روش های مقابله با استرس【سال1403】❤️
ما قصد داریم در این مقاله روش های مقابله با استرس را ارائه دهیم تا شما عزیزان در صورت لزوم از آن ها استفاده کرده و مشکل خود را برطرف کنید. همه افراد در طول زندگی خود با استرس و اضطراب مواجه هستند که از استرس قبل از امتحان در دوران کودکی تا مشکلات مالی در بزرگسالی یکی از آن شرایط است که اکثر مردم وقتی در مورد اضطراب و استرس صحبت می کنند فکر می کنند، یعنی استرس کوتاه مدت اما از نظر پزشکی، استرس فراتر و گستردهتر از آن چیزی است که در ذهن افراد وجود دارد و گاهی به دلیل تأثیراتی که بر زندگی شخصی و شغلی افراد میگذارد، نیاز به مراجعه به پزشک متخصص دارد که در ادامه مقاله به بررسی آن پرداخته ایم. ممنون می شویم ما را تا پایان این مقاله حمایت کنید.
استرس چیست؟
امروزه زندگی مدرن و ماشینی پر از استرس و اضطراب برای افراد است و برای بسیاری از افراد، استرس طبیعی بوده و به یک روش زندگی تبدیل شده است که البته استرس و اضطراب همیشه بد نیست، اگر کم باشد می تواند در موقعیت های استرس زا انگیزه ایجاد کند، اما اگر همیشه در حالت اضطراری هستید، مغز و بدن شما آسیب می بیند. استرس روش بدن برای پاسخ به هر نوع تقاضا یا تهدید است که وقتی خطر را احساس می کنید، واقعی یا خیالی، سیستم دفاعی بدن وارد یک فرآیند سریع و خودکار می شود که می تواند بسیار آزار دهنده باشد.
این پاسخ با هدف محافظت از انسان آغاز می شود و در صورت کارکرد صحیح، تمرکز، انرژی و هوشیاری را برای نجات جان افراد در مواقع اضطراری افزایش می دهد، اما استرس فراتر از یک نقطه خاص دیگر مفید نیست و اثرات استرس آسیب قابل توجهی به سلامت، خلق و خو، بهره وری، روابط و کیفیت زندگی انسان وارد می کند که اگر اغلب احساس نگرانی می کنید، وقت آن رسیده است که با دانستن علت استرس و انواع آن به دنبال راه هایی برای مقابله و بهبود کیفیت کلی زندگی خود باشید و به زندگی عادی خود بازگردید.
انواع استرس
درک افراد از رویدادها در ایجاد استرس نقش دارد و نگاهی جامع به معضل استرس نشان می دهد که استرس تنها اثرات جسمی و روانی برای فرد ندارد و واکنش افراد مختلف به این پدیده با یکدیگر تفاوت هایی دارد و همچنین استرس انواع مختلفی دارد که عبارتند از:
استرس مزمن: برخلاف اکثر رویدادهایی که به استرس و اضطراب پس از سانحه کمک می کنند، استرس مزمن یک پاسخ تجمعی به فشارهای ایجاد شده در یک دوره زمانی طولانی است که چنین پاسخ هایی به تدریج ایجاد می شوند و به آرامی بیشتر می شوند که استرس مزمن به بهترین وجه به عنوان واکنش های درونی مداوم به موقعیت های بیرونی، زمانی که توانایی مقابله با آن ها وجود ندارد، تعریف می شود.
برخلاف استرس حاد که در مدت زمان کوتاهی به حالت عادی برمی گردد، در استرس مزمن علائم جسمی و روحی استرس مداوم و جود دارد و تصور کنید که می خواهید ارائه پروژه را با حضور تیم مدیریت سازمان آماده کنید، اما نمی توانید تمرکز لازم را برای آن داشته باشید، زیرا استرس و نگرانی به شما هجوم می آورد و وقتی می خواهید شروع به کار کنید چیزی به ذهنتان نمی رسد و در این صورت هر چه بیشتر روی پروژه کار کنید، استرس بیشتری خواهید داشت که بهتر است به بهترین روانپزشک در تهران مراجعه کرده و به سرعت درمان خود را آغاز کنید.
استرس حاد: استرس حاد شامل پاسخ سریع به یک علت ناگهانی و قابل شناسایی است و به طور کلی به مداخلات پاسخ مثبت می دهد که در صورت، علائم استرس مانند اضطراب و ناراحتی به سرعت افزایش یافته و سپس کاهش می یابد.
به عنوان مثال، یک فرد در مواجهه با مسائل منفی مانند درگیری در محل کار، شروع به کار در مکان جدید، تغییر روند کاری یا انتظار برای تمدید قرارداد، این نوع استرس را تجربه می کند و علائمی مانند خشکی دهان، سردرد، تپش قلب و مشکلات شناختی پاسخ های حاد به یک عامل استرس زا هستند که برای اکثر افرادی که استرس حاد را تجربه می کنند، بازگشت به حالت عادی در مدت زمان کوتاهی انتظار می رود.
استرس پس از سانحه: هنگامی که حوادث محل کار، زندگی افراد را تهدید می کند، نوع پایدارتری از پاسخ استرس به نام اختلال استرس پس از سانحه رخ می دهد که اختلال استرس پس از سانحه یک پاسخ تاخیری به یک رویداد یا موقعیت استرس زا حاد است.
این رویداد تهدید کننده زندگی است و یک علت بزرگی برای استرس منفی در اکثر افراد محسوب می شود که پاسخ ها در این جا به طور کلی مستمر هستند و در این صورت اضطراب و افسردگی، تمایل به خودکشی، حملات پانیک، اختلالات شخصیت اجتماعی و بیماری منزوی رخ می دهد و عوامل متعددی باعث ایجاد استرس پس از سانحه می شوند، از جمله: شکنجه، تجاوز جنسی، تجربیات نزدیک به مرگ، جنگ، یا دیدن چیز وحشتناک که افراد را از زندگی عادی خود دور می سازد.
علائم استرس
افراد بسته به شرایط زندگی خود یک یا چند مورد از علائم استرس را دارند که شایع ترین علائم استرس عبارتند از:
اضطراب و آشفتگی: استرس مزمن باعثایجاد اضطراب و بی قراری مفرط در افراد می شود. هورمون های استرس موسوم به کورتیزول و کورتیکوتروپین فشار بدن را تنظیم می کنند و زمانی که فرد تحت تاثیر استرس کوتاه مدت قرار می گیرد، این هورمون ها در پاسخ به این تهدید ترشح می شوند و اثر آن ها پس از مدت کوتاهی از بین می رود، اما استرس طولانی مدت باعث افزایش سطح هورمون های کورتیزول و کورتیکوتروپین در بدن برای مدت طولانی می شود و افزایش سطح این هورمون ها در بدن عامل اضطراب و بی قراری است که اساساً استرس پاسخ بدن به یک موقعیت است و اضطراب پاسخ بدن به استرس است که بسیاری از افراد از آن رنج می برند و باید به سرعت درمان شوند.
مشکلات خواب: اختلال خواب یکی از شایع ترین اختلالات ناشی از استرس است و بی خوابی به معنای کاهش مدت و کیفیت خواب است که افراد مبتلا به بی خوابی هنگام بیدار شدن از خواب به دلیل کیفیت پایین خواب دچار خستگی، تحریک پذیری و سایر اختلالات مشابه می شوند و در این صورت وجود عوامل استرس زا و تاثیر مستمر آن ها بر روی فرد باعث بی خوابی مزمن می شود که بی خوابی مزمن استرس روزانه را افزایش می دهد و در نهایت منجر به وخیم تر شدن علائم بی خوابی می شود.
احساس ناراحتی: گاهی اوقات استرس انسان را غمگین و ناراحت می کند و فرد ناخودآگاه شروع به گریه می کند که در واقع این احساس به دلیل وجود کورتیزول و هورمون های آدرنوکورتیکوتروپیک در بدن است و در این صورت اگر فردی بتواند با گریه غم خود را از بین ببرد، گریه به عنوان یک سوپاپ اطمینان عمل می کند و با کاهش سطح هورمون های استرس در بدن، احساس بهتری در فرد ایجاد می کند.
درد قفسه سینه و سایر قسمت های بدن: یکی از دلایل احساس درد در قفسه سینه و سایر قسمت های بدن استرس است، زیرا استرس باعث انقباض ماهیچه های بدن می شود که می تواند منجر به درد و گرفتگی عضلات در هر قسمت از بدن شود و در این میان استرس مزمن عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن را مختل کرده و مقاومت بدن را در برابر عفونت و بیماری کاهش می دهد و علاوه بر این، باعث التهاب در بدن می شود که می تواند به صورت درد مفاصل ظاهر شود.
سردرد، سرگیجه و لرزش: سردرد و میگرن به دلیل تنش در گردن و شانه ها ایجاد می شود و دردهای مبهم یا احساس فشار در سر و چشم از علائم رایج مرتبط با استرس هستند و همچنین از آن جایی که استرس تعادل هورمون ها را در بدن به هم می زند، باعث سردرد، سرگیجه و حتی لرزش دست و پا می شود که در این صورت افراد باید به بهترین روانپزشک بزرگسالان در تهران مراجعه کرده و از ایشان کمک بگیرند.
افسردگی: بین استرس و افسردگی رابطه علتی وجود دارد و هر یک می تواند باعث دیگری شود. استرس مزمن معمولاً علائم افسردگی را در فرد ایجاد می کند، بنابراین عدم مقابله با آن خطر ابتلا به افسردگی را افزایش می دهد و شدت آن را افزایش می دهد و همچنین استرس مزمن روح و روان انسان را تحلیل برده و بر روحیه افراد تأثیر منفی می گذارد که در عین حال بهره وری را کاهش می دهد و بر روابط خصوصی افراد تأثیر منفی می گذارد که همه این عوامل زمینه را برای افسردگی فراهم می کند و افراد را غمگین و افسرده خواهد کرد.
اختلالات گوارشی و معده: هنگامی که فرد در معرض استرس قرار می گیرد، سیستم عصبی سمپاتیک که بخشی از سیستم عصبی خود مختار بدن است و عملکردهای خاص بدن مانند ضربان قلب، تنفس و فشار خون را تنظیم می کند، هورمون کورتیزول را ترشح می کند تا پاسخ سیستم را به بدن فعال کند و از آن جایی که سیستم عصبی به طور مستقیم با دستگاه گوارش بدن در ارتباط است، استرس به طور غیر مستقیم باعث اسپاسم مری، افزایش اسید معده، حالت تهوع و اسهال یا یبوست می شود.
سیستم ایمنی ضعیف: استرس و سیستم ایمنی رابطه پیچیده و مستقیمی دارند، در واقع سیستم دفاعی بدن نسبت به استرس به ویژه نوع مزمن آن حساس است و به گفته انجمن روانشناسی آمریکا، استرس تعداد سلول های مبارزه کننده یا لنفوسیت ها را در بدن کاهش می دهد که یک خطر جدی برای افراد محسوب می شود.
روش های مقابله با استرس
افراد برای مقابله با استرس می توانند از روش های زیر استفاده کنند که عبارتنداز:
ورزش: فعالیت بدنی و ورزش اثرات مفیدی بر سلامت روحی و جسمی افراد دارد و برای بسیاری از افراد، ورزش بهترین و موثرترین راه برای مدیریت استرس است.
استفاده از تکنیک های آرام سازی: مدیتیشن، ماساژ یا یوگا می تواند به افراد در مدیریت استرس کمک کند و همچنین عبادت، راز و نیاز با خدا تأثیر بسزایی در سلامتی افراد دارد و همچنین ارتباط با خدا می تواند بهترین درمان استرس باشد.
تمرکز روی زمان حال: به گذشته فکر نکنید و سعی کنید در زندگی شوخ طبعی پیدا کنید، زیرا خنده می تواند یکی از بهترین تسکین دهنده های استرس باشد.
قاطعیت: به هر چیزی که می شنوید بله نگویید، اگر کاری را نمی توانید انجام دهید یا انجام آن وظیفه شما نیست، سعی کنید راه هایی برای انجام ندادن آن پیدا کنید.
الکل و مواد مخدر: مواد مخدر و الکل به شما کمک نمی کند با استرس مقابله کنید و باید شروع به ترک آن ها کنید.
تغذیه: هر روز مقدار زیادی میوه و سبزیجات بخورید و از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنید.
صحبت و معاشرت: با خانواده، دوستان، همکاران و رئیس خود صحبت کنید و نگرانی ها و استرس های خود را با آن ها در میان بگذارید.
مراجعه به متخصص: اگر استرس بر زندگی و رفتار شما تأثیر می گذارد، به پزشک مراجعه کنید، زیرا استرس شدید و طولانی مدت اثرات مضری بر سلامت جسمی و روحی شما دارد.
کلام آخر
هنگامی که استرس دارید، بدن شما شروع به ترشح هورمون هایی می کند که ضربان قلب شما را افزایش می دهد، باعث می شود سریع تر نفس بکشید و به شما انرژی بیشتری می دهد و برخی از انواع استرس طبیعی و حتی مفید هستند و بدون آن ها انگیزه ای برای کار ندارید، اما برخی معتقدند این نوع استرس به افراد کمک می کند و زندگی بدون آن بی معنی است، اما اگر استرس از توان جسمی و روحی ما فراتر رود و بر زندگی ما تأثیر بگذارد، استرس منفی نامیده می شود و در این صورت باید به پزشک متخصص مراجعه نمود و درمان را آغاز کرد.
از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت رواندید سعی بر این داشته تا شما را با روش های مقابله با استرس آشنا کند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید واقع شده باشد، در صورت داشتن هر گونه پیشنهاد و انتقاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.