایده آل بهتر است والدین از خودشان شروع کنند و به یک فرد ایده آل تبدیل شوند و سپس به طور خودکار و عملی، فرزندشان نیز رفتارهای خوب را یاد می گیرد و از رفتارهای بد دست می کشد.
  • با کودک همکاری کنید: این زمانی است که کودکان شروع به اصرار برای انجام کاری می کنند، بنابراین می توانید با آن ها همراه شوید و کمی به بچه ها کمک کنید. همکاری شما با کودکان تاثیر مثبتی در کاهش لجبازی آن ها خواهد داشت. با ارائه چندین گزینه به کودک حق انتخاب بدهید زیرا کودکان نیاز دارند که حق استقلال آن ها برآورده شود. به همین دلیل، بهتر است چندین گزینه در یک چارچوب خاص به آن ها پیشنهاد شود. به عنوان مثال مقاومت کودکان در برابر پوشیدن لباس گرم در فصول سرد سال بسیار رایج است، اما نپوشیدن آن ها نیز امکان پذیر نیست بنابراین، برای جلوگیری از تنش و لجبازی کودکان، می توانید برخی از گزینه های لباس گرم را به آن ها پیشنهاد دهید.
  • به جای اجبار از سازش استفاده کنید: بهتر است مشکلات خود و فرزند تان را از طریق سازش حل کنید و از هرگونه اجبار و زور پرهیز کنید. به عنوان مثال، وقتی فرزند شما ترجیح می دهد به جای رفتن به رختخواب، تلویزیون تماشا کند، نباید دست او را بگیرید و به اتاق خواب بکشید و در این صورت بهتر است به او بگویید که هنوز یک ربع وقت دارد تا تلویزیون ببیند و بعد حتما باید بخوابد و برای بچه های کوچکتر می توانید از موقعیت عقربه های ساعت استفاده کنید تا بهتر متوجه منظور شما شوند.
  • آرامش خود را حفظ کنید: اگرچه مواجهه و تحمل لجبازی کودکان سخت است، اما بهتر است در چنین مواقعی خود را کنترل کنید و به جای کوچکترین واکنشی، از یک تا ده بشمارید یا یک لیوان آب بنوشید، زیرا در غیر این صورت نه تنها مشکل شما حل نمی شود بلکه شدت آن نیز بیشتر می شود.
  • بی توجهی کامل به کودکان لجباز داشته باشید: علت اصلی اکثر کودکان لجباز جلب توجه است، حتی دریافت توجه منفی نیز می تواند لجبازی را تشدید کند. بنابراین از هر نوع عصبانیت، دعوا و لجبازی یا حتی اخم کردن خودداری کنید و طوری رفتار کنید که انگار اصلاً اعمال منفی کودک را ندیده و نشنیده اید و هرگز سعی نکنید کودک را آرام کنید، البته این رفتار در ابتدا بسیار سخت است.
  • پاداش رفتار خوب بدهید: برای این منظور کافی است وقتی والدین رفتار مناسبی از سوی فرزندش مشاهده کرد، او را تشویق کنید. در موارد نادری که فرزند تان تمایل خود را به شیوه ای معقول و بدون لجاجت بیان می کند، به او و شخصیتش توجه مثبت و تشویق کنید. شما عزیزان برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با بهترین روانشناس کودک در کرج نیز مشورت نمایید.

راه های کنترل و مدیریت لجبازی کودکان

ویژگی اخلاقی کودکان لجباز

ویژگی های اخلاقی کودکان لجباز به شرح زیر می باشد:

  • کودکان لجباز مانند یک رئیس عمل می کنند. این بچه ها برای این که لجبازی خود را نشان دهند و از انجام کاری امتناع کنند، سعی می کنند خود را رهبر و رئیس گروه نشان دهند تا دیگر کسی نتواند به آن ها دستور دهد و همه از آن ها اطاعت کنند، زیرا تنها از این طریق می توانند بهانه های خود را یکی یکی اضافه کنند و هر لحظه مطالبات جدیدی داشته باشند. امروزه دغدغه والدین این است که با کودک لجباز چگونه برخورد کنیم تا آسیب نبیند.
  • بچه های لجباز هر کاری را با سرعتی که می خواهند انجام می دهند و در نتیجه به زمان و فرصتی که به آن ها می دهید توجه چندانی نمی کنند. به عنوان مثال، وقتی همه آماده هستید و می خواهید بیرون بروید، او همیشه بدون لباس در خانه بازی می کند یا وقتی دور می روید، خیلی جلوتر یا پشت سر شما حرکت می کند و علاقه ای به دنبال کردن شما ندارد.
  • مهمترین ویژگی این کودکان را باید نیاز شدید به توجه و دیده شدن و شنیدن دانست. ریشه همه رفتارهایی که به عنوان لجبازی در کودکان شناخته می شود، نیاز به توجه شدید است. بسیاری از کودکان به دلیل اینکه توجه مثبت اطرافیان را در حد مطلوب ندارند، از طریق جنبه های منفی توجه آن ها را جلب می کنند تا جایی که حتی برای جلب توجه تنبیه بدنی می کنند.
  • این کودکان تمایل زیادی به استقلال دارند. هر چند از یک سن خاص، همه کودکان نیاز به استقلال را در خود کشف می کنند و آن را پرورش می دهند، اما در کودکان لجباز این کار به صورت بسیار خشن و ظالمانه انجام می شود و در واقع استقلال خود را به گونه ای بیان می کنند که استقلال دیگران را انکار می کنند.
  • مزاج در این کودکان بیشتر از دیگران دیده می شود. کودکان لجباز به دلیل تمایلات خاص خود و درست یا نادرست ساختن سخنان خود از همه ابزارها استفاده می کنند. خلق و خوی اساسی ترین سلاحی است که کودکان در رسیدن به اهداف خود دارند، زیرا طبق تحقیقات یکی از آزاردهنده ترین صداها و رفتارهای طبیعت، صدای گریه، متلک، ناله و هر چیز دیگری است که نشان دهنده خلق و خوی کودک باشد.
  • کودکان لجباز زمانی که کارهای مورد علاقه خود را انجام می دهند، بسیار وظیفه شناس هستند. کودکانی که به سختی کارهای روزمره و ساده خود را انجام داده اند و والدین خود را حتی از پوشیدن لباس ناتوان کرده اند، هنگام انجام کار مورد علاقه خود ناگهان تغییر می کنند و بسیار گیج می شوند و ناگزیر به انجام وظیفه می شوند که در این صورت کودکان باید با والدین خود به بهترین روانپزشک کودکان در تهران مراجعه نمایند.

کلام آخر

کودکان لجباز به هیچ وجه آمادگی پذیرش تغییر در عادات خود را ندارند و گاهی حتی هدف خاصی را دنبال نمی کنند، بلکه فقط به دنبال مخالفت و تنهایی هستند، مثلا به انواع غذاها اعتراض می کنند یا نمی خواهند هیچ کدام از لباس هایشان را بپوشند. لجاجت دو وجه دارد که جنبه مثبت آن عزم و اراده قوی است و جنبه منفی آن پر از لجاجت و جنگ طلبی است. والدینی که اراده قوی و عزم راسخ در ذهن خود دارند، بسیار مایلند که فرزندانشان نیز چنین ذهنی داشته باشند، بنابراین ناخودآگاه این ویژگی را در فرزندان خود تربیت می دهند.

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای آن این مقاله همراهی کردید، سایت روانشناس تو سعی بر این داشته تا شما را با مطالبی در مورد با کودک لجباز چگونه برخورد کنیم، آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

5/5 - (7 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا