سلامتی

آشنایی با روش های نوروتراپی و نوروفیدبک【سال1403】⭐

ما قصد داریم در این مقاله مطالبی در مورد آشنایی با روش های نوروتراپی و نوروفیدبک را به شما عزیزان معرفی کنیم. نوروفیدبک یا نوروتراپی یا نوروبیوفیدبک نوعی بیوفیدبک است که در آن عملکرد مغز به صورت بلادرنگ بر روی صفحه نمایش داده می شود. این سیستم برای توانبخشی و همچنین برای کنترل دقیق تر و آموزش عملکردهای مغز استفاده می شود. در واقع نوروفیدبک روشی برای آموزش فعالیت مغز است و باز خوردی را برای مغز فراهم می کند. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله همراهی کنید.

نوروتراپی و نوروفیدبک چیست؟

برای درک بیشتر و بهتر نوروفیدبک درمانی، ابتدا باید کمی در مورد امواج مغزی بدانیم. امواج مغزی تکانه های الکتریکی هستند و زمانی که سلول های مغز شما با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند تولید می شوند. امواج مغزی اطلاعات زیادی در مورد احساس شما، اعمال و عادات آموخته شده شما و همچنین سطح استرس، خلق و خوی پایه و عملکرد مغز شما ارائه می دهد. به لطف حسگرهایی که روی پوست سر قرار می گیرند، می توانیم تمام این فعالیت ها را اندازه گیری و بررسی کنیم و همچنین با استفاده از نرم افزار تجزیه و تحلیل مغز، می توانیم تعیین کنیم که کدام فعالیت های خاص در مغز باعث بروز علائم مختلف می شود. اساساً نوروفیدبک نوعی بیوفیدبک در نظر گرفته می شود که با ثبت امواج EEG و دادن بازخورد عصبی به فرد، سعی در ایجاد و آموزش نوعی خود تنظیمی دارد.

نوروبیوفیدبک نوعی درمان مکمل و همچنین ابزاری پیشرفته و ابتکاری برای بررسی و بهبود اختلالات روانپزشکی است. نوروفیدبک معمولاً از طریق صدا یا تصویر به فرد ارائه می شود و از این طریق فرد متوجه تغییرات مثبت و مناسبی می شود که در امواج مغزی خود ایجاد کرده یا نکرده است. برای انجام این روش درمانی از حسگرهایی به نام الکترود استفاده می شود. این الکترودها با تجویز پزشک متخصص بر روی پوست سر افراد قرار گرفته و فعالیت الکتریکی مغز فرد را به صورت امواج مغزی به ثبت می رساند. در اغلب موارد امواج ضبط شده به صورت یک بازی کامپیوتری یا فیلم شبیه سازی شده در اختیار بیمار قرار می گیرد.

در این روش ابتدا وضعیت بیمار را بررسی می کنند، سپس بیمار روی صندلی می نشیند و طبق تشخیص درمان گر، الکترودهای موجود را روی سر بیمار قرار می دهند و به این صورت است که از این روش درمانی پیشرفته در درمان و بررسی اختلالات روانپزشکی استفاده گسترده ای شده است تا بتوانند به افراد بیمار کمک کنند و آن ها را به زندگی عادی خود باز گردانند.

اولین پیشرفت در 7 جلسه اول و موج بعدی پیشرفت در جلسه دهم قابل مشاهده است. یک فرد معمولاً احساس می کند که روند درمان به کندی پیش می رود زیرا تحت درمان تدریجی است. اگر نقشه مغز و بررسی ها نتایج خوبی را به همراه خواهد داشت. در طول درمان هایی که بیش از 20 جلسه طول می کشد، فرد می تواند تغییرات ایجاد شده در بیماری خود را حس کند. شما عزیزان در صورت نیاز می توانید به بهترین کلینیک روانپزشکی در ایران مراجعه نمایید.

نوروتراپی و نوروفیدبک چیست؟

بیماری های قابل درمان توسط نوروتراپی و نوروفیدبک

بیماری های بسیاری وجود دارد که توسط نوروتراپی و نوروفیدبک قابل درمان است و به شرح زیر می باشد:

  • سکته: در هنگام سکته مغزی، خون رسانی به بخشی از مغز مختل می شود و باعث آسیب جدی به افراد می شود. درمان نوروفیدبک بهترین روش برای بازتوانی عملکرد مغز این افراد است. درمان نوروتراپی و نوروفیدبک سرعت بهبودی بیمار را به میزان خیلی زیادی افزایش می دهد و اثرات این درمان ملموس است.
  • ضربه مغزی: افرادی که دچار ضربه مغزی می شوند بخشی از توانایی های خود را از دست می دهند. آسیب مغزی خفیف همچنین می تواند منجر به مشکلات حافظه، مشکل در تمرکز و کاهش کنترل خشم شود.
  • اوتیسم: علم نشان داده است که مغز افراد اوتیستیک با مغز دیگران متفاوت است و به همین دلیل، افراد اوتیستیک دنیا را متفاوت می بینند و درک آن ها از محیط با افراد عادی متفاوت و دور از انتظار است. در درمان اوتیسم با روش نوروفیدبک سعی می شود تا عملکرد مغز این افراد را به افراد سالم نزدیک کند و ارتباط بین قسمت های مختلف مغز را اصلاح کند.
  • درمان وسواس: وسواس فکری و عملی یکی از مشکلاتی است که درمان آن سخت است و به همین دلیل بهتر است از روش های درمانی مختلف در کنار هم استفاده شود تا اثربخشی بیشتری داشته باشد. دارودرمانی، روان درمانی و نوروفیدبک از جمله روش های درمان وسواس هستند.
  • بیش فعالی: اختلال کم توجهی بیش فعالی و اختلال بیش فعالی را می توان یکی از رایج ترین اختلال عملکردی مغز دانست. اختلال کمبود توجه بیش فعالی به دو روش قابل درمان است که روش اول دارودرمانی و روش دوم نوروفیدبک است.
  • افسردگی: بسیاری از مطالعات نشان داده اند که عملکرد نیمکره های مغز با هم متفاوت بوده و آسیب به نیمکره چپ مغز معمولا باعث افسردگی می شود. در این شرایط درمان افسردگی با استفاده از نوروفیدبک یک روش درمانی بدون دارو و بدون عوارض برای افراد محسوب می شود که باید توسط بهترین کلینیک روانپزشکی در تهران تجویز و انجام شود.
  • ناتوانی های یادگیری: اختلالات یادگیری در بین کودکان بسیار شایع است و این مشکل منجر به ضعف در یادگیری برخی موضوعات می شود که این اختلال را نباید با اختلال کمبود توجه اشتباه گرفت. نقشه برداری مغز (QEEG) می تواند به تمایز ناتوانی های یادگیری از اختلال کمبود توجه کمک کند.

مراحل نوروتراپی و نوروفیدبک

در روش درمانی نوروتراپی و نوروفیدبک مراحلی را باید طی کنید که به شرح زیر است:

  • تعیین اهداف درمانی: اهداف این روش درمانی طبق وضعیت بیمار و نوع سیستم نوروفیدبک است و انجام می شود. به عنوان مثال، هدف از درمان اضطراب تنظیم فعالیت امواج مغزی سریع می باشد تا بیمار پس از یک جلسه آرامش بیشتری در زندگی خود داشته باشد.
  • اندازه گیری فعالیت امواج مغزی: در این مرحله از درمان، پزشک متخصص با قرار دادن الکترودها بر روی پوست سر بیمار شروع می کند تا امواج مغزی آن ها را در زمان واقعی اندازه گیری کند. پس از تنظیم، بیمار می تواند با شروع آموزش نوروفیدبک کار های مختلفی انجام دهد که شامل فیلم تماشا کردن یا به موسیقی گوش دادن می باشد. آشنایی با روش های نوروتراپی و نوروفیدبک می تواند شما را برای اقدام به درمان آسوده خاطر و تشویق کند.
  • آموزش مغز با بازخورد مثبت: وقتی EEG تشخیص داد که فعالیت امواج مغزی بیمار به اهداف درمانی رسیده است، مغز با بازخورد بهتری مواجه شده و امتیاز مثبت دریافت می کند. برای یک بیمار مضطرب، زمانی که مغز آن ها امواج آلفا کندتر و امواج بتا کمتر تولید می کند، ممکن است با صفحه نمایش بزرگتر فیلم مواجه شوند.
  • تکرار تمرین: EEG به بررسی بر امواج مغزی بیمار و ارائه بازخورد مثبت در صورت تحقق اهداف درمانی می پردازد. این حلقه آموزشی به مغز این فرصت را فراهم می کند که در یک جلسه خود را اصلاح کرده و در نهایت پاداش بگیرد.

مراحل نوروتراپی و نوروفیدبک

فواید روش های نوروتراپی و نوروفیدبک

نوروتراپی و نوروفیدبک یکی از روش های جدید برای درمان بیماری های روانپزشکی است که فواید بسیاری را به همراه دارد از جمله:

  • در نوروفیدبک چندین مشکل را می توان با هم درمان کرد.
  • هزینه نوروفیدبک کمتر از دارو درمانی خواهد بود.
  • درمان نوروفیدبک بدون عارضه یا با کمترین عارضه است.
  • اثرات نوروفیدبک پایدار و طولانی مدت است.
  • نوروفیدبک به مغز می آموزد که خود را تنظیم کند.
  • درمان نوروفیدبک نیاز به دارو را کاهش می دهد یا از بین می برد.
  • دوره درمان نوروفیدبک در 4 ماه به پایان می رسد و کوتاه می باشد.
  • نوروفیدبک عملکرد مغز را به حالت عادی بر می گرداند.
  • نوروفیدبک توانایی های افراد را بهبود می بخشد و آن ها را به بهترین حالت می رساند و همچنین کمک می کند تا بیماران بهبود یافته و حال بهتری داشته باشند.

عوارض نوروتراپی و نوروفیدبک

روش ها نوروتراپی و نوروفیدبک ممکن است عوارضی را نیز به همراه داشته باشد که در همه افراد یکسان نیست و به شرح زیر می باشد:

  • تنش عضلانی: تنش عضلانی زمانی شکل می گیرد که درمان درست و طبق اصول انجام نشود، به خصوص زمانی که تمرین مغز با فرکانس های بالا مانند بتا و گاما انجام شود.
  • کاهش انرژی: برای افراد بسیار پرانرژی که برای کاهش بیش فعالی درمان می شوند، به نظر می رسد که نوروفیدبک باعث کاهش انرژی افراد تحت درمان می شود و احساسی که دارند، اثر مثبت تنظیم فعالیت است. شما عزیزان بعد از آشنایی با روش های نوروتراپی و نوروفیدبک دیگر نگران نخواهید بود.
  • فشار بر مغز: این واکنش معمولا غیر منطقی است، اما گاهی اوقات در بخشی از مغز که در حال تمرین است احساس می شود.
  • سردرد: سردرد می تواند ناشی از امواج فرکانس بالا یا هدف قرار دادن قسمت های اشتباه مغز برای تمرین باشد. لازم است بدانید که در برخی افراد باعث تشدید میگرن نیز می شود.
  • خستگی: مانند هر روش درمانی دیگر، نوروفیدبک نیز می تواند کسل کننده و خسته کننده باشد. اگر تمرینات زیادی برای تمرین مغز قبل از آمادگی کامل بیمار انجام شده باشد. افزایش یا کاهش سرعت امواج مغزی نیز می تواند باعث شود تا بیماران برای مدت کوتاهی احساس خستگی کنند.
  • سرگیجه: بیماران ممکن است در طول یا بعد از جلسه درمان احساس سرگیجه کنند. این سرگیجه احتمالاً در پاسخ به تغییرات در الگوهای امواج مغزی رخ می دهد.
  • زوال شخصیت: در طول اولین جلسات درمانی، فرد ممکن است احساس کند از ذهن و بدن خود جدا شده و خود را از بیرون می بیند. این عارضه ممکن است ناشی از تغییر در فعالیت الکتریکی مغز باشد که باعث افزایش آگاهی بیمار می شود.
  • اختلال شناختی: نوروفیدبک می تواند به درمان اختلالات شناختی کمک کند، اما اگر پزشک معالج توانایی کافی در درمان را نداشته باشد. اختلالات شناختی ممکن است تا به یکی از عوارض جانبی درمان تبدیل شوند.
  • اختلال روانی: نوروفیدبک به طور کلی اختلالات شناختی و فکری را کم خواهد کرد. اما اگر نوروتراپیست صلاحیت نداشته باشد، تمرکز و قدرت فکر کردن ممکن است برای یک فرد کمی دشوار باشد.
  • اضطراب: این نوع از اضطراب ممکن است به دلیل قرار دادن الکترود روی سر فرد باشد و اضطراب نیز ممکن است در طول درمان تجربه شود. هنگامی که درمان شروع می شود، فرد متوجه می شود که اضطراب او بی اساس بوده است.
  • دندان قروچه: این واکنش به درمان بسیار به ندرت رخ می دهد، اما برخی از بیماران گزارش کرده اند که پس از درمان دندان هایشان احساس می کنند که در یک مکان سرد هستند.
  • تغییر صدا: گاهی اوقات به نظر می رسد که بیماران صدای خود را تغییر می دهند. این تغییر ممکن است به دلیل افزایش تنش باشد که در این صورت پس از کاهش تنش صدا به حالت قبلی خود باز خواهد گشت و جای نگرانی نیست.
  • تشدید علائم: در حالی که نوروفیدبک با افزایش فعالیت الکتریکی به بهبود وضعیت بیماری کمک می کند، این تغییرات احتمالاً علائم افسردگی، اختلال کمبود توجه، اضطراب و سایر شرایط را بدتر می کند.
  • اضطراب اجتماعی: گاهی اوقات افرادی که سابقه اضطراب اجتماعی دارند. پس از یک جلسه نوروفیدبک، آن ها احساس اضطراب بیشتری را تجربه خواهند کرد که پس از مدت کوتاهی برطرف شده و از بین می رود. شما عزیزان در صورت نیاز می توانید از این روش درمان برای برطرف نمودن مشکلات خود استفاده کنید.

کلام آخر

نوروفیدبک به معنای آموزش مستقیم عملکردهای مغز است. در این روش مغز یاد می گیرد که با کمک دستگاه عصبی کارآمدتر کار کند. با استفاده از این روش جدید، پزشک می‌ تواند نحوه عملکرد مغز را در هر لحظه مشاهده کند، آن را به بیمار نشان دهد و به او برای تغییر فعالیت مغز به الگوهای مناسب‌ تر امتیاز مثبت دهد. شما عزیزان در صورت نیاز می توانید به پزشک متخصص مراجعه کرده و از این روش استفاده کنید.

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت روانشناستو سعی بر این داشته تا شما را با مطالبی در مورد آشنایی با روش های نوروتراپی و نوروفیدبک آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

5/5 - (7 امتیاز)

مدیریت

لورم ایپسوم یا طرح‌ نما به متنی آزمایشی و بی‌معنی در صنعت چاپ، صفحه‌آرایی و طراحی گرافیک گفته می‌شود.لورم ایپسوم یا طرح‌ نما به متنی آزمایشی و بی‌معنی در صنعت چاپ، صفحه‌آرایی و طراحی گرافیک گفته می‌شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا