سلامتی

چگونه کودک خوب تربیت کنیم【سال1403】❤️

ما قصد داریم در این مقاله مطالبی در مورد چگونه کودک خوب تربیت کنیم را به شما عزیزان ارائه دهیم. در دنیای امروزی که ما در آن زندگی می کنیم، گاهی اوقات تربیت کودک می تواند واقعاً سخت و دشوار باشد. تربیت فرزندان در درجه اول تامین نیازهای اولیه آن ها است، اما شامل موارد بسیار بیشتری نیز می شود. تربیت کودک زمان، تلاش و عشق زیادی می طلبد و داشتن حس دلسوزی و مسئولیت نیز مهم است که این کار ممکن است گاهی سخت باشد، اما به یاد داشته باشید که هر روز فرصت جدیدی برای یادگیری چیزهای مهم برای تربیت فرزند تان وجود دارد که در این مقاله به آن ها پرداخته ایم. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله یاری کنید.

تربیت کودک چیست؟

تربیت یعنی انتخاب رفتار و گفتار مناسب، ایجاد شرایط و عوامل لازم و کمک به فرد در تربیت، تا بتواند استعدادهای نهفته خود را شکوفا کند و به سوی کمال مطلوب پیشرفت کند. در اصطلاح حقوقی، تعلیم به تربیت معنوی و اخلاقی کودکان نیز اطلاق می شود. تربیت کودک دقیقاً به این صورت است که مربی اعم از پدر، مادر، معلم و جامعه کودک را در بعد روحی و اخلاقی تربیت کند تا جسم، روح، عقل و دانش او افزایش یابد تا بتواند به مسائل مربوط به دین بپرداز و دنیایت خود را بسازد، به همین دلیل اهمیت تربیت در اسلام برای نمایان ساختن کمالات درونی انسان و به فعلیت رساندن استعدادهای درونی فرد مورد توجه قرار گرفته است.

تربیت فرزندان بر عهده پدر و مادر است، پس از آن که پدر و مادر و جد پدری و سایر خویشاوندان بر تربیت فرزندان ولایت دارند و رسیدگی به امور مربوط به تربیت فرزندان بر آنان واجب است. موضوع تعلیم و تربیت جدا از بعد روحی و عاطفی، بعد جسمانی و فکری را نیز در بر می گیرد و وقتی این سه اصل به موازات یکدیگر به درستی تقویت شوند، قطعاً یک فرد موفق و توانا در جامعه جایگاه خود را پیدا می کند. خانواده، مدرسه و گروه های مذهبی جدا از عوامل اجباری مانند وراثت، عواملی هستند که بر رفتار و تربیت فرزندان تأثیر می گذارند.

لازم است بدانید که اگر والدین در تربیت فرزندان خود سهل انگاری کنند و الگوی تربیتی مناسبی برای فرزندان نباشند، کودکان مستعد رفتارها و اخلاق ناخواسته خواهند شد و زمانی که با الگوهای اخلاقی منفی خارج از محیط مواجه شوند، شانس و کارآمدی بیشتری از خود نشان خواهند داد که بعد از آن تربیت آن ها در جوانی و میانسالی بسیار سخت و گاهی غیر ممکن خواهد بود. برای همه والدین، آشنایی با کودک در حال رشد و آگاهی از مسائل روحی و روانی یکی از با ارزش ترین و سخت ترین جنبه های تربیتی محسوب می شود و به عنوان والدین می خواهند نگرش کودک را نسبت به دنیا و توانایی خود بدانند و مهارت های جدید را بیاموزید، به کودکان آموزش دهند و به او بیاموزند که چگونه احساساتش را مدیریت کند.

اصول تربیت کودک

اصول کلی تربیت کودکان به شرح زیر می باشد:

  • کارها را آسان تر کنید: تا حد امکان انجام کار درست را برای فرزند تان آسان کنید. سعی کنید او را در موقعیتی قرار ندهید که نتواند خود را کنترل کند. به عنوان مثال، در زمان خستگی و گرسنگی او را به دویدن های طولانی نبرید و او را با چیزهایی که اجازه لمس کردنش را ندارد محاصره نکنید. اگر دنیای اطراف کودک پر از چیزهای وسوسه انگیز است، باید تمام روز را به نه گفتن بگذرانید.
  • به جای توضیح طولانی، آن را ساده نگه دارید: وقتی یک کودک کار بسیار اشتباهی انجام می دهد، نیازی به سخنرانی برای او نیست، فقط به او یک نه قاطع بگویید، گاهی اوقات با توضیح کوتاهی مانند شما می توانید به خودتان آسیب برسانید یا این اسباب بازی نیست، او را قانع کنید و سپس او را در فعالیت درست راهنمایی و سرگرم کنید. کودکان خردسال دارای بازه توجه کوتاهی هستند، بنابراین احتمالاً از شرکت در یک فعالیت جدید خوشحال خواهند شد.
  • ادب را نوعی آموزش در نظر بگیرید: انضباط را نوعی آموزش در نظر بگیرید نه نوعی تنبیه و فرزند شما باید یاد بگیرد که با دیگران کنار آمده و از خطر دوری کند. او دانش‌ آموزی مشتاق است، اما مهم‌ ترین درس‌ های به اشتراک گذاشتن چیزها با دیگران، صبر، همکاری و احتیاط چند سال طول می‌ کشد تا به طور کامل درک و تثبیت شود. به عنوان سرپرست، این مسئولیت شماست که با ثبات، صبر و شفقت خود این درس ها را در ذهن او تثبیت کنید.
  • با نگرش مثبت برخورد کنید: نظم و انضباط همیشه نباید منفی باشد. وقتی می بینید که فرزند تان رفتار خوبی از خود نشان می دهد، مانند به اشتراک گذاشتن یک اسباب بازی با یک دوست یا برداشتن اشیاء ریخته شده، او را با شادی و تعجب تشویق کنید. در نتیجه، او می‌ آموزد که برای جلب توجه شما لازم نیست رفتار بدی داشته باشد.
  • انسجام را جدی بگیرید: برای کودکان نوپا، سازگاری رویه بسیار مهم است. اگر دیروز دست زدن به لپ تاپ ممنوع بود، امروز هم باید باشد و نگران تکرار آرزوهایتان نباشید. یک کودک نوپا ممکن است نیاز داشته باشد چیزی را به معنای واقعی کلمه 100 بار بشنود تا منظور شما را متوجه شود. برای کمک بیشتر می توانید به بهترین روانپزشک کودکان در تهران مراجعه نمایید.
  • آگاهانه از وقفه های آموزشی استفاده کنید: استراحت کردن می تواند مفید باشد، اما برخی از کودکان این مفهوم را تا حداقل سه سالگی درک نمی کنند. برای یک کودک کوچکتر، وقفه ها گیج کننده و خسته کننده هستند. اگر کودک شما به اندازه کافی بزرگ است که معنی وقفه ها را درک کند، از آن ها به اندازه و کم استفاده کنید و آن ها را به سه دقیقه یا کمتر محدود کنید، فقط به اندازه ای که کودک شما کنترل را دوباره به دست آورد. به جای اینکه فرزندتان را به اتاقش بفرستید، او را روی صندلی بنشانید.

راهکارهای روانشناسی تربیت کودک

روانشناسی برای تربیت کودکان راهکارهایی را ارائه کرده است که عبارتند از:

  • ارتباط خوب با فرزند تان داشته باشید: برای گوش دادن به صحبت های فرزندانتان وقت بگذارید و اگر هرگز به حرف فرزندانتان گوش نکنید یا تمام وقت خود را صرف دستور دادن به آن ها نکنید، کودکان احساس احترام و توجه نخواهند داشت و در عوض، سعی کنید هر روز زمانی را صرف صحبت با کودک خود کنید. امروزه دغدغه والدین این است که چگونه کودک خوب تربیت کنیم.
  • یک بازی بدون برنامه داشته باشید: زمان بیش از حد برنامه ریزی نشده می تواند باعث بی حوصلگی بچه ها شود و بچه هایی که بی حوصله هستند معمولاً دچار مشکل می شوند. از سوی دیگر، اگر روز کودک شما به شدت برنامه ریزی شده باشد، او یاد نمی گیرد که تفریح ​​کند. یک سازش خوب این است که هر روز وقت آزاد داشته باشید در حالی که برای بقیه روز به برنامه ای پایبند باشید.
  • یک برنامه آموزشی تهیه کنید: از یک برنامه منظم برای تربیت کودک پیروی کنید برای تربیت فرزند تان برنامه روزانه داشته باشید و هر روز آن را اجرا کنید. ثبات برای کودکان بسیار مهم است بنابراین، برنامه‌ ای تعیین کنید که برای خانواده‌ تان مفید باشد و به کودکان احساس ثبات و امنیت بدهد. به عنوان مثال، کودک شما باید هر روز، از جمله آخر هفته، در ساعت مشخصی از خواب بیدار شود و به رختخواب برود. برای برنامه ریزی صحیح می توانید از روانشناس کودک کمک بگیرید.
  • برای هر روز برنامه داشته باشید: یک روال برای ساعات مختلف روز ایجاد کنید. در برنامه های خود مراحلی را ایجاد کنید که به راحتی قابل پیگیری هستند و اطمینان حاصل کنید که فرزند تان این مراحل را هر روز به همان ترتیب دنبال می کند. به عنوان مثال، هر روز صبح می توانید کودک خود را ببوسید، دندان هایش را مسواک بزنید و به محض اینکه از خواب بیدار شد او را بپوشید.
  • غذا خوردن با خانواده: سعی کنید حداقل چند وعده در هفته با هم بخورید. پیدا کردن اوقات فراغت زمانی که مشغول هستید سخت است، اما وعده های غذایی خانوادگی زمان خوبی برای ارتباط و صمیمیت است. به فرزند تان اجازه دهید در انتخاب غذا، تهیه غذا و چیدن سفره به شما کمک کند، در این صورت شام لذت بیشتری خواهد داشت. به عنوان مثال، هنگام بزرگ کردن فرزند تان، اجازه دهید کوچکترین آنها سبزیجات را بشوید در حالی که بزرگ‌ ترین آن ها به تهیه شام ​​کمک می‌ کند.
  • عواقب نقض قوانین را اعمال کنید: ممکن است کودک شما علاقه ای به وضع قوانین و تنبیه آن ها به خاطر زیر پا گذاشتن آن ها نداشته باشد. کودکان هر از گاهی از محدودیت های خود عبور می کنند تا ببینند که آیا هر بار که قوانین را زیر پا می گذارید، واکنش مشابهی نشان می دهید یا خیر. در واقع، زمانی که شما همین واکنش را نشان دهید، احساس شادی و امنیت بیشتری می کنند. فهرستی از قوانین تربیت فرزند تان و عواقب زیر پا گذاشتن آن قوانین را بنویسید و به این ترتیب کودک شما همیشه می داند که اگر دستورات شما را نادیده بگیرد چه اتفاقی رخ می دهد.

عوامل مؤثر بر آموزش کودکان

عوامل مختلفی به طور مستمر روی یک کودک، سبک زندگی و تربیت او تأثیر می گذارد. خانواده، مدرسه، گروه های مذهبی و اخلاقی و اتفاقات از مهمترین عوامل هستند که در ادامه مقاله به بررسی آن ها خواهیم پرداخت:

  • خانواده: تأثیر خانه و خانواده در تربیت کودکان بسیار زیاد است و می توان گفت که پایه های اصلی تربیت افراد در خانواده گذاشته می شود. فضای خانه آرامش و نیازهای روانی کودکان را تامین می کند و امکان شناخت گرایش ها و ویژگی های کودکان را فراهم می کند. به عنوان مثال، در محیط خانه است که کودک بیش فعال به سمت رشد و آرامش بیشتر سوق داده می شود زیرا پس از ورود این کودکان به جامعه، با مشکلات زیادی مواجه می شود. خانه شالوده سلامت اخلاقی کودک را می‌ گذارد و به او ارزش‌ های اخلاقی، علاقه به حقیقت و صحت، نفرت از باطل و نادرستی را به او می‌ آموزد. ساختار فکری کودکان از طریق شنیدن، خواندن و مشاهده آن ها در محیط خانواده شکل می گیرد. والدین برای مشورت بیشتر می توانند به بهترین روانشناس تربیتی در تهران مراجعه کنند زیرا امروزه دغدغه والدین این است که چگونه کودک خوب تربیت کنیم.
  • مدرسه: همه سعی می کنند فرزندان خود را به درستی تربیت کنند و آن ها را از اثرات منفی محیط دور نگه دارند. مدارس برای فراهم کردن محیط آموزشی مورد قبول جامعه از یک سو و حمایت دولت ها و خانواده ها از سوی دیگر ایجاد شدند. مدارس نقش بسیار مهمی در آموزش اصول اخلاقی و ارتباطات اجتماعی به کودکان دارند. آموزش در مدارس با بازی و روش های نوین آموزشی و با کمک ابزارهای خاص ارائه می شود.
  • جمعیت های مذهبی و اخلاقی و عوامل پیش بینی نشده: گروه‌ های مذهبی و اخلاقی در گذشته و حال نقش مهمی در تربیت مردم داشته‌ اند و با برگزاری همایش‌ ها، انتشار کتاب، تشکیل کار گروه‌ ها، ساخت ابزار تربیتی و اسلام  به خانواده‌ ها و جامعه کمک کرده‌ اند. عوامل دیگری به نام موارد احتمالی وجود دارد که ناخودآگاه بر نحوه رشد و تربیت کودک تأثیر می گذارد که از جمله این عوامل می توان به وراثت، محیط شهر و روستا، دوستان و سایر بازیکنان اشاره کرد.

کلام آخر

فرزندان گرانبها ترین موهبت های الهی هستند که به والدین سپرده شده است. والدین وظیفه دارند بار مسئولیت را به خوبی به دوش بکشند و با تربیت اسلامی فرزندان، رستگاری و موفقیت را برای آنان به ارمغان آورند. روش اسلام در تربیت فرزندان استفاده از نصیحت، محبت، جدیت توأم با مدارا و تدبیر است که باید در عین حال مؤثر باشد، بنابراین تنبیه، عامل تربیتی اولیه در اسلام نیست، بلکه ابزاری است که در صورت نافع نبودن محبت، برای ایجاد عادات خوب به کار می رود و در تربیت صحیح کودکان افراط و تفریط وجود ندارد و همیشه اعتدال همیشه بهترین راه برای تربیت است.

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت روانشناس تو سعی بر این داشته تا شما را با مطالبی در مورد چگونه کودک خوب تربیت کنیم، آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

5/5 - (7 امتیاز)

مدیریت

لورم ایپسوم یا طرح‌ نما به متنی آزمایشی و بی‌معنی در صنعت چاپ، صفحه‌آرایی و طراحی گرافیک گفته می‌شود.لورم ایپسوم یا طرح‌ نما به متنی آزمایشی و بی‌معنی در صنعت چاپ، صفحه‌آرایی و طراحی گرافیک گفته می‌شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا