روانشناسی عمومی

درمان ترس شدید و ناگهانی【سال1403】⭐

در این مقاله ما قصد داریم که درمان ترس شدید و ناگهانی  و عوامل بروز آن را برای شما توضیح دهیم. همه ما با کلمه ترس آشنا هستیم و از همان دوران کودکی با پیش بینی یا مواجه شدن با محرک های خطرناک این حالت هیجانی را تجربه کرده ایم. ترس به خودی خود ایجاد مشکل نمی کند و حتی یک حالت تدافعی برای انسان در برابر خطرات به شمار می رود اما متناسب نبودن آن با موقعیت و شدت آن ممکن است که منجر به پریشانی ما شود و ما متوجه طبیعی نبودن آن بشویم. این در صورتی است که این ترس شدید، در زندگی روزمره ما اختلال به وجود آورد به طوری که ما به دنبال یافتن راه چاره ای برای رفع آن باشیم. ممنون می شویم که ما را تا پایان این مقاله همراهی کنید.

ترس شدید چگونه است؟

ترس، به طور طبیعی احساس ناخوشایندی است که وقتی خطری درونی یا بیرونی ما را تهدید می کند در ذهن مان پدیدار می شود که در اکثر اوقات به صورت یک مکانیزم دفاعی برای حفاظت از سلامت جسمی و عاطفی خود در برابر تهدیدات بروز می دهیم و برای حفظ بقای ما موثر می باشد. برای مثال این منطقی است که ما از یک سگ وحشی که بدون قلاده به سمت ما در حال حرکت است بترسیم چرا که قطعا با گیر افتادن توسط آن سگ، ما مورد آسیب قرار می گیریم.

گاهی اوقات ممکن است که ما ترس را به شیوه غیر منطقی و بسیار شدید، غیر قابل کنترل و نا متناسب با موقعیت تجربه شده بروز دهیم در حدی که ما را دچار پریشانی و اختلال در زندگی عادی مان کند. ممکن است حتی به غیر منطقی بودن ترس خود آگاهی داشته باشیم اما در لحظه مواجه شدن با آن احساس کنیم که کاری از دستمان بر نمی آید و نمی توانیم آن را کنترل کنیم. این ترس دیگر طبیعی نیست و به اختلال تبدیل می شود که آن را ترس شدید یا فوبیا می نامیم. برای مثال وقتی که ما با دیدن سگ وقتی که حتی در فاصله ای دورتر و با قلاده بسته در دست صاحبش است را ببینیم چنان دچار ترس ناگهانی شدید و پریشانی بشویم که کنترل خود را از دست داده و نتوانیم به راه خود ادامه دهیم. در صورت تجربه ترس شدید و ناگهانی که باعث بروز اختلال در زندگی روزمره شما شده است می توانید به بهترین دکتر روانشناس در تهران مراجعه کنید.

ترس شدید چگونه است؟

علائم ترس شدید و ناگهانی

وقتی که ما در صورت مواجه شدن با منبع ترس، علائمی را از خود بروز دهیم، اضطراب غیر قابل کنترلی را تجربه کنیم و فقط به این فکر باشیم که هر طور شده زودتر از منبع ترس دوری کنیم چنان که در عملکرد ما اختلال ایجاد شود، ما دچار ترس شدید و ناگهانی(فوبیا) شده ایم. اگرچه ممکن است که ما به منطقی نبودن ترس خود آگاهی داشته باشیم اما در کنترل آن احساس ناتوانی می کنیم و به دنبال راهی برای درمان ترس شدید و ناگهانی خود می گردیم.

از علائم ترس شدید و ناگهانی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تپش قلب شدید
  • تعریق زیاد
  • به سختی نفس کشیدن
  • احساس درد و سوزش در قفسه سینه
  • خشکی دهان
  • معده درد
  • حالت تهوع
  • افزایش فشار خون
  • لرزش در بدن
  • احساس خفگی
  • سرگیجه
  • گر گرفتگی یا سرد شدن بدن
  • سوزن سوزن شدن بدن
  • تنفس غیر طبیعی
  • سردرد
  • ناتوانی در تکلم
  • خشم غیر منطقی
  • عدم تمرکز
  • تنش عصبی

علائم ترس شدید و ناگهانی

درمان ترس شدید و ناگهانی به چه صورت می باشد؟

برای درمان ترس های شدید چند تکنیک درمانی وجود دارد که توسط روانشناسان مورد استفاده قرار می گیرد  که در این قسمت از مقاله به صورت مختصر برای شما توضیح داده ایم.

درمان شناختی-رفتاری

رایج ترین درمان برای ترس شدید و ناگهانی، درمان شناختی رفتاری(CBT) است. در این نوع درمان، در موقعیت کنترل شده به فرد کمک می شود که تفکرات غیر منطقی ترس خود را بشناسد و از نحوه تاثیر این افکار در ایجاد ترس آگاهی پیدا کند. سپس توسط درمانگر برخی از راه های مقابله با این تفکرات را بشناسد و افکار مثبت را جایگزین افکار منفی قبلی کند.

مواجهه درمانی

در تکنیک مواجه سازی ابتدا درجه و شدت ترس در بیمار ارزیابی می شود و در سپس فرد را با ترسش مواجه می کنند. درواقع بعد از ارزیابی فرد، برنامه درمانی مرتبط با نوع و شدت ترس را برای او در نظر می گیرند. در ابتدا درمان، از همان ایتدا فرد را با موقعیت ترس رو به رو نمی کنند بلکه در ابتدا به فرد کمک می شود که صحنه ترس را در ذهنش تجسم کند و روش های آرام سازی که از درمانگر یاد می گیرد را به کار ببرد. بعد از کم شدن علائم ترس در فرد و یادگیری مهارت مقابله با ترس، حالا درمانگر می تواند او را به صورت حضوری با منبع ترس مواجهه کند و رفته رفته ترس خود را کنار بگذارد.

دارودرمانی

بعضی از دارو ها نیز می توانند برای کمتر کردن نشانه های ترس شدید و ناگهانی درون فرد، کمک کننده باشند. یکی از آن دارو ها، داروهای مسدود کننده بتا هستند که باعث کاهش علائم فیزیکی ترس مثل افزایش ضربان قلب، فشار خون بالا، تپش قلب، لرزش صدا و اندام می شود. داروهای ضد افسردگی که بازدارنده های جذب سروتونین، بازدارنده های مونو آمین اکسیداز، تری سیکلیک، کلومی پرامین می باشند نیز از داروهای درمانی برای ترس شدید و ناگهانی به حساب می آید. همچنین گاهی اوقات از داروهای مسکن برای کاهش علائم فیزیکی ناشی از ترس شدید و ناگهانی استفاده می شود. باید توجه داشت که هیچ کدام از این دارو ها را بدون تجویز پزشک نباید مصرف کرد زیرا اعتیاد آورند و باید با دوز معینی مصرف بشوند.

روان تحلیلی

در این نوع درمان، به منشاء ترس در کودکی پرداخته می شود تا فرد به ترس هایی که در ناخود آگاه خود دارد آگاه شود. به این طریق با ترس های خود که در کودکی داشته مواجه شده و به کمک روش های ارائه شده توسط درمانگر می تواند آن ها را از بین ببرد.

نوروفیدبک

نوروفیدبک یا بازخورد عصبی یکی دیگر از راه هایی است که برای تمرین فعالیت مغزی به کار برده می شود. در نوروفیدبک با نصب حس گرها بر روی سر فرد، امواج مختلفی را که در حین فکر کردن، حالات خلقی، رفتار های مختلف و حرکت اندام ها در مغز تولید می شود شناسایی می کنند سپس توسط خود فرد و درمانگر امواج نامنظم را کنترل و در نتیجه بهبود می بخشند. این روش برای شناخت و درمان امواجی که حین ترس شدید و ناگهانی در مغز فرد ایجاد می شود نیز موثر است و تا کنن بازخورد بسیاری در این زمینه داشته است.

درمان ترس شدید و ناگهانی به چه صورت می باشد؟

علت ترس شدید و ناگهانی

چه چیزی باعث ایجاد ترس شدید و ناگهانی می شود؟ چرا بعضی از افراد دچار ترس های غیر منطقی می شوند و بعضی دیگر نه؟ در پاسخ به این سوالات می توان گفت که عواملی ژنتیکی و محیطی بسیاری باعث ایحاد ترس های شدید و ناگهانی در درون ما می شوند. جالب است بدانید که ترس شدید و ناگهانی:

  • در بین زنان شایع تر است.
  • معمولا در سنین نوجوانی یا بزرگسالی شروع می شوند.
  • این ترس ها به طور ناگهانی آغاز می شود.
  • پایدارتر از ترس های دوران کودکی اند.

تشخیص ترس شدید و ناگهانی

برای تشخیص اینکه ترس شما از نوع طبیعی است یا تیک اختلال به حساب می آید  باید به علائمی که در هنگام ترس تجربه می کنید توجه کنید. روانشناس تا با پرسیدن سابقه ترس شدید و ناگهانی در خانواده شما، علائمی که تجربه می کنید، یا تجربه هایی از ترس شدید و ناگهانی را که در گذشته خود داشته اید به بررسی مشکل شما پرداخته و درمان ترس شدید و ناگهانی مرتبط با شما را ارائه دهد.

  • ترس شدید و ناگهانی که بسیار ناراحت کننده است و به طور مداوم نسبت به فعالیت، جسم یا موقعیت خاص بروز می کند.
  • ترس شدید و ناگهانی که غیر منطقی است یا با تهدیدات واقعی نا متناسب است.
  • داشتن اضطراب مداوم درباره قرار گرفتن در موقعیتی که ترس شدید و ناگهانی را تشدید می کند و اجتناب از قرار گیری در آن موقعیت.
  • داشتن علائم جسمی و عاطفی مرتیط با ترس شدید و ناگهانی مثل لرزش، توش قلب، عرق کردن، سرگیجه، یا هر علائم دیگری که نشان دهنده ترس شدید و ناگهانی درون ما است.
  • تاثیر منفی و ایجاد اختلال در زندگی روزمره مثل روابط خانوادگی، دوستانه، شغلی و تحصیلی شما.

کلام آخر

ترس، در بیشتر اوقات یک واکنش طبیعی و مثبت به حساب می آید، یک مکانیزم دفاعی برای انسان است و باعث حفظ سلامتی او در برابر خطرات می باشد. اما گاهی اوقات این ترس در برابر یکسری از موقعیت ها ممکن است به صورت شدید و ناگهانی خود را نشان دهد و شدت آن به قدری باشد که زندگی روزمره فرد را مختل کند.  از شما عزیزان سپاس گزاریم که تا انتهای مقاله ما را همراهی کردید. سایت روانشناس تو سعی بر این داشته است که درمان شدید ترس و ناگهانی را برای شما جمع آوری کند. امیدواریم که مطالب گفته شده برای شما مفید بوده باشد. در صورت داشتن پیشنهاد یا انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

1.7/5 - (31 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا